vízilabda

2021.05.02. 21:13

Ezüstérmes a DUE az Euroligában

Pénteken és szombaton rendezték meg a női vízilabda Euroliga négyes döntőjét a Tüskeuszodában. A mezőnyben ott volt a DUE-Maarsk Graphics együttese is, amely a sikeresen megvívott elődöntő után a fináléban a görög Olympiakosszal találkozott.

Beke Zsombor

A dunaújvárosiak a bajnokság után az Euroligában is ezüstérmesek lettek

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A pénteki nap során eldőlt, hogy magyar házi döntő biztosan nem lesz a budapesti Euroliga final fouron, az első elődöntőben az UVSE együttese nagy csatában kikapott az Olympiakostól. A sérült Gurisatti Grétát az egész tornán nélkülöző Dunaújváros az orosz Uralocskával találkozott a legjobb négy között. A mérkőzés elején nagyon jól játszott Mihók Attila együttese, a második negyedben 7-3 is volt az állás. A folytatásban azonban az Uralocska összeszedte magát, és gólgazdag első félidő után 8-8 állt az eredményjelzőn. A harmadik játékrészben átvették a játék irányítását az oroszok, a záró negyedre kétgólos hátránnyal fordulhatott a DUE. Szilágyi Dorottyáék mozgósították az utolsó erőtartalékaikat, át is vették a vezetést, de végül a rendes játékidő 12-12-es döntetlennel zárult. A büntetőpárbajban Magyari Alda három lövést is hárítani tudott, a dunaújvárosiak pedig bejutottak a szombati fináléba.

A második nap programja magyar szempontból kiválóan indult, hiszen az UVSE a bronzmérkőzésen 15-10-re legyőzte az Uralocskát, így a dupla hazai érem már borítékolható volt a döntő előtt, a kérdés már csak az volt, hogy az a második érem arany vagy ezüst lesz.

A dunaújvárosiak a bajnokság után az Euroligában is ezüstérmesek lettek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A finálé első negyedét az emberelőnyök határozták meg, a két együttes csak fórból volt eredményes. Ebből a párbajból az Olympiakos jött ki jobban, Plevritou két gólja mellett Eleftheriadou is betalált Magyari kapujába, míg dunaújvárosi oldalon Garda Krisztina volt kétszer eredményes, 3-2. A második játékrész elején az első emberhátrányt sikerült kivédekeznie a Dunaújvárosnak, majd az egyenlítés is összejött, Szilágyi Dorottya mattolta Diamantopoulout, majd fórból is betalált a magyar játékos, először a mérkőzésen vezetett a DFVE, 3-4. Nem sokáig tartott a Fejér megyei öröm, hiszen öt a négy ellen egyenlített az Olympiakos, már a harmadik találatát jegyezte Plevritou, 4-4. A folytatásban a védelmek, valamint a kapusok is jól tették a dolgukat, hiába voltak előnyök itt is, ott is, gól sokáig nem született. Ezt a kissé könynyű síppal befújt büntetőt értékesítő Avramidou törte meg, a félidőben 5-4-re vezetett az Olympiakos.

Magyari Alda mindegyik mérkőzésen nagyszerűen védett, az elődöntőben három büntetőt is hárított
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A második játékrészben kissé visszaesett a dunaújvárosiak támadójátéka, a védelem megkülönböztetett figyelmét élvező Garda és Szilágyi helyett nem iratkozott fel senki a gólszerzők listájára a DUE oldaláról. A harmadik negyed Garda harmadik találatával kezdődött, majd elrontott fórokkal folytatódott, Mihók Attila lányai kétszer is eladták a labdát, de szerencsére a túloldalon sem volt nyoma az első játékrészben látott eredményes előnyjátéknak. Négy perc elteltével Magyari Alda nagyon fontos védést mutatott be, Avramidou próbálkozását hárította a magyar hálóőr. A másik kapu előtt Garda mutatta meg, hogyan kell magabiztosan kihasználni egy hasonló szituációt, ismét vezetett a Dunaújváros, 5-6. A negyed végén Tsukala egalizált, így 6-6-tal fordultak a felek a záró nyolc percre. A negyedik játékrész nem indult jól a DFVE számára, hiszen Mahieu után Ziegler is kipontozódott, így centerposzton egyre fogytak Mihók Attila opciói. Az utolsó öt percre fordulva egyre jobban látszódtak mindkét csapaton a fáradtság jelei, a feszültség is fokozódott a medencében. Görög időkérés után emberelőnyben támadhatott az Olympiakos, Plevritou volt eredményes, 7-6. Másfél perccel a vége előtt a Dunaújváros is fórban támadhatott, de Szilágyi lövését blokkolták a védők. A DUE a döntő végére kicsit jobban elfáradt, így az Olympiakos nyerte az Euroligát, a dunaújvárosiak ezüstéremmel zárták a final fourt.

– Nem értem, hogyan folyhatott ilyen mederben a mérkőzés – értékelt Mihók Attila a mérkőzés után. – A három centerem összesen öt percet tölthetett a vízben, így nehéz vízilabdázni. Nem maradt a végén már erőnk, hogy egy fórt gólra váltsunk. Nem tudok igazán örülni jelenleg, habár a második hely nagyszerű eredmény.

JEGYZŐKÖNYV

Olympiakos (görög) – DUE-Maarsk Graphics 7-6 (3-2, 2-2, 1-2, 1-0)

Tüske uszoda, zárt kapuk mögött. Vezette: Nicolosi (olasz), Franulovic (horvát)

Olympiakos: H. Diomandopoulou – N. Elefteriadou 1, Avramidou 1, M. Plevritou 1, Benekou, Cukala 1, E. Plevritou. Csere: Kanetidou, V. Plevritou 3, Miriokefalitaki, Sziuti, Tornarou. Edző: Harisz Pavlidisz

Dunaújváros: Magyari A. – Brezovszki, Szilágyi D. 2, Ziegler, Mahieu, Garda 4, Horváth B. Csere: Szellák, Mucsy, Pál R., Szabó N. Edző: Mihók Attila

Kipontozódott: Mahieu (20. p.), Pál R. (24. p.), Ziegler (25. p.), illetve M. Plevritu (26. p.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában