jégkorong

2021.06.17. 18:13

Sportakadémiai címre méltók

Az Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága az elmúlt napokban bejelentette, hogy a jégkorongban is feláll a már több látványsportágban működő államilag elismert akadémiai rendszer. A pályázat nyertesei között, mint a magyar jégkorong egyik fő utánpótlás bázisa, az Ifj, Ocskay Gábor JA is megtalálható. A döntés előzményeiről és háttáréről, valamint a rendszer biztosította fejlődési lehetőségekről Fekti István, a fehérvári műhely sportigazgatója nyilatkozott.

Beke Zsombor

Kovács Alex (fehérben) is a Titánok csapatában kóstolt bele a felnőtthokiba, majd idén bemutatkozott az ICEHL-ben

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló-archív

A háttérben mióta dolgoztak ezen a projekten, melyek voltak a legfontosabb építőkövei?

– A 2020-as év végén került be a jégkorong az államilag elismert sportakadémiai rendszerbe a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda után. Januárban elindult egy akkreditációs folyamat, melynek keretén belül a döntéshozók ellátogattak Fehérvárra a sportakadémiákért felelős miniszteri biztos úrral, Sáfár Sándorral együtt. A szakemberek felmérték a jelenlegi helyzetet, infrastrukturálisan és szakmailag is. A tavasz folyamán április 30-ig kellett benyújtanunk egy úgynevezett akkreditációs kötetet, amely tartalmazta a jelenlegi értékek mellett a szakmai irányvonalakat és elképzeléseket is. Ennek a folyamatnak a végén született meg az a döntés június 15-én, hogy az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia is bekerült az államilag elismert sportakadémiai rendszerbe.

Fekti István, az akadémia sportigazgatója
Fotó: IOGJA

Korábban a klub részéről elmondták, hogy a Titán-projekt fennmaradása nagyban függhet ettől a döntéstől. A fehérvári szurkolók örülhetnek, lesz Erste Ligás csapata is az akadémiának?

– Igen, a Titánok egy lesz a négy versenyeztetett korosztály közül az egyik, amely a nemzeti akadémiai rendszer keretein belül működhet. A játékosok közül többen is vártak arra, hogy ez a döntés megszülessen. Mindenkivel beszéltünk, megpróbáltuk előkészíteni azt, hogy a kedvező fejlemények esetén minél többen maradhassanak, szerencsére a tárgyalások sikeresek voltak, a csapat nagyjából összeállt. Természetesen még van néhány kérdőjel, az egyik leglényegesebb a vezetőedzői poszt, de folyamatosan dolgozunk a játékosállományon is. Erre vonatkozóan fontos szabály van, a keret 75 százalékát U21-es játékosnak kell alkotnia. Nekünk ez egy óriási lehetőség a a játékosok fejlesztése szempontjából. Így még jobban érvényesülhet az az elv, ami mindig is fontos volt, hogy az utánpótlásrendszerünkön belül – tehát nem a klubbon belül –, legyen belépési lépcsőfok a felnőttek mezőnyébe. A Titán-projekt folytatásnak nagy tehetségmegtartója ereje is van.

Mely csapatok tartoznak majd a Titánokon kívül az akadémia rendszerhez?

– Nagyon izgalmas időszaknak nézünk elébe, ahogy a részletekről tárgyalunk a minisztérium képviselőivel, illetve a Magyar Jégkorong Szövetséggel. Gyakorlatban ez az U16-os, U18-as és az U21-es korosztályokat érinti, plusz a mi esetünkben lesz egy negyedik együttes is a nemzeti akadémia részlegen, a Titánok. Megmarad egy úgynevezett pre-akadémiai szint az U8-tól az U14-ig, ami nem a nemzeti akadémiához fog tartozni, U16-osok az A csapata az új rendszerhez, míg a B a pre-akadémiához fog tartozni. Feltételrendszerben biztos, hogy sok előrelépést tartogat ez a cím, szakmailag is sokat kell fejlődnünk ahhoz, hogy idővel még egy szintet lépjünk felfelé. Gondolok itt a szakmai stáb erősítésére, illetve a versenyeztetési lehetőségeknek a kiszélesítésére. Egy olyan komplex fejlesztési folyamatot kell indukálnunk, ami látható fejlődést eredményez.

Kovács Alex (fehérben) is a Titánok csapatában kóstolt bele a felnőtthokiba, majd idén bemutatkozott az ICEHL-ben
Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló-archív

A sportakadémiák rendszeréhez tartozó csapatok milyen versenyeztetési lehetőségekkel rendelkeznek?

– Továbbra is minden csapatunkat benevezzük a magyar bajnokságokba, nekünk azokat a plusz lehetőségeket kell megtalálni akár a többi akadémiával együtt, amelyek már az U16-os korosztálytól fogva a gyerekek fejlődését szolgálják. A nemzetközi versenyeztetés terén szeretnénk előrelépni, ez utóbbi lesz a szakmai munka mellett az a terület, amire a legjobban fókuszálunk majd. A nemzetközi bajnokságokba nagyon nehéz bekerülni, ezt több éves előkészületi folyamat után lehetséges csak. Jó példa erre a Red Bull Salzburg, akiknél szintén megfigyelhető volt ez a 2-3 éves fejlődési és szervezési folyamat. Ezt egyik évről a másikra nem lehet kivitelezni. Azonban szeretnénk olyan nemzetközi tornákon, vagy mérkőzéssorozatokon részt venni már az U16-os csapattal, ahol akár északi országok együtteseivel tudunk játszani és fejlődni. Az U18-as korosztállyal már beneveztünk az ICE Liga juniorbajnokságába, de szeretnénk még ez mellé is olyan lehetőségeket keresni, ami plusz mérkőzéseket ad a játékosoknak. Ezzel a 75 százalékos szabállyal szinte biztos, hogy két juniorcsapatunk tud majd versenyezni. Az U21-es együttes szerepeltetése nemzetközi szinten már nehéz, nem igazán szerveznek nekik tornákat, inkább a felnőttmezőny felé próbálják külföldön is terelni a játékosokat. Amit már tudunk, hogy az ICE juniorbajnoksága inkább tornarendszerben fog zajlani jövőre, de mi inkább az Erste Liga irányába próbáljuk meg a fejlesztést eltolni, hogy minél több fiatal kapjon ott lehetőséget felnőttszinten. Az fontos még kihangsúlyozni, hogy a Titán gárda Fehérváron marad és itt is játssza majd a mérkőzéseit.

A pre-akadémia finanszírozásban különválik majd?

–Igen, az akadémia azon része marad a TAO-rendszeren belül. A nemzeti akadémiai rész az EMMI-n keresztül működni majd. A kölyökkorosztálynál a tehetséggondozáson és a képességfejlesztésen lesz a hangsúly, míg az idősebbeknél már az eddigiekhez hasonlóan a versenysporton lesz a fő fókusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában