Májusban csapnak össze

2021.03.24. 21:32

Halasztják a finálét az U20-as kosarasok

A jövő hétvégén harcoltak volna a legjobb hazai utánpótlás-­együttesek, azonban a finálét a kosárlabda-szövetség lefújta.

Horog László

Pethő Ákos már több korosztály csapatával is csúcsra ért

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A hivatalos körlevél szerint május végén, a felnőtt, NB I-es bajnokság zárása után kerül sor a húsz éven aluli fiúk seregszemléjére, a helyszín még nem ismert. Az Alba egyetlen korosztályban jutott a legjobbak közé, a fentebb említett együttessel képviselteti magát a fináléban, immár a tavasz végén. A Pethő Ákos által dirigált gárda a 4. helyen jutott a döntőbe, a szakvezető az utóbbi három kiírás során egyaránt bajnok lett, igaz, fiatalabb korosztállyal, az U18-as brigáddal. Először a nyíregyháziakat vezette sikerre, aztán kétszer a fehérváriakat. Tavaly magabiztosan vezették az U20-as tabellát, egy vereséggel és húsz győzelemmel, azonban márciusban a világjárvány közbeszólt, azonnal lefújták a küzdelmeket, a finálét megelőző utolsó meccseket nem játszották le, a döntő is elmaradt.

– A szövetség érthetően a legbiztonságosabban, a legkevesebb kontakttal szeretné lebonyolítani az eseményt, ezért döntöttek a halasztás mellett. Egy csapat részvétele még nem dőlt el, heten kvalifikálták magukat. A Zöld-csoportból, azaz a harmadik vonalból jön egy gárda, mi az A-csoportból érkezünk, innen négy gárda került a legjobbak közé, valamint három csapat a B-ből, tehát a Piros-csoportból. Egy éve komoly esélyünk volt a győzelemre, az első bajnokit elvesztettük Szolnokon, aztán hónapokon át csak nyertünk, mi vártuk a legjobb formában a finálét – mondja Pethő Ákos vezetőedző.

Pethő Ákos már több korosztály csapatával is csúcsra ért
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Arra nincs garancia, hogy bajnokok lettek volna, de komoly esélyük volt rá. Ezúttal nem ők számítanak első számú favoritnak, most Körmend, Debrecen, Sopron, Fehérvár a sorrend az alapszakaszban.

– Nagy küzdelem zajlik, a Sopron oda-vissza megvert bennünket, itthon nagyon szoros meccset játszottunk, az idegenbeli derbi sem volt sima. Körmenden nyertünk, hazai pályán veszítettünk ellenük, aztán győztünk Debrecenben, a Gáz utcában viszont megvertek bennünket. Nagyon hasonló játékerőt képvisel ez a négy gárda, bármi lehet. Kikaptunk még a szezonban a Pécs és a Szeged ellen, igaz, a többiek is veszítettek pontokat.

A mostani Alba nagyban épül a korábbi, kétszeres bajnok, U18-as gárdára, de személycserék is akadnak. Kuttor Gergő már Nyíregyházán pattogtat a felnőtteknél, az NB I-ben, Polster Attila a ZTE élvonalbeli gárdájában, szintén kölcsönben. Azonban ott lehet a parketten Lukács Norbert, Takács Milán és Martin, Kass Balázs és Balsay Ádám, valamint Awogbemi Sodiq.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában