szinkronúszás

2021.08.12. 18:54

Őt is beszippantotta az uszoda közege

A szülei után ő is az uszodában kötött ki, de ezt egyáltalán nem bánja. A szinkronúszó juniorválogatott Szakáll Panna és édesanyja, az Orka SE vezetőedzője, Molnár Andrea mesélt lapunknak Panna pályafutásáról és az idei nehéz szezonról.

Beke Zsombor

2021.07.23. Szakáll Panna szinkronúszó és edzője Molnár Andrea. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mondani szokás, hogy anya-lánya nagyon sok mindenben hasonlít. Nincs ez másképp a 16 éves Szakáll Pannánál sem, aki a szülői háttérnek is köszönhetően választotta a szinkronúszást.

– A szüleim már régebben is itt dolgoztak az uszodában, így jó néhány alkalommal jöttem velük –nyilatkozta lapunknak a fiatal sportoló. – Akarva-akaratlanul is belenéztem a szinkronúszó lányok edzéseibe és beleszerettem a sportágba. Nagyon élvezem, zenés és változatos sport, nem mindig csak egy adott mozdulatot vagy mozdulatsort kell csinálunk. Sok mindenre megtanít a szinkronúszás, például a kitartásra, az alázatosságra, a magas fokú koncentrációra.

Panna az Orka SE-ben tanulta meg a sportág alapjait, és bár a mai napig az egyesület versenyzője, tehetsége predesztinálta arra, hogy a juniorválogatottal készül a hétköznapokban is.

– Egyesületi szinten anya mellett Trungel Viktória is foglalkozott velem. Később a válogatottban Faraga Szilvia volt az edzőm, jelenleg pedig Árkovics Petra és Karsai Zsófia irányítja többnyire a felkészülésemet.

Az Orka SE vezetőedzője, Molnár Andrea és lánya, Szakáll Panna
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindig érdekes szituáció, amikor a fiatal sportolónak az édesanyja az edzője. Molnár Andrea az egyik legfontosabb időszakban edzhette lányát.

– A gyerekkorosztályban voltam az edzője. Ez az egyik legfontosabb időszaka egy szinkronúszó életének, ekkor tanulják meg a sportág alapjait. Furcsa időszak volt, amíg én edzettem. Ha javítottam, akkor az volt a probléma, hogy miért vele foglalkozom, ha meg nem, akkor meg miért nem foglalkozom vele többet és javítottam ki az esetleges hibáját. – mondta Molnár Andrea, de lánya közbe is vágott, „De jó is volt, amikor te voltál az edzőm”.

Panna tehetséges szinkronúszó, nem hiába készül már napi szinten a válogatottal a Margit-szigeten. A nyáron pedig a juniorokkal első ízben vett részt nemzetközi megmérettetésen, a máltai Európa-bajnokságon.

– Szerintem anya jobban izgult előtte, mint én. Nagyon nagy élmény volt az egész kontinenstorna, jól sikerültek a kűrök. Én a rövid programban indultam. Ugyan ha még a kapott pontszámokkal nem is értettük egyet, így is jól éreztem magam Máltán, szép helyszínen rendezték meg a versenyt – kezdte élménybeszámolóját a szinkronúszó, majd röviden kitért a szigorú járványügyi intézkedésekre is. – A szállodát nem hagyhattuk el, buszokkal szállítottak minket át az uszodába, ahol a medencén kívül mindenhol maszkban kellett lennünk. De a szállás folyosóin is kötelező volt a maszkot viselnünk.

Az elmúlt 1,5 évben rengeteg verseny elmaradt a szinkronúszóknak is. A fiatal sportoló elmondta, hogy a junioroknak is jóval kevesebb megmérettetésük volt a megszokottnál, ami elsősorban mentálisan volt nehéz. A pozitív impulzusú kontinenstorna után rövid pihenőt kapott a válogatottnál, néhány napja már megkezdődött a felkészülés az új, és remélhetőleg a vírus által kevésbé befolyásolt idényre. Bár még nagyon fiatal, de az aktív pályafutása után édesanyjához hasonlóan maradna a sportágnál, akár edzőként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában