Egy hét múlva elrajtol

2021.07.11. 08:00

Tíz emeletet egy percen belül

­Július 17-én, szombaton dél­előtt 9.30-tól ismét várják a Koch László utca 6. számú háznál azokat, akik szeretik az extrém körülmények között kipróbálni magukat. A Kaufer Tamás által életre hívott lépcsőfutás igazi megmérettetés lesz a forró időjárási körülmények között.

Káldor András

A tűzoltók teljes menetfelszereléssel indulnak útnak

Fotó: archív

Rendeztek futóversenyt már az Antarktiszon, így semmi meglepő nincs abban, hogy az Empire State Buildingnél is – persze felfelé. Nyolcvanhat emeletet kellett legyőzniük a nem hivatalos lépcsőfutó-világbajnokság résztvevőinek idén immár 44. alkalommal.

A Vörösmarty Színház mellett, a Koch László utcában ugyan ehhez képest elenyészőnek tűnik az a tíz emelet, melyet teljesíteni kell az indulóknak, ám valljuk meg, így is embert próbáló feladatot vállal az, aki rászánja magát.

– Tavaly a pandémia miatt elmaradt az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő verseny. Idén a Fehérvári Tűzoltó Egyesület nehezített bevetési szereléssel fog indulni, míg a helyőrségből hivatásos katonák érkeznek, akik golyóálló mellényben, valamint imitált, gumiból készült, de az eredetivel megegyező súlyú fegyverrel futnak neki a távnak. Rajtuk kívül a Honvéd Szondi SE futói is elindulnak. Azok, akik tavaly leadták nevezésüket, természetesen rajthoz állhatnak. A verseny elnevezése hivatalosan 5. Fehérvári Lépcsőfutás Jobbágy Tóni bácsi Emlékverseny lesz, felidézve a házban lakó, és 87 évesen még a távot teljesítő úriember emlékét. Ő a kezdetektől fogva segített a szervezésben, fontos láncszeme volt a versenynek – tudtuk meg Kaufer Tamástól.

Feltétlenül fontos megjegyezni, hogy az egészségügyi dolgozók ingyenesen nevezhetnek a versenyre, a főszervező részéről mintegy elismerve a járvány alatt nyújtott áldozatos munkájukat. A távról annyi információt kaptunk, hogy ne egy hagyományos panelházat képzeljünk el, mivel a liftet is meg kell kerülni, így ezzel még inkább nehezebb lesz teljesíteni.

A tűzoltók teljes menetfelszereléssel indulnak útnak
Fotó: archív

Mindenesetre itt lesz a lehetőség a csúcsdöntésre, mivel Kukucska Gergely atléta futotta eddig a legjobb időt, 43 másodpercet.

Lényeges megemlíteni, hogy egy volt fehérvári tűzoltó (aki már mentősként dolgozik – a szerk.), a megyei bajnok Kaiser Csaba négy éve 54 másodperc alatt teljesítette a távot, teljes menetfelszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó-védőkesztyűben, hátán acélpalackos légzőkészülékkel.

Augusztus 20-án ugyancsak a megszokott módon, hetedszer állhatnak rajthoz a Bence-hegyi futáson azok, akik kedvet éreznek – a korábbi évekhez hasonlóan – a bődületes melegben, hogy korlátaikat feszegessék.

– Harmadszor rendezzük úgy, hogy félmaratoni verseny is lesz a programban! A távok amúgy 5,2 kilométerrel kezdődnek – elsőre, azok számára, akik egyszer teljesítik. Lesz azonban lehetőség arra, hogy két kört tegyenek meg, ez értelemszerűen duplázódik, azaz 10,4 kilométernek felel meg. Ezenfelül 15,6, és 20,8 kilométereken – ez 300 méter híján a félmaraton – lehet még ringbe szállni. Nem megvetendő a pálya szintkülönbsége sem, amely 2,6 kilométeren 95 méter. A verseny zárásaként idén is megkoronázzuk majd a Bence-hegy királyát és királynőjét – tette hozzá Kaufer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában