Fehérváron készülnek

2021.05.16. 23:19

A női válogatott edzőtáborozik a városban

A legjobb honi, női kosarasok egy hete tréningeznek a Vidámparki-tónál található teremben, valamint az Alba Regia Sportcsarnokban, Székely Norbert vezetésével.

Horog László

A szakmai stáb, balról Iványi Dalma, Cziczás László, Székely Norbert, Horváth Szabolcs, Kovács Andrea Fotó: HL / FMH

A nemzeti együttes május 10-én, Fehérváron kezdte a felkészülést, döntően az MKOSZ-teremben tartják edzéseiket, de a múlt hét derekán a Gáz utcában is tréningeztek.

– A közös edzéseket a terveknek megfelelően, május 10-én kezdtük a válogatott keret tagjaival. Ez bevált gyakorlat, ambiciózus csapattal dolgozom, ezúttal a fiatalabbak viszik a prímet, őket próbáljuk beépíteni, megismertetni velük a taktikát, megtanulnak bizonyos dolgokat. Természetesen vannak rutinosabb játékosok is a keretben. Ezúttal nyilván rosszabb hangulatban kezdődött a májusi edzőtábor, mint korábban, ugyanis nem jutottunk ki az Európa-bajnokságra, ami szomorúsággal töltött el mindenkit – mondja Székely Norbert szövetségi kapitány. – Ennek persze a munkán nem szabad látszódnia, a játékosok nem ülhetnek otthon, dolgoznunk kell. Úgy látom, a hangulattal nincs baj, mindenki becsülettel teszi a dolgát, ez egy kimondottan jó közösség. Ha minden jól megy, május végén három edzőmeccset vívunk Athénban a görögökkel, addig itt készülünk.

A szakmai stáb, balról Iványi Dalma, Cziczás László, Székely Norbert, Horváth Szabolcs, Kovács Andrea
Fotó: HL / FMH

A megszokott arcok közül ezúttal hiányzik a Sopron centere, Határ Bernadett már az Egyesült Államokban tartózkodik, a WBNA-ben érdekelt Indiana Fever edzőtáborában. Studer Ágnes bokáját műtik a közeljövőben, nincs itt Raksányi Krisztina sem, aki szintén a bokájával bajlódik, ő is kés alá fekszik a nyár folyamán. Lelik Réka otthon tanul, államvizsgára készül.

– Nem azzal foglalkozunk, kik nincsenek itt, hanem a munkára figyelünk azokkal, akik megjelentek. Az mindenképpen jó, hogy a lányok szeretnek itt lenni, még akkor is, ha ezúttal sajnos nem leszünk ott az Eb-n. Ezt nem könnyű megélni, de az élet az ilyen, a sport pedig különösen, egyik pillanatban fenn, aztán hirtelen lenn. Két évvel ezelőtt egy labdára voltunk az olimpiai selejtezőtől, az idei selejtezőkön viszont nem tudtunk kvalifikálni a kontinensviadalra. A 2019-es Eb-n, Belgrádban a negyeddöntőben a végén hibáztunk a britek ellen, emiatt nem léphettünk pályára később az ötkarikás selejtezőn.

A legutóbbi, selejtezős sorozaton jól kezdtek a mieink, Sopronban gond nélkül megverték a későbbi csoportgyőztest, az Európa-bajnokságra jutó szlovákokat, akiket később, Pöstyénben is legyűrtek a záró mérkőzésen, azonban a köztes időszakban kétszer kikaptak a hollandoktól, ráadásul a pandémia miatt mindkét derbit a tulipánosoknál kellett megvívniuk. A két vereség nehéz helyzetbe sodorta a lányokat, akik rosszul jöttek ki a körbeverésből, pár ponttal lecsúsztak a viadalról.

– A holland kosárlabda alacsonyabban jegyzett, mint a miénk, azonban rendkívül fizikális, amit nehezen tudtunk egyensúlyozni a sok hiányzónk miatt. Pechünkre kétszer is idegenben játszottunk, a járvány tombolása közepette, továbbá Studer, Zele és Határ sem állhatott rendelkezésre.

A kapitány szerződése augusztus végén lejár, jól érzi magát ebben a szerepkörben, szívesen maradna, de nem ő dönt a folytatásról, hanem a hazai szövetség elnöksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában