Székesfehérvár-Veszprém Rallye

2021.07.12. 20:36

Hétvégén visszatérnek a ralisok Fehérvárra

Július 16. és 18. között rendezik meg a Székesfehérvár-Veszprém Rallyet. Az öt gyorsasági szakaszt is magába foglaló verseny igazi kuriózum lesz, hiszen e két, a sportágban nagy hagyományokkal rendelkező város először rendez közösen egy bajnoki fordulót.

Beke Zsombor

2021.07.12. Fehérvár-Veszprém rally sajtótájékoztatóját tartották a Hiemer Házban. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap. Képen:

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Igazán különleges hétvége elé néznek a benzingőz szerelmesei, hiszen egy év kihagyás után újra Székesfehérvárra látogat a hazai rally bajnokság élmezőnye, néhány külföldi indulóval kiegészülve. A július 16. és 18. között megrendezendő esemény a megszokottakhoz képest más formában tartják meg, hiszen a királyok mellett a királynék városa, azaz Veszprém is a rendező lesz az idei esztendőben.

– Újdonság abban az értelemben, hogy mind a két városban és annak környékén volt már verseny az elmúlt években, évtizedekben, de így együtt még nem került megrendezésre az esemény – mondta a versenyt felvezető sajtótájékoztatón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. – Sok tekintetben kapcsolódik egymáshoz a két város, hiszen mindegyik településen szeretik a sportot, így gyorsan rábólintott mindkét fél erre az ötletre. A város számára nagy öröm, hogy idén meg tudjuk szervezni a versenyt, hiszen tavaly sajnos a járvány miatt nem lehetett futam Székesfehérváron és környékén.

Ovádi Péter, Veszprém országgyűlési képviselője és Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke is kiemelte, hogy az egész térség sportünnepe lesz a hétvége, hiszen mindegyik városban nagy hagyománya van a rally versenyeknek. Lakatos Róbert több hazai rally futam rendezésébe nagy szerepet vállal, így a Székesfehérvár-Veszprém verseny sem jöhetett volna létre az ő munkája nélkül. A szervező elmondta, hogy az indulók számára igazi kihívás lesz a kitűzött, 150 kilométeres táv teljesítése.Továbbá jó esély van arra, hogy a nyárias meleg mellett zivatarok is nehezíthetik a versenyzők dolgát. A székesfehérvári szuperspeciálon kívül minden szakasz murván zajlik, amivel a futam a bajnokság egyetlen nem aszfalton zajló eseménye lesz. A hétvégén a hagyományokhoz képest kevesebb külföldi pilóta áll rajthoz, de így is ide látogat a német rallye legenda, Matthias Kahle.

A hazai mezőny két erős pilótája, Turán Frigyes és Klausz Kristóf is várja már a városi szuperspeciált, hiszen idén a korábbiaktól eltérően ez a szakasz is beleszámít majd az összetett értékelésbe.

Lakatos Róbert, Ovádi Péter, Mészáros Attila, Oláh Gyárfás, Turán Frigyes és Klausz Kristóf a sajtótájékoztatón Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Sokkal precízebben kell majd teljesíteni a szakaszt, murvás beállításokkal fogunk az aszfaltra érkezni – magyarázta Turán. – Ezek az abroncsok a murvára vannak fejlesztve, nagyon csúsznak, ami miatt látványosan lehet velük menni, ez azonban vissza is üthet, ami időbe kerül. Okos visszafogottsággal, precízen kell majd teljesíteni a Palotai úton.

– Az eredményességen lesz a hangsúly – tekintett előre Klausz. – Sok beállítás változtatásra nem lesz lehetőségünk, elsősorban fejben kell alkalmazkodni a változó körülményekhez. Győzelem a célunk, bízunk benne, hogy ehhez minél közelebb tudunk kerülni és vasárnap elégedetten indulhatunk haza.

A szervezők kérik a helyiek türelmét és megértését. Péntek estétől a Mol Aréna Sóstó mellett lesz a szervizpark egészen szombat délutánig, amikor a mezőny Veszprémbe indul. A szervizállomás látogatható lesz, illetve az érdeklődőket közlekedésbiztonsági park is várja majd. Több lezárásra is számítani kell Székesfehérváron, szombaton a Csíkvári utat 6 és 22 óra között zárják le, valamint a Palotai utat a Schwabish Gmünd utcai és a Selyem utca között déltől egészen este tíz óráig zárják el a forgalom elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában