Négy előadás

2021.07.13. 20:27

Kosaras szimpózium lesz Fehérváron

A Barcelona kosarasainak másodedzője, Ricard Casas is tart előadást a koronázóvárosban.

Horog László

Molnár Máté, az előadások szervezője

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Edzői szimpóziumra kerül sor augusztus 7-én az Alba Regia Sportcsarnokban, az U20-as korosztályban, az NB I A és B csoportjában dolgozó, vagy oda készülő szakvezetők számára a hazai szövetség, az MKOSZ felügyelete mellett.

– Négy előadásra kerül sor, az elsőt Jakab Máté tartja a lepattanózás témakörében, aztán az Alba Fehérvár utánpótlásában tevékenykedő, korábban az utánpótlás-válogatottaknál is szerepet vállaló Peresztegi Nagy Ákos beszél a játékosok meccsszituációban történő döntéshozataláról, valamint két előadással jelentkezik Ricard Casas, az FC Barcelona a spanyol ACB Ligában és az Euroligában érdekelt csapatának másodedzője. A katalán szakvezető két témája a tranzíciós támadás felépítése és szerepe, illetve a játékosok kreativitásának és szabadságának jelentősége lesz, továbbá beszél arról is, hogy a fiatal tehetségeket miként kell menedzselni és időben beépíteni a felnőtt keretbe. Nívós lesz a program, a négy előadásra az MKOSZ rendszerén keresztül regisztrálhatnak az edzők, szerintem közel százan eljöttek, 70-80 trénerre feltétlenül számítunk – mondja Molnár Máté, az esemény szervezője.

Molnár Máté, az előadások szervezője
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A fő attrakciót jelentő Ricard Casas rendkívül tapasztalt tréner, tíz szezont húzott le a spanyol élvonalban vezetőedzőként, kétszer választották az év edzőjének a ligában. 2018 óta a Barcelona másodedzője, ezen időszak alatt a csapat háromszor nyert Király Kupát, egyszer bajnokságot és a Final Fourba jutott az Euroligában. A szakvezető szülővárosában, Manresában kezdte edzői pályafutását másodedzőként 1988-ban, 1996ban lett vezetőedző. Később tevékenykedett, a Montcada, a Tarragona, ismét a Manresa, a Valencia, a Menorca, a Girona, a Lleida, a Valladolid mestereként, 2015-től két éven át Angolában, Luandában dolgozott, 2016-ban bajnok lett együttesével. Három esztendeje a Barcelona másodedzője. Korábban, a 2011-ben Európa-bajnok spanyol válogatott edzői stábjában is helyet kapott.

Az eseményt bonyolító cég képviselője, Molnár Máté Fehérváron született és kezdett kosarazni az Albában. A korosztályos bajnokságokon rendre jó helyezéseket értek el, voltak ezüstérmesek, valamint a Vasvári-gimnáziummal szintén második helyen zártak az országos Diákolimpián. Az Alba Fehérvár felnőtt együttesében bajnoki mérkőzésen nem lépett pályára, utolsó, a Gáz utcában töltött évében, a nyári edzőmeccseken szerephez jutott, valamint a Nagyváradon rendezett nemzetközi tornán parkettre lépett, irányítóként. Az egyetemi tanulmányok miatt a fővárosba költözött, a MAFC-hoz igazolt, ahol az U20-as, az NB I/B-ben érdekelt együttesben rendszeresen helyet kapott, a legmagasabb osztályban mindössze egy derbin öltötte magára a műegyetemisták piros-fekete szerelését. A legutóbbi szezonban a Pénzügyőr SE gárdájában pattogtatott. A korábbi években már részt vett a pandémia miatt 2021-ben elmaradt nagyszabású utánpótlástorna, a Szent István Kupa szervezésében. Januárban szeretnének a korábbiaknál is rangosabb eseményt bonyolítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában