Frissen Fejérből

2021.05.15. 13:33

Zárt kapuk előtt zajlik az öttusázók fehérvári VK-döntője

A dél-koreai főváros, Szöul helyett beugró honi megyeszékhely látja vendégül a világ legjobb öttusázóinak jelentős részét, az olimpia előtti egyik utolsó seregszemle fontos kérdésekre ad választ.

Horog László

Ahogy a korábbi években is,a fehérvári atlétikai centrum ismét remek otthona az öttusázók Világkupa-döntőjének Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Bár a hazai sportesemények immár látogathatóak, a székesfehérvári Világkupa-döntőt nézők nélkül bonyolítják a korábbi években is remek bázisnak, központi helyszínnek számító atlétikai centrumban, a Bregyó-közben. Nem lehet panasz a Vidámparki-tónál található kosaras sportcsarnokra – ahol a vívást rendezik -, továbbá a Csitáry G. Emil Uszodára sem, ahol a modern pentatlonisták szelik a habokat. A nemzetközi elit négy napon át viaskodik Fejérben, a nyári ötkarikás játékok előtt még egy versenyt rendeznek, az egyiptomi főváros, Kairó az otthona júniusban a világbajnokságnak. A nemzetközi szövetség, a UIPM német elnöke, Klaus Schormann, valamint a honi szövetség, a MÖSZ főtitkára, Gallai István nyilatkozott a fehérvári Világkupáról, valamint az olimpiáról.

- A 2020-as VK-döntő rendezését Szöul nyerte, egy évvel ezelőtt került volna sor az eseményre, majd nem sokkal később a tokiói olimpiára, mindannyian tudjuk, mindkét verseny elmaradt. Az ötkarikás játékokat idén nyárra halasztották a pandémia miatt, Dél-Koreában a kormány rendkívül szigorú döntései, a beutazási szabályok miatt lehetetlenné vált a VK fináléjának megrendezésre, amúgy ez nem csak az öttusára, minden sportágra vonatkozik az ázsiai országban. Más rendezőt kellett keresnünk – mondja Klaus Schormann.

Azonnal európai helyszínben gondolkodtak, két ország jutott azonnal az eszükbe, Magyarország és Lengyelország, először náluk tapogatóztak, végül hazánkat kérték fel rendezőnek.

- A lengyeleknél két öttusabázis jöhetett szóba, a főváros, Varsó, valamint Drzonków. Előbbi esetében ezúttal komplikáltnak tűnt a lebonyolítás, utóbbi remek helyszíne volt már több, komoly viadalnak, döntően utánpótlás seregszemléknek. Egy helyen található minden, azonban úgy gondoltuk, a VK-döntőt nem feltétlenül nekik kellene bonyolítaniuk. Végül Magyarországra esett a választásunk, beszéltem a hazai szövetség elnökével, Bretz Gyulával, végül úgy döntöttünk, Székesfehérvárt kérjük fel. Mivel márciusban Budapest volt a házigazdája a tavaszi Világkupa-állomásnak, célszerű volt, hogy ezúttal Fehérvár fogadja a gyakorlatilag a világ minden pontjáról érkező öttusázókat. Mi is pontosan tudtuk, hova érkezünk, a korábbi évtizedekben rengeteg, nagyszerű viadalt bonyolítottak itt, köszönhetően a hazai szövetség, a város vezetésének és az Alba Volánnak. Ezúttal is rendben zajlik minden, egy kis körön belül található az összes helyszín, az atlétikai centrum remek otthona a záró számoknak. A futópálya borítása kiváló, a gyepszőnyeg szintén remek a lovagláshoz. A helyi szakemberek, a versenyhelyszínek vezetői, a szervezők, az önkéntesek mindannyian tisztában vannak azzal, miként kell bonyolítani egy ilyen világversenyt.

Ahogy a korábbi években is, a fehérvári atlétikai centrum ismét remek otthona az öttusázók Világkupa-döntőjének Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az elnök a pontos számot nem tudja, szerinte tizennegyedik alkalommal jár a koronázóvárosban, mindig remekül érezte itt magát. Ez ezúttal sincs másként.

- A korábbi évtizedekkel szemben ezúttal a járvány miatt sokkal több kihívásnak kell megfelelni, ami megnehezíti a viadalok szervezését, a buborékos bonyolítás sokkal körültekintőbb szervezést igényel. Most sokrétűbb nagyobb munka, mint korábban bármelyik eseménynél zajlott. Nagyon kell figyelni mindenkinek, a versenyzőknek, az edzőknek, a munkatársaknak, a vendégeknek. Adott körülmények között, a szabályokat betartva szállhatnak meg, étkezhetnek, utazhatnak, sportolhatnak. Különös figyelem övezi az orvosi ellátást, ahol a teszteket végzik, mivel ez nagyon fontos állomás az olimpia előtt. Tudom, hogy Magyarországon már szabad a sportesemények látogatása, bizonyos kötelezettségek és szabályok betartásával. Ezúttal a szervezőkkel úgy ítéltük meg, nem nyitjuk ki a kapukat, mert nem lett volna egyszerű elkülöníteni a versenyzőket a nézőktől. Nagyon bízom abban, hogy lesz itt még világverseny bőven, ahol a régi rendszer szerint zajlanak a dolgok. Tudomásul kell venni, most más világot élünk, mint korábban.

­Az elnököt a tavaly már elcsúsztatott nyári játékokról kérdezem, optimistán beszél a lehetőségekről. Még akkor is, ha a NOB német elnöke, a Thomas Bach a helyi szervezők kérésére, pár nappal ezelőtt nem utazott el Japánba. Hasimoto Seiko, a szervezőbizottság elnöke már múlt pénteken körülményesnek titulálta Bach esetleges látogatását. Ennek oka, hogy a koronavírus-járvány miatt eredetileg május 11-ig elrendelt veszélyhelyzetet a hónap végéig meghosszabbították Tokióban, ugyanis a fertőzések száma újra növekedett. Bach a tervezett program szerint Hasimoto mellett találkozott volna Suga Josihide miniszterelnökkel és Koike Juriko tokiói kormányzóval is. A vizitre azonban nem került sor.

Gallai István (balra), a MÖSZ főtitkára és Klaus Schormann, a UIPM elnöke a Bregyó-közben található sportcentrumban Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

- A média ráugrott erre a hírre, aminek én nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. A szervezők, valamint a kormány illetékesei kérték honfitársamat, a jelenlegi helyzetben ne utazzon az ázsiai országba, csak később, amikor a helyzet normalizálódik. Én az olimpia megrendezése miatt nem aggódom, biztosra veszem, a nyáron megrendezik. A tokiói olimpia megnyitó ünnepségére a tervek szerint július 23-án kerül sor, az esemény augusztus 8-ig tart. Jelen állás szerint külföldi szurkolók nem érkezhetnek, csak a versenyzők és kísérők, a lelátón hazai szurkolók foglalhatnak helyet. Tudom, hogy a felkelő nap országában sokan ellenérzésekkel viseltetnek az olimpia miatt, de úgy gondolom, lebonyolítják a játékokat. Egy évet már halasztottak, újabb csúsztatásra nincs lehetőség. Vagy most nyáron megrendezik az olimpiát, vagy erre a világversenyre egyáltalán nem kerül sor. Itt nincs más lehetőség, erre a helyzetre pontosan illik a kifejezés, vagy most, vagy soha. A világ szenved, a sport is szenved, az ötkarikás játékokon szereplő sportágaknak, a versenyzőknek rendkívül fontos a játékok lebonyolítása, a megfelelő biztonsági körülmények között. Egzisztenciák múlnak ezen. A fehérvári VK után Kairóban kerül sor a világbajnokságra, úgy gondolom, ott sem lesz gond a rendezéssel. Az afrikai országban több világversenyt rendeztek, pár hónapja került sor a kézilabda-világbajnokságra, optimista vagyok az öttusa vb-vel és a laser run erőpróbával kapcsolatban. Az ország sportminiszterével hosszas megbeszélést folytattam pár nappal ezelőtt, megnyugtatott, rendben lesz minden. Nézők nem lesznek a lelátón, Kairóban a szállásokkal sem lesz gond, az olimpiai sportcentrumban, egy helyen kerül sor az eseményre, a versenyzők elszállásolása megint nem lesz gond, rengeteg, hatalmas, minden igényt kielégítő szálloda van, amelyek üresek, hiszen turizmus nincs.

A hazai szövetség főtitkára, Gallai István azt mondja, az utóbbi hónapokban hozzászokhattak a buborékban történő, tehát hermetikusan lezárt versenyrendezéshez.

- Az év elején bonyolítottuk a fedett pályás viadalt Budapesten, aztán következett április elején a Világkupa, valamint három héttel ezelőtt, szintén a Ludovikában a new format, azaz az új elvek alapján működő tesztverseny, amit azelőtt rendeztünk, hogy a UIPM beadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a megújulást célzó, a 2024-es, párizsi játékokra vonatkozó elképzeléseket. Nyolc országból jöttek sportolók, nem az elit tagjai, hanem a B-keret, valamint junior versenyzők. Most pedig Fehérvár a házigazdája a Világkupa-döntőnek. A helyzet nem egyszerű, az érkező versenyzőket azonnal teszteljük, minden versenynapon szintén, az elutazás előtt újra. De igaz ez az összes közreműködőre. A külföldiek maguk fizetik a teszteket, viszont a közreműködőkért, a nekünk dolgozókért nekünk kell felelősséget vállalnunk, ezeket mi finanszírozzuk. A korábbiakhoz képest a költségek jelentősen emelkedtek, de ezzel tisztában voltunk, tudtuk, mit vállalunk.

A főtitkár azt mondja, alapesetben egy hónap alatt nem lehet felkészülni egy ilyen volumenű rendezvényre, ők mégis magabiztosan bólintottak a nemzetközi szövetség felkérésére.

- Megszokott csapattal dolgozunk, az uszodában, a Bregyóban mindenki tudja a feladatát, a város vezetői mindig segítenek, a Városgondnokság munkatársai is tisztában vannak azzal, mire van szükségünk a zökkenőmentes lebonyolításhoz. Kialakult csapat ez.

Gallai az olimpia kapcsán szintén optimista, úgy gondolja, a nyáron megrendezik a nagyszabású eseményt, de Schormannal ellentétben abban nem biztos, hogy nézők előtt.

- Én nem lennék meglepve, ha a helyi nézőket sem engednék be. Attól nem tartok, hogy az olimpia elmarad, de az elképzelhető, hogy mindenki tévén nézi, az egész világ a képernyők előtt szurkol majd. A modern technikai vívmányoknak köszönhetően a közvetítések élvezhetőek. Ha az a tét, hogy rendeznek, de nézők nélkül, vagy le sem bonyolítják a játékokat, alighanem az előbbire szavaznak az illetékesek. Persze, addig még változhatnak a dolgok, pozitív irányban. A hazai járványhelyzet lehetővé tette volna, hogy a hétvégén ne csak a pálya szélére, hanem a lelátóra is beengedjünk drukkereket, azonban a nemzetközi szövetséggel konzultálva úgy döntöttünk, mivel 30 országból érkeztek sportolók, különböző oltottsági szinttel, nem rizikózunk, hogy a nézők keveredjenek egymással és a versenyzőkkel. Mi többször megtöltöttük már ezt a lelátót, de ezúttal a biztonság volt a legfontosabb, a versenyzőknek fontos pontokat kell gyűjteniük, hogy ott lehessenek Tokióban. Szófiában két VK-viadalt bonyolítottak pár nap elteltével, akadtak versenyzők – nem magyarok -, akik pozitív mintát produkáltak, nem is jöhettek el Fehérvárra. Tehát túl nagy a tét, hogy kockáztassunk. Mindenki az olimpiára hajt, ez van a célkeresztben, nagy a felelősség. Négy helyen tesztelünk, a hivatalos hotelben, a Bregyóban, az uszodában és a vívás helyszínén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában