soha nem felejti a móri éveket

2021.07.07. 11:30

Mórról az olimpiára – A tollaslabdázó Krausz Gergely sikere

Első magyar férfi tollaslabdázóként indulhat a tokiói ötkarikás játékokon a Móron nevelkedő 27 éves versenyző.

Németh Krisztián

Nemcsak a tollas, Gergő pályája is felfelé ível

Fotó: MTSZ facebook

A tollaslabda az a sportág, amelyben a legösszetettebb, legbonyolultabb rendszer szerint osztják az olimpia kvótákat. Ezért is volt izgalmas a Mórról induló sportoló elmúlt időszaka. Merthogy nem csak az számít ki és hol helyezkedik el a kvalifikációs erősorrendben. A nemzetek által gyűjtött kvóták, az egyéni, páros és vegyes páros indulói is alakítják az erősorrendet. Már gazdára találtak a kontinentális helyek, az óceániai indulási jogot Új-Zéland kapta, ám az ország olimpiai bizottsága nem élt vele, és a térség többi országa sem tudta felhasználni, így az erősorrendben következőnek ajánlották fel. Így jött képbe Gergő, aki az első nem kijutó helyről előrelépett egyet.

– Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy még nem tudok teljes szívemből örülni, mert bár minden nevezés lezárult, ha valaki megsérül, az még mindig felülírhatja a kvótások névsorát. Igazán majd akkor hiszem el, hogy utazok Tokióba, ha meglátom a nevem a héten sorra kerülő sorsolásban – újságolta a Pécsett élő egykori Fejér megyei tollaslabdázó.

– Gombás Szabolcs volt az, aki elkezdte Móron a semmiből felépíteni a helyi tollaslabdázást. Nála kezdtem el játszani 7-8 évesen, és sikerült eljutnunk az Ezerjó SE-vel ifjúsági magyar bajnoki címekig. Aztán tovább léptem Debrecenbe, 19 éves korom óta Pécsett vagyok, és sikerült eljutnom arra a szintre, hogy ott lehetek az olimpián.

Nemcsak a tollas, Gergő pályája is felfelé ível
Fotó: MTSZ facebook

Nagy vágya teljesül idén a felkelő nap országában.

– Hatalmas álmom volt az olimpia, főleg, hogy hazánkból a férfiak közül még senkinek nem sikerült kivívnia a szereplést. Sokáig nem volt realitása számomra az ötkarikás szereplésnek. Amikor elkezdődött két éve a kvalifikációs folyamat, tudtam, hogy közel vagyok, de még nem ütöm meg azt a szintet. Aztán egyre jobb eredményeket értem el, és kezdtem elhinni, hogy sikerülhet. Ezzel együtt rá is stresszeltem, de kezdtem magam beleélni. Amikor a pandémia kirobbant, „simán” kijutó helyen voltam. Sok minden változott a sportágban ebben az időszakban, kiszámíthatatlan lett az egész. A Covid-időszak után mindössze két versenyen tudtam elindulni, az egyiken jól is szerepeltem.

A hosszas, lélekölő folyamat nagyon úgy néz ki, hogy lezárult, és Gergő hamarosan átveheti a Tokióba szóló repülőjegyét. De soha nem felejti a móri éveket.

– Jó szívvel emlékszem vissza a 16 évesen elnyert U19-es magyar bajnoki címre. Akkoriban kezdtem beleszólni a felnőtt versenyzők dolgába. Csak egy-két olyan játékos volt, akit akkor itthon nem tudtam megverni. Köszönettel tartozom nevelőedzőmnek Szabolcsnak, az egyesületnek és sokaknak, akik támogattak – zárta mondandóját a sporttörténelmi sikert elérő tollaslabdázó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában