Sport és nőiesség

2021.01.22. 20:00

A futball kislányként varázsolta el a bicskei Larát

Inkább művészi tornásznak, szinkronúszónak vagy fit­neszlánynak tűnik Vicz Lara, olyan szép és nőies. Pedig szenvedélyes futballista, hatévesen állt be először egy (kis)fiúcsapatba rúgni a bőrt.

Zsohár Melinda

Lara a Testnevelési Egyetemre készül, nagy vágya külföldön is focizni, a híres lyoni női csapat az áhított cél

Fotó: Forrás: Vicz Lara

A bicskei nagylány nem szívesen beszél a külsőségekről, nem ez a lényeg. Tény, a focista lányok erőteljes alkatúak, a nyúlánk, karcsú Lara kirí az általános mezőnyből. A női futball népszerűsége nő, s nemcsak hobbiszinten mérkőzik meg egy-egy női csapat. Lara a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola sport tagozatának elsős diákja, s nem mellesleg a női futball NB II-ben futballozik, ha felkérik. Jeles tanuló, s persze nem véletlenül Felcsútot választották a szüleivel a továbbtanulás helyszínéül.

Édesanyja, Leitgib Manue­la – ahogyan mondják – „sportanyuka”, ő maga is aktívan kézilabdázott, olykor focizott. A fiát, Kevint hordta rendszeresen Felcsútra, a Puskás Akadémiára, idejekorán tehetségesnek látták.

Kevin és Lara között húsz hónap a korkülönbség, s az édesanya vitte magával a kislányt az edzésekre. Kevin még nem volt nyolcéves, könnyű kiszámolni, hogy Lara a hatot taposta, s a szeme állandóan a pályán, nem unta.

Lara a Testnevelési Egyetemre készül, nagy vágya külföldön is focizni, a híres lyoni női csapat az áhított cél
Forrás: Vicz Lara

Szabó Lajos, a tősgyökeres felcsúti testnevelő tanár helyben legendás személyiség, az utcán is csak sportruhában lehet találkozni vele. Negyven év alatt a helyi focisták mind az ő köpenyéből, azaz tesitanítása alól bújtak ki. Tanbát, így hívja mindenki fiatal kora óta, imádják a gyerekek. Már a fociakadémia előtt köztudomású volt a futball iránti nem átlagos tanári elkötelezettsége, azóta szinte intézménnyé vált a legifjabbak „érzékenyítése” területén.

Hogy Tanbá mit látott meg a kispadon ücsörgő hatéves Larában, azt csak ő tudja, de kevesen voltak a kisfiúk, nem volt ki a csapat. Csak úgy odabökte a kislánynak: állj be! A pillanat emlékezetes. Édesanya és lánya csodálkozva nézett: mármint Lara? Tanbá bólintott. Ekkor, mondhatni, eldőlt ennek a szép lánypalántának a sorsa, mert azt mondja, soha nem élt át hullámvölgyet, soha nem gondolta, hogy elég, hogy nem edz, hogy vége. Kevin és ő is a felcsúti Endresz György Általános Iskolába jártak, utána edzés a Puskáson, lényegében reggeltől estig ott töltötték az idejüket.

Kevin a fővárosban 11. évfolyamos középiskolás informatika és sport szakon, az Air Energyben futballozik az U17-ben. Lara a Puskás FC női U16-ban és U19-ben játszik, az életkora és a szabályok engedik, s a tizenötödik évtől lehet játszani a női NB II-ben. Tavaly behívták az U17-be ötödmagával a Puskásból nemzetközi mérkőzésre. A koronavírus sajnos közbeszólt, meghiúsult az utazásuk.

Kemény napirend szerint él Lara, az iskola mellett heti hatszor kétórás edzés, hétvégén meccsek. Három korosztályban játszik, de a női szervezet védelme érdekében összesen három félidőnyi játék a megengedett. Sérülése nem volt, s a sporthoz, a futballhoz kapcsolódó bármilyen erőfeszítésre készen áll. Mindig. A Covid alatt otthoni futóprogramot dolgozott ki, napi edzést tart a szabadban, néha Kevinnel. Ez utóbbi ritka, mert más erőnléti követelménynek kell megfelelniük a fiúknak. Lara a Testnevelési Egyetemre készül, nagy vágya külföldön is focizni, a híres lyoni női futballcsapat az áhított cél. Marozsán Dzsenifer is ott játszik Magyarországról. Itthon Halászi Kinga és Mészáros Dalma edzők Lara példaképei, nevet szereznek a legjobbak a magyar mezőnyben, ha lassan is.

A téli szünetben sem állt le, a varázslatos karácsony kivételével. A családdal ötösben szentestéztek a nagymamával, utána keresztanyjáék családjával, majd a lányok éjféli miséztek, s ottalvás. Már január van, az iskola online módban működik, de Lara készül az első meccsre, amit végre meg lehet tartani. Az U15-ös életkorban bőven van idő, de a fiatalok türelmetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában