csóri versenyző

2021.06.10. 09:00

A zöld-fehér tekekirálynő, Hári Boglárka már a világbajnokságra fókuszál

Az FTC 23 éves tekése, Hári Boglárka fiatal kora ellenére számos hazai, illetve nemzetközi sikerrel büszkélkedhet. A sportággal Csóron megismerkedő sportoló nehezen viselte a koronavírus által befolyásolt elmúlt másfél évet, és ugyan sérüléssel bajlódik, de a tavaszi csapatbajnoki cím után az augusztusi világbajnokság van a célkeresztjében.

Beke Zsombor

Boglárka már a nemzetközi színtéren a válogatott tagjaként is letette névjegyét

Fotó: Hári Boglárka

Minden sportágnak, egyesületnek és edzőnek fontos, hogy a potenciállal rendelkező fiatalokat minél korábban bevonzzák az adott sportághoz, nem volt ez másképp a csóri születésű Hári Boglárka esetében sem, aki 11 éves korában találkozott először a tekével, a helyi edző, Cseh Sándor jóvoltából.

– Csórra jártam általános iskolába, és egyik testnevelésóránkra ellátogatott Sanyi bácsi is, az órának helyet adó sportcsarnok és a tekepálya ugyanis egymás mellett helyezkedtek el – mesélte a fiatal sportoló. – Áthívott minket, hogy próbáljuk ki, gurítsunk párat, és akikben látott fan­táziát, őket heti egy-két edzésre meghívta. Köztük voltam én is, majd egyre többet jártam edzésre és megszerettem a sportágat. Sanyi bácsi jól át tudja adni a tanácsa- it és a tapasztalatát még a 10 éves gyerekeknek is, anno például lerajzolta nekünk, hogy mi miért van, miért úgy pattan a golyó, egyszóval ért a gyerekek nyelvén. Remek a viszonyunk most is, olyan mintha a harmadik nagypapám lenne.

Boglárka már a nemzetközi színtéren a válogatott tagjaként is letette névjegyét
Fotó: Hári Boglárka

Boglárka középiskolásként még Székesfehérváron játszott, ám az élet úgy hozta, hogy 2013-ban a Ferencvároshoz igazolt. Edzéseinek nagy részét azonban a mai napig Csóron végzi Cseh Sándor felügyelete alatt.

– 2012-ben gimnazistaként a fehérvári Köfémben játszottam. Sajnos a női csapat egy év után megszűnt, ezután Sanyi bácsival próbáltunk keresni csapatot, ahol folytathatom. Szerencsére, jelenlegi csapattársam felvetette, hogy nem lenne-e kedvem a Fradiban játszani. Elmentünk a fővárosba a szakosztályvezetőhöz, Mátraházi Istvánhoz, majd a kölcsönös szimpátia után odaigazoltam.

A fővárosba igazolással nem került egyszerű helyzetbe a tekés, hiszen a gimnázium, majd később az egyetem mellett Budapestre is kellett volna edzésre járnia.

– A középiskolás éveim elején ritkán jártam fel edzésre, Csóron készültem ugyanolyan edzésterv alapján, mint a klubtársaim. A gimnázium vége felé aztán heti egy alkalommal tréningeztem a Fradinál, később pedig csak a hazai fordulók előtt. Mióta egyetemista lettem, az időbeosztásom még szűkebb lett, de az FTC továbbra is megértő, így Csóron, Sanyi bácsival készülök a pesti edzésterv szerint.

Nagy gurítás után
Fotó: Hári Boglárka

Fiatal kora ellenére Hári sokszoros magyar bajnoknak vallhatja magát egyéniben, sőt a dobogó alá nem nagyon adta az elmúlt években. A klubjában és a hazai szövetségben is megválasztották már az év utánpótláskorú sportolójának. Korosztályos szinten is komoly nemzetközi eredményeket ért el a válogatottal a még éppen ifjúsági korú tekés. Az idei évben pedig csapatszinten is révbe ért a hazai bajnoki küzdelmekben.

– A tekében a csapatbajnokságot teljesen külön értékelik, mint az egyénit. Utóbbiban több számban is lehet bajnokságot nyerni, így lehetett az, hogy néhány éve egy évadban több bajnoki címet is tudtam nyerni. Ami a csapatversenyt illeti, idén először a Fradival is sikerült megnyernünk azt, nagyon büszkék voltunk erre az eredményre, 17 év után az első csapataranyérmet szereztük a klub szakosztályának. Büszke vagyok arra is, hogy az U23-as válogatottal 2016-ban aranyérmesek lettünk, majd 2019-ben csapat-világbajnokságon az ezüstérmes felnőttválogatottban is szerepet kaptam.

Az elmúlt másfél évet a koronavírus-járvány miatt az átlagemberek és a sportolók is megszenvedték. Boglárkának sem volt könnyű ez az időszak, főleg úgy, hogy 2020 márciusában jó formában készült a nemzetközi megmérettetésekre.

– A tavalyi szezonban ifjúsági, és felnőtt-világbajnokság is lett volna, de a járvány miatt először őszre, majd idén augusz­tusra halasztották. 2020-ban sokat készültem ezekre az eseményekre, nagyon jó formában is éreztem magam, mind fizikálisan, mind mentálisan, kiegészítő sportként még futottam is rendszeresen. Nagy érvágás volt a halasztás, április elején pedig le is álltam az edzésekkel, mert nem volt mire készülni. Először novemberre halasztottak világbajnokságokat, de abba az időpontba már nem éltem annyira bele magam, végül a tervek szerint idén augusztus végén, szeptember elején tartják meg a versenyeket. A kihagyás után még nem érzem magam olyan formában, mint amilyenben voltam és mint amilyenben szeretnék lenni, de a csapatbajnoki cím jó gyógy­- ír volt a nehéz időszak után.

Hári Boglárka és a zöld-fehérek régóta áhított aranyérme
Fotó: Hári Boglárka

A szezon utolsó szakaszában Hári sérüléssel küszködött, utoljára áprilisban tudott edzeni és versenyen indulni. A derekával bajlódik a 23 éves tekés, de úgy néz ki, gyógytorna megoldhatja a fennálló problémát és a zöld-fehérek kiválósága ott lehet az augusztus végi megmérettetéseken.

– Valószínűleg egy eddig jelen lévő, de most előjövő probléma állhat a háttérben, lehet, hogy porckorongsérv. Nem annyira vészes, mint amilyennek hangzik, a mindennapokban nincsenek fájdalmaim, de edzeni sajnos nem tudok. Remélhetőleg válogatott-kerettag lehetek mind ifjúsági, mind felnőttszinten. Előbbi igazán különleges lesz számomra, hiszen ez lesz az utolsó korosztályos világversenyem. A felépülésem után szeretnék minél hamarabb olyan állapotba kerülni, mint amilyenben a Covid előtt voltam, ősszel pedig indul a világkupa, ahova a Fradival szerzett bajnoki címmel kvalifikáltuk magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában