Hegedűs Péterre emlékeznek

2021.03.16. 22:27

Mindig egy lépéssel riválisai előtt járt

Hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 54. évében elhunyt Hegedűs Péter. Az egykori kosárlabdázóra emlékeznek játékostársai.

Horog László

Az egykori remek irányító, Hegedűs Péter 54 évet élt

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Játékosként szinte minden párharcot megnyert, nála jobban győzni senki nem akart. Hatalmas küzdő volt, óriási szívvel, aki soha nem adta fel. December végéig, amíg egészsége engedte, dolgozott a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián, utolsó csapata az U18-as gárda volt.

– Ismeretségünk, barátságunk az általános iskola felső tagozatában kezdődött. Először a serdülő, majd az ifjúsági csapatban játszottunk együtt a Videotonban, aminek az első számú irányítója, egyik vezére Peti volt, 1985-ben megnyertük, az OIK-t, azaz az Országos Ifjúsági Kupát, ami óriási eredmény volt. A Vidi felnőtt együttesében is együtt szerepeltünk, amíg Peti az Albacompba nem igazolt – mondja a bedobó, Szigetvári Zoltán. – Az egyik legjobb irányító volt, akivel együtt szerepeltem. Látott a pályán, olvasta a játékot. Az ellenfél mozdulataiból tudta, mire készül, próbált gondolatban a támadó előtt járni, sok kellemetlen percet szerezve ezzel a riválisoknak. Pillanatok alatt felismerte az adódó lehetőségeket, kiváló helyzetekhez juttatva csapattársait. Csak rövidebb időszakokra távolodtunk el egymástól, edzőként is egy helyen dolgoztunk. Ugyan soha nem volt közös csapatunk a DKKA-ban, de sokszor beszélgettünk a kosárlabdáról, a gyerekekről meg arról, mit és hogyan lehetne fejleszteni, még jobban csinálni. A tehetséget nem azzal a szemüveggel nézte, hogy mennyi pontot dobott, próbált messzebbre tekinteni. Igyekezett minél többet kihozni a tanítványaiból, mindig tanítani nekik valamit. Arra törekedett, hogy ne csak jó sportolók legyenek, megállják a helyüket az életben is.

Az egykori remek irányító, Hegedűs Péter 54 évet élt
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Petivel a nyolcvanas évek végén kosárlabdáztam együtt a Videoton SC-ben, nagyon fiatalon került az első csapat keretébe, a génjeiben volt a kosárlabda, zseniális passzokkal szolgálta ki a társakat, engem is. Egyik meccsünkön a saját büntetővonalunkról talált be, a magyar tévé egy hétig ismételte a találatot. Sajnálatos, hogy korai halálával edzői pályafutása nem teljesedhetett ki – jegyzi meg Szabolcs Ferenc bedobó.

– Nagyon jó játékos volt. Hárman szerepeltünk irányítóként, Csarnai Misi, Peti és én – közli Béndek Gábor. – Azonos poszton voltunk érdekeltek, de jóban voltunk, nem voltam féltékeny rá, teljesen érthetően már fiatalon ő lett az első számú irányító a posztján. Képességeit nem lehetett vitatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában