Tokyo 2020

2021.08.16. 20:00

A könnycseppektől az olimpiai aranyig – Kárász Anna pályája Újvárosban indult

Három edző terelgette pályája elején a Tokióban aranyérmet szerző kajakost. Nevelőedzője Antal Iván, aki jobb tanítványt el sem tud képzelni az MVM Szeged üdvöskéjénél.

Németh Krisztián

Kárász Anna több hullámvölgy után ért fel a csúcsra

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású magyar kajak négyes az olimpia zárónapján nyerte az aranyérmet. Antal Iván egyetlen percét sem mulasztotta el korábbi tanítványa futamainak.

– Meg is könnyeztem a győzelmet, hiszen Annának ebben tizennyolc évnyi munkája fekszik, ennek a menetelésnek egyengettem az elejét

– idézi fel emlékeit a mester.

A szegedi világklasszis Dunaújvárosban Czere József keze alatt ismerkedett meg a sportággal, majd Antal Ivánnal folytatta a munkát 2003-tól 2007-ig. Később Hubik Andrásnál kezdett el komolyabban versenyezni, mígnem Szegedre került.

– Kellett neki pár év, míg elköteleződött a kajak-kenu iránt. Akkoriban nem volt téma még az olimpia, csak az volt a cél, hogy mindig egy kicsivel jussunk előbbre. Szép lassan jöttek is az eredmények. Az első közös sikerünk egy kettesben elért országos bajnoki ezüstérem volt.

Kárász Anna több hullámvölgy után ért fel a csúcsra
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Könnycseppektől a világ tetejére

Kárász Anna ezt követően kapott meghívót az ifjúsági válogatottba, és nagyon megindult alatta a hajó, 2008-ban már korosztályos Európa-bajnokságot nyert.

Pedig sírással indult a kapcsolata a sportággal, az első edzése után elszontyolodott, de legyőzte csalódottságát. Az aktuális végeredmény – hiszen ez vélhetően csak a kezdet volt Anna számára a csúcsok csúcsán – jól ismert.

– Eleinte nem akarta megadni magát a kajak-kenunak, attól tartott, hogy nagyon erős lesz, meg fog nőni a háta, csúnyán izmos lesz. De ahogy jöttek az eredmények, átlendült ezeken a gondolatokon. Több mélypont is volt a karrierjében, de ezekből mindig sikerült felállnia.

De vajon milyen kislány volt Kárász Anna?

– Visszahúzódó, csendes és végtelen szorgalmas lány volt, aki soha nem kérdőjelezte meg, amit csinálni kellett. Jobb tanítványt el sem tud képzelni az ember – zárta gondolatait Antal Iván, aki manapság a Rácalmás SE-ben keresi a jövő kajak-kenus olimpiai bajnokait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában