jégkorong

2021.08.26. 16:53

Vereség a selejtezőtorna első mérkőzésén

A magyar férfi jégkorong-válogatott lejátszotta első mérkőzését a lettországi olimpiai selejtezőn, az ellenfél Franciaország volt.

Beke Zsombor

Az első harmadban Hári és Erdély (fehérben) összjátéka gólt eredményezett

Fotó: Madarász Milán/MJSZ

A rigai tornán nem kisebb a tét, mint a 2022-es pekingi téli olimpián való részvétel. A magyar jégkorong-válogatott 25 fős kerettel utazott Lettországba, a névsorban kilenc fehérvári játékos szerepelt (Stipsicz Bence, Horváth Milán, Szabó Dániel, Bartalis István, Erdély Csanád, Hári János, Terbócs István, Magosi Bálint, Mihály Ákos).

Franciaország védelmében egy ismerős arcot lehetett felfedezni, hiszen korábban a Volánt erősítő kőkemény hátvéd, Antonin Manavian is ott volt Philippe Bozon együttesében.

Nem kellett sokáig várni az első kiállításra, a 3. percben Claireaux-t küldték ki a játékvezetők. Az emberelőnyben ugyan Erdély és Hári is próbálkozott, de gólt nem született. A kiállítás letelte után is támadásban maradtak a mieink, a harmad közepén Sofron került helyzetbe, de a francia hátsó alakzat Hardy kapus vezérletével állta a sarat. Több lövése volt a mieinknek, az enyhe mezőnyfölény pedig a 12. percben góllá érett. Egy igazi volános összjátéknak lehettek a szemtanúi a kilátogató szurkolók, Erdély fantasztikus láb közötti passza után Hári volt eredményes, 0-1. A folytatásban ismét emberelőnybe került a magyar válogatott, és jött az újabb gól! Hári ezúttal az előkészítő szerepét vállalta magára, a végrehajtó pedig Papp Kristóf volt, 0-2. Pazar kezdés után a franciák próbáltak nyomást helyezni a magyar kapura, de sikerült megtartani a kétgólos előnyt a harmad végéig.

Az első harmadban Hári és Erdély (fehérben) összjátéka gólt eredményezett
Fotó: Madarász Milán/MJSZ

Nem kezdődött jól a második játékrész, a franciák Mihály kiállítása után emberelőnyben támadhattak és a fórt gólra is váltották, Texier lőtt távolról, a támadók jól takartak Hetényi előtt, így a pakk a hálóba kötött ki, 1-2. Franciaország nagy elánnal játszott, sajnos hamar jött az egyenlítés is, Manavian lövése először Nagy Krisztiánon, majd az egyik francia támadón pattant meg, Hetényi tehetetlen volt, 2-2. Bartalis kiállítása után újra fórban támadhattak a gallok, beszorultak a mieink, elkélt a 100-150 fős magyar tábor támogatása.

Később sem csökkent a nyomás a magyar védelmen, egy újabb emberelőnyt pedig kihasznált Franciaország, jó helyezkedés után Texier vette be a magyar kaput, 3-2. A harmad utolsó perceiben sem változott a játék képe, de Hetényi bravúrjainak köszönhetően csak egygólos hátránnyal fordult rá a záró harmadra a magyar válogatott.

Az utolsó húsz perc elején ismét előnyben támadtak a franciák, és az előző két gólhoz hasonlóan ismét a kapus előtti zavarásból született a gól, Treille értékesített egy kipattanót. Gyorsan jött a válasz, Mihály korongszerzése után Bartalis cselezte ki a francia védelmet és lőtt Hardy kapujába, 4-3. A játékrész második felében kétszer is emberelőnyben támadhatott Magyarország, de gólt nem sikerült szerezni. Sajnos a franciáknak igen, egy gyors támadás végén Fleury szerezte meg a mindent eldöntő találatot, 5-3.

JEGYZŐKÖNYV

Franciaország–Magyarország 5-3 (0-2, 3-0, 2-1)

Riga. V: Schrader (német), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Waldejer (norvég)

Franciaország: Hardy – Chakiachvili, Bault – Gallet, Manavian 1 – Crinon, Thiry – Hecquefeuille (3) – Roussel, Da Costa (2), D. Fleury 1(1) – Texier 2 (1), Bellemare, T. Bozon (1) – Rech (2), Claireaux, Bertrand – Perret, Ritz, Treille 1 – Douay. Szövetségi kapitány: Philippe Bozon

Magyarország: Hetényi Z. – Maculay, Stipsicz – Pozsgai, Horváth M. – Szirányi B., Garát – Szabó Dániel, Tóth Gergely – Erdély Cs. (1), Hári J. 1 (1)., Sofron I. (1) – Mihály (1), Bartalis 1, Magosi B. (1) – Papp K. 1., Nagy G., Terbócs – Nagy K., Vas J., Benk. Szövetségi kapitány: Sean Simpson

Gól: Texier (24., 35.), Manavian (29.), Treille (46.), Fleury (57.) ill. Hári (13.), Papp K. (15.) Bartalis (46.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában