Szilágyi Dorottya az unokáinak is Tokióról mesél majd

2021.08.10. 19:41

Éremmel tértek haza a vízilabdás lányok

A célt – miszerint érem nélkül nem szeretnének hazajönni Japánból – teljesítették a női vízilabda-válogatott dunaújvárosi játékosai, hiszen történelmet írva megszerezték a hazai női szakág első olimpiai érmét. Megyénk bronzérmes olimpikonjai, Garda Krisztina, Szilágyi Dorottya, Gurisatta Gréta és Magyar Alda nyilatkozott lapunknak.

Beke Zsombor

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A magyar női vízilabda-válogatott fantasztikus teljesítményt nyújtott a nemrég véget ért tokiói olimpián. A csoportkörben a mieink megverték az amerikaiakat, azt a csapatot, amely már 13 éve nem kapott ki az ötkarikás játékokon. A folytatásban ugyan néha hullámzó volt az együttes játéka, de az elveszített elődöntő után a lányok mentális tartásukról tanúbizonyságot téve felálltak a padlóról, és a bronzmérkőzésen az oroszokat legyőzve érmet szereztek.

A menetelésben mindegyik dunaújvárosi pólós kivette a részét. A 20 éves Magyari Alda két negyedet leszámítva végigvédte a tornát, méghozzá nem is akárhogyan. Bravúrt bravúrra halmozott, sőt a bronzmérkőzésen még gólt is szerzett. A fiatal kapussal kapcsolatban a negyeddöntő után lehetett hallani aggódó szurkolói hangokat, hiszen az utolsó percben megsérült a keze, de szerencsére Magyari folytathatta és védéseivel megadta az alaphangot a bronzéremhez.

– Szerencsére csak egy kis ficam volt, amit kezeléssel és gyógytornával legyűrtünk. Egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy ez nagy nehézséget okozhatna a hátralévő találkozókon, egy olimpián semmi sem fáj, ha érem a tét – nyilatkozta Magyari.

Magyari végig jól védett Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Garda Krisztina dunaújvárosi csapattársaival ellentétben már a második olimpiáján szerepelt, és bár nem ő volt a gárda legeredményesebb játékosa, mindig a legfontosabb pillanatokban tudott betalálni, ezzel átlendítve a csapatot a holtponton.

– Egy olimpián az utolsó három mérkőzést kell megnyerni, ebből kettőt sikerült is. A torna előtt szerintem aláírtuk volna azt a forgatókönyvet, hogy Amerika legyőzése mellett megszerezzük a bronzérmet is az olimpián. Nyilván örültünk volna, ha még fényesebb a medál, de nem vagyunk telhetetlenek, megszereztük az első magyar női olimpiai érmet.

Szilágyi Dorottya nevéhez is fontos találatok fűződtek Japánban, a játékos mégis a csapat lelki erejét emelné ki.

– Voltak hullámvölgyeink, de egy percig sem gondoltam, hogy érem nélkül térünk haza. Nagy volt az összetartás csapaton belül, az elődöntő után is összeszedtük magunkat, megtisztelő, hogy egy ilyen gárda tagjaként vehettem részt az olimpián. Nagyon jó érzésekkel tekintek vissza Tokióra, hatalmas élmény volt, szerintem erről a pár hétről a gyerekeimnek és az unokáimnak is sokat mesélek majd.

Garda Krisztina és az öröm pillanatai Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Gurisatti Grétának kellett egy-két mérkőzés, mire játékba lendült, de a torna lényegi szakaszában szórta a gólokat.

– Volt egy kis izgatottság bennem. Jó tanulópénz volt az olimpia, ott voltunk három hétig egy teljesen más kultúrában, bele kellett tanulni ebbe a közegbe. A következő olimpián ebből a szempontból már rutinosabb leszek. Ez is egy gyönyörű érem, de úgy érzem, ebben a társaságban még több van.

A dunaújvárosi játékosokra most vár egy kis pihenő, de nem túl hosszú, hiszen szűk három héten belül kezdődik a felkészülés az új klubszezonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában