finndingi

2021.08.12. 09:00

Berecz ezüstérme a munka gyümölcse

Sípos Péter a finn dingi hajó osztály hazai úttörője, az Alba Regia SC vitorlás szakosztályának vezetője is büszke a Velencei-tavon felcseperedő Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmére.

Németh Krisztián

Sípos Péter szerint, ha nem halasztják el az olimpiát Berecz Zsombor legyőzi a britek aranyérmesét

Fotó: Pápai Barna/archív

Sípos Péter a magyar finn dingisek atyja Berecz Zsombor édesapja és a bátyja ellen is vitorlázott annak idején. Persze ezzel aligha mondunk újdonságot, hiszen a 65. születésnapját tavasszal ünneplő „Sipi” intézmény a sportágban. Nélküle aligha honosodott volna meg Magyarországon az a hajóosztály, amelyben Zsombor az elmúlt években kiteljesedett.

A Tokióban a fantasztikus, ezüstérmet szerző Berecz Zsombor 12 évesen került le először a VVSI-hez, Horlay Béla vezetésével kezdett el vitorlázni, egy évre rá le is igazolták a Velencei-tavi klubhoz. A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban érettségiző fiatalembert persze sokszor egy helyre fújta a szél Sípos Péterrel.

Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes lett
Fotó: Tumbász H./MW

– Zsombi már kiskorában is nagyon céltudatos volt, és amikor rájött, hogy van sansza, akkor beleállt a dologba. Ehhez változtatnia kellett, átigazolt a Balatonra, elkezdett versenyezni a laserrel, a pekingi és a 2012-es londoni olimpián még ebben indult. Rióban már finn dingiben.

Zsombor 2016-ban – immár harmadik olimpiáján – a 12. helyen zárt, mígnem idén tulajdonképpen felért a csúcsra.

– Sokkal jobban jártunk volna, ha nem halasztják el egy évvel az olimpiát, mert tavaly sokkal jobb formában volt, illetve Giles Scott az angolok tokiói bajnok még nagyon szét volt esve. Tavaly, tavalyelőtt simán meg tudta verni Zsombi. Sikere azt bizonyítja, nem dolgoztunk hiába.

Sípos Péter szerint, ha nem halasztják el az olimpiát Berecz Zsombor legyőzi a britek aranyérmesét
Fotó: Pápai Barna/archív

Az ötkarikás játékok előtt nem volt alkalma személyesen beszélgetni a későbbi érmessel, de hazatérését követően már tudtak beszélgetni.

– Az olimpia előtt Zsombi egy hetet itthon, három hetet edzőtáborban töltött. Nem volt ez egyszerű történet számára két gyerekkel. Igyekeztem követni az olimpiai futamokat, nagyon küzdelmes versenyvolt, nagyon sűrű mezőnyben.

Sípos Péter számára is rendkívüli elfoglaltsággal jár ez az időszak, egyre-másra rendezi a versenyeket a Balatonon, hajót szállít, és persze készül Alba Regiás klubtársaival együtt a szeptemberi Masters Európa-bajnokságra, amelyet a Balatonon rendeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában