U20-as kosárlabdadöntő

2021.06.02. 19:58

Ez itt már a végjáték

A hétvégén a fővárosban bonyolítják le a húsz éven aluli fiú kosárlabdázók bajnoki döntőjét.

Horog László

Pethő Ákos már rutinos az utánpótlásdöntők terén

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A honi szövetség vezetői nem változtattak a bevált gyakorlaton: ahogy a felnőtt nők és férfiak Magyar Kupa nyolcas fináléját, az U20-as kosarasok bajnoki döntőjét is a Ludovikában bonyolítják le. Azzal az egyébként lényegi különbséggel, hogy a két tavaszi erőpróbán nem lehettek nézők, csupán a játékosok és a stábtagok, ezúttal viszont a megfelelő védettség igazolásával szabad a belépés a létesítménybe.

Az albások egy éve favoritnak számítottak, a döntőt azonban a pandémia miatt nem rendezték meg, a koronázóvárosiak most a negyedik helyen érkeztek a fináléba. Korábban több verzió felvetődött, hogy egyenes kieséses rendszerben rendeznek, aztán az illetékesek úgy döntöttek, visszatérnek a klasszikus lebonyolításhoz, két négyes cso­portban zajlanak a küzdelmek, majd az egyik kvartett győztesei találkoznak a másik ág másodikjával, így alakul ki a finálé párosa. Csütörtöktől harcolnak a fiúk, a fehérváriak az első napon 15 órakor a TF gárdájával, pénteken 11-kor a Rátgéber Akadémiával, 19 órakor pedig a körmendiekkel. Másnap következik a keresztjáték, vasárnap a hely­osztókra kerül sor. A másik négyesben a Budapesti Honvéd, a Budafok, a Debrecen és a Sopron hadakozik a minél előkelőbb helyezés reményében. A legtöbb gárda az első ligából jutott a nyolc közé, de érkezik együttes a Piros csoportból, azaz a második vonalból, valamint a Zöldből, azaz a harmadikból. Az Alba Fehérvár a negyedik helyen került a nyolc közé.

Pethő Ákos már rutinos az utánpótlásdöntők terén
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Gond nélkül jutottunk be, három meccsel többet nyertünk, mint a mögöttünk következő. Az alapszakaszt a Körmend nyerte, aztán a Debrecen és a Sopron következett, a vasiakat idegenben megvertük, itthon kikaptunk, a hajdúságiakat ott legyőztük, hazai pályán vesztettünk, a Sopron kétszer megvert bennünket. De ez már történelem, a komoly kérdések ezúttal dőlnek el – mondja Pethő Ákos vezetőedző.

A fiatal trénernek komoly rutinja van az utánpótlásdöntők megnyerésében, az U18-as korosztályban feltétlenül. Lévén 2017-ben a Nyíregyháza, a következő két évben pedig már az Alba Fehérvár gárdájával diadalmaskodott, meggyőző fölénnyel. Azt mondja, erre nem szabad építeni, ugyanis ez már más korosztály, a gárdák azóta jórészt átalakultak.

– A korábbi, U18-as csapatunkból néhányan természetesen maradtak, szóhoz jut például Takács Milán és Martin, Lukács Norbert és Balsay Ádám, Takács Erik, Kass Balázs és Awogbemi Sodiq is. Ha megvalósítjuk, amit elterveztünk, esélyünk lesz a végső győzelemre – vélekedett az edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában