ismét helyet kapnak

2021.08.13. 12:00

Feltámadt szakosztály – A MÁV Előre SC kék-fehér színeiben újra lehet bokszolni

Régi-új szakosztállyal bővült a fehérvári sportpaletta. A MÁV Előre SC-ben ismét helyet kapnak az ökölvívók.

Ferencz Balázs

Márton Balázs (hátul) most még néhány gyerekkel ismerteti az ökölvívást, de komoly tervei vannak

Fotó: MÁV E.

Kézilabda, labdarúgás, női és férfi röplabda, rúdsport, természetjárás, sakk, asztalitenisz, darts. Ezek a sportágak űzhetők a mára már nem is olyan kicsi vasutas sportegyesület, a MÁV Előre SC égisze alatt. No és az ökölvívás, mely 51 évnyi Csipkerózsika-álom után éled újjá a MÁV Előrében.

Megalakult s már bejegyzésre került a MÁV Előre SC ökölvívó-szakosztálya.

Régen virágzó műhely volt a MÁV Előre bokszolóinak otthona, 1937-től 1970-ig bunyóztak a MÁV Előre színeiben. Nem is akárhogyan, hiszen az ökölvívók a sportkör legnépesebb szakosztálya volt a maga 70 sportolójával. A negyvenes évek végére jelentettek igazi kihívást a magyar elitnek, hisz akkor a szenzációnak számító válogatottakkal felálló együtteseket is megszorongatták.

Márton Balázs (hátul) most még néhány gyerekkel ismerteti az ökölvívást, de komoly tervei vannak
Fotó: MÁV E.

Ezt a régen letűnt sikerkorszakot kívánja újra feleleveníteni a MÁV Előre SC az újdonsült eredmények által. Mert újra él az ökölvívó-szakosztály, melynek vezetője, a korábban amatőrben és profiként is bunyózó Márton Balázs elszántan vágott bele az építő munkába.

– Az utánpótlás nevelése a legfontosabb, ezen dolgozunk, most még hat-nyolc fővel. Továbbra is várjuk a 6 és 16 év közötti, bokszolni vágyó gyerkőcöket. A Bátky Zsigmond utcában, a Videoton Box Club otthonában tartjuk az edzéseinket, jómagam és Futó Samu irányításával, ebben az esztendőben még térítésmentesen – mesélt az új szakosztály hétköznapjai­ról a vezető, Márton Balázs. – Szeretném, ha a város ökölvívó egyesületei partneri viszonyt ápoljanak, így jó lenne, ha az általam nagyra becsült Turós Arnold által vezetett Fehérvár Küzdősport SE és a Videoton Box Club fiataljaival is együtt tudnánk dolgozni. A klubok sportolói akár látogathatnák egymás edzéseit, ismerkednének vagy kesztyűzhetnének is egymással. Válogatott versenyzőket kellene kinevelni Székesfehérváron, olimpián kellene hogy szerepeljen a jövőben a fehérvári boksz egy-egy képviselője. Azonban nem elsődleges cél az élsportolók kinevelése. Ha már az ökölvívás által kitartóbbá, fegyelemzettebbé válik a nálunk edző fiatalság, már megérte a befektetett munka – vélekedett a szakosztály-igazgató.

Márton Balázs megemlítette, hogy 11 éves aktív ökölvívópályafutása során rengeteget kapott a várostól, s most szakmai munkájával szeretne visszaadni valamit. Fontosnak tartja, hogy a MÁV Előre SC-ben bokszoló fiatalok megértsék: a ringben és az életben is azzal a munícióval tudnak gazdálkodni, amit az edzéseken magukra vesznek.

A szakosztály-igazgató sem marad az íróasztal mögött vagy épp a kötél külső oldalán. Az agyhártyagyulladásból felépülő sportvezető már Horváth Péterrel végez rehabilitációs tréningeket. Novemberben már ökölvívó­edzéseken erősíti magát, s jövőre visszatérne a ringbe, magyar bajnoki címre pályázik a profik között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában