felemás zokni

2021.03.19. 21:13

Vállalták a kihívást az Alba FKC lányai

A péntek délelőtti tréninget megelőzően az Alba kézisei jó hangulatban, színes zoknikban érkeztek a csarnok parkettjére.

Horog László

A fele más zokni a Down-szindróma világnapjának jelképévé vált, mivel a kromoszóma alakja is egy zoknihoz hasonlít

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

„Csajok, jól áll a rózsaszín a feketével?” – kérdezte az irányító, Temes Bernadett a társaktól, majd ő is felállt a kezdőkörben, a kézilabdázók félkört alkottak a 9 órakor kezdődő tréninget megelőzően. Az Alba Fehérvár KC kézilabdacsapata is csatlakozott a Down-szindróma „Zoknis kihívásához”.

– A Down-szindróma világnapja minden év március 21-e, ehhez kötődik az a kezdeményezés, amihez kapcsolódva felemás zoknit viselünk. A kihívás azoknak szól, akik szolidaritásukat szeretnék kifejezni a Down-szindrómával élők felé. Egyúttal szeretnénk felkelteni a figyelmet arra, hogy az emberi egyéniség szebbé, változatosabbá, érdekesebbé, tehát inspirálóbbá teszi a világunkat – mondja Varga Karola, a fehérváriak marketingese, aki megszervezte az edzés előtti fotózást.

Az elmúlt években a fele­más zokni a Down-szindróma világnapjának jelképévé vált, mivel a kromoszóma alakja is egy zoknihoz hasonlít. A március 21-i dátum szintén jelképes, mivel a Down-szindrómásoknak eggyel több 21-es kromoszómájuk van, kettő helyett három.

– Nagyon fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást, klubunk igyekszik minden jó ügyet támogatni. Hisszük, hogy profi sportolóink által minél több emberhez eljut a Down-szindrómások támogatása, hiszen ők ugyanolyan hasznos és fontos tagjai társadalmunknak, mint az egészséges embertársak.

Aztán következett a gyakorlás, főként taktikai jellegű edzést vezényelt Józsa Krisztián vezetőedző. – Úgy gondolom, ez jó kezdeményezés, felhívja a figyelmet a betegséggel küzdők problémáira, a csapat örömmel állt az ügy mellé – mondta a szakvezető.

A fele más zokni a Down-szindróma világnapjának jelképévé vált, mivel a kromoszóma alakja is egy zoknihoz hasonlít
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A korábbi hetekben harcképtelen átlövő, Utasi Linda kéztörése után rövidesen visszatérhet. Edzésen szenvedett sérülést, egyik mozdulat közben beleakadt a társába, fokozatosan edzhet, a kondicionális gyakorlatokat már végezheti, jövő héten elvileg a pályára is léphet, labdával is dolgozhat. A kapus, Tea Pijevic a héten a horvát válogatott edzőtáborában tartózkodik, a decemberi Eb egyik hőse a világbajnoki selejtezőkre készül hazája nemzeti együttesével.

– Jövő vasárnap, március 28-án lépünk pályára ismét, Vácon szerepelünk – folytatja Józsa Krisztián.

– Nem mi számítunk esélyesnek, teher nélkül léphetünk pályára, ez számunkra jól szokott elsülni, így történt Kisvárdán és Debrecenben is, előbbi helyszínen egy, utóbbi mérkőzésen három góllal nyertünk. A váciaknál az első sort régóta együtt szereplő, stabil játékosok alkotják, több fronton érdekeltek, az EHF-kupában most zárult a csoportkör, érdekeltek a Magyar Kupában és a bajnokságban. A legutolsó fordulóban az MTK-tól kikaptak, előzőleg kiegyensúlyozottan szerepeltek, évek óta élcsapatnak számítanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltett kézzel lépünk pályára. Nem túl jó a sorsolásunk, három idegenbeli meccsünk következik, a váci kirándulást követő szerdán a Ferencvároshoz látogatunk, majd Mosonmagyaróvárra. Utána végre hazai találkozó következik, a NEKA gárdáját fogadjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában