öttusa

2021.05.30. 19:08

Demeter közel jár már a csúcsformához

Június 8. és 14. között Egyiptom fővárosa, Kairó ad otthont az öttusa világbajnokságnak. A viadal olimpiai kvótát is oszt, ugyanakkor képet ad a nemzeti kapitányoknak, melyik az a két férfi és női versenyző, akik a legjobb formát hozzák jelenleg.

Ferencz Balázs

Demeter Bence a laser-runon javítana

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Szakmai egyeztetés, valamint elnökségi döntés kellett ahhoz, hogy a Magyar Öttusa Szövetség kijelölje a világbajnokságra utazó keretet. Ennek tükrében két fehérvári pentatlonista küzdhet majd Kairóban.

Kasza Róbert lábsérülése miatt nem indul, a férfi hagyományos versenyben így a Volán Fehérvár már olimpiai kvótával rendelkező kiválósága, Demeter Bence, valamint Marosi Ádám, Kardos Bence és Bereczki Richárd indul. A férfiváltóban Regős Gergely és Szép Balázs, míg a vegyes váltóban Kardos.

Demeter Bence a fehérvári világkupadöntő idején a lengyelországi Drzonków-ban nyert versenyt. Azóta többnyire Fehérváron tréningezik, de hetente kétszer Budapesten vesz részt lövő, illetve vívóedzésen.

– Úgy érzem, hogy egyre jobb formában vagyok. A lengyel versenyen igaz nem volt komoly mezőny, de mindenképpen jó visszacsatolás volt arra, hogy igenis jó úton haladok. Lépésről-lépésre tudtam haladni, s a világbajnokságon meg fogom közelíteni a csúcsformámat. Az edzéseredményeim is ezt jelzik – újságolta Demeter Bence. – Várom már a világbajnokságot, de az előttünk álló egy hét még kell ahhoz, hogy igazán jó legyen a formaidőzítés.

Demeter Bence a laser-runon javítana
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Nagy a versenyhelyzet a magyar legények között az olimpiai indulásért. Nemzetenként két-két férfi és női öttusázó vehet részt az ötkarikás játékokon, s úgy tűnik Demeter Bence mellett többen is kvótaszerző helyen zárnak majd a kvalifikációs ranglistán. Vagyis, hogy Martinek János szövetségi kapitánynak ne kelljen nagyon törnie a fejét, Bencének nem ártana az élmezőnyben végeznie Egyiptomban.

– Tisztában vagyok a helyzetemmel – nevetett a Volán Fehérvár versenyzője. – Próbálok ettől teljesen elvonatkoztatni és csak magamra koncentrálni. Ha az olimpiai harc járna a gondolataimban, az elvihetné a versenyzésemet. A legjobbamra törekszem, s élvezni szeretném a versenyzést. Felszabadultnak kell lennem, s ha ez sikerül, jó eredménnyel térhetek haza. A vb előtti egy hétben főként a lövészetemre, a kombinált számra fókuszálok. A többi számban csúcsforma közelében járok.

A nőknél az Alba Öttusa SE versenyzőjén, Alekszejev Tamarán kívül Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Réti Kamilla viaskodik, a vegyes váltóban pedig Guzi szerepeltetését tervezi Kállai Ákos női szövetségi kapitány. Az olimpiai kvótával rendelkező Kovács Sarolta nem indul, láboperációja után trombózis alakult ki a vádlijában, ezért később kezdte a felkészülést.

A világbajnokságon az első három helyezett kap olimpiai kvótát, feltéve, ha még nincs neki. Amennyiben igen, akkor a tokiói olimpia 36-36 fős mezőnyét a kvalifikációs ranglistáról töltik fel. Ezen jelenleg Gulyás Michelle és Marosi Ádám áll az élcsoportban a magyar öttusázók közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában