Elbújt a női válogatott, titkos fegyvert készítenek

2020.06.30. 12:11

Egy hónapon keresztül Fehérváron edz a női kosárlabda-válogatott

A koronavírus-járvány miatt a honi kosárlabda-bajnokságokat törölték, s a klubokban március óta nem edzettek a játékosok. Így a női válogatott edzőtábora az első alkalom, hogy pattogtatnak a kosarasok.

Ferencz Balázs

Kányási Veronika (7), a DVTK kiválósága elszántan tekint a novemberi selejtezőre Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Vakítón csillan a melegen sütő nap fénye a Csónakázó-tavon, miközben zöld trikóban, s zöld rövidnadrágban sétál egy magasra nőtt hölgykoszorú az MKOSZ-csarnok bejárata felé. A létesítménybe lépve nem jelez riasztást az ellenőrző rendszer, mindenki nyugodtan kezdheti az edzéseket, senki sem lázas a magyar női kosárlabda-válogatott tagjai közül. A négy hétig Székesfehérváron edzőtáborozó nemzeti csapat most még 16, majd később 18 játékosát minden belépéskor hőkamera ellenőrzi a csarnokban, az egészségügyi protokoll után indulhat a lázas munka. S ebben a melóban egyre több fiatal kosaras vesz részt.

– A legutóbbi Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közül a magyar válogatott fordítja a legnagyobb figyelmet a fiatalításra – emelte ki Pukler Gábor, az MKOSZ elnökségi tagja. Mint mondta, a fiatalítás előtt a női mezőnyben már régóta működő szabályozás, egy 20 év alatti játékos kötelező szerepeltetése nyitotta meg a kaput.

A szlovákok elleni győzelem mellett Hollandiától kikapott Székely Norbert együttese még 2019-ben az Európa-bajnoki selejtező első két meccsén, így novemberben sorsdöntő csata vár a magyar lányokra, ugyancsak a hollandok ellen.

Kányási Veronika (7), a DVTK kiválósága elszántan tekint a novemberi selejtezőre Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Egy edzésen vagyunk túl, de láttam és hiszem, hogy örömmel vannak itt a lányok – fogalmazott az edzőtábor második tréningje előtt Székely Norbert szövetségi kapitány. – Tisztában vagyunk azzal, hogy ki, mit és hogyan végezte a munkát a korlátozás időszaka alatt. Azonban még nem látjuk azt, hogy pontosan milyen fizikai állapotban vannak a játékosok. A következő napok legfontosabb feladata a felmérés, és hogy egy szintre hozzuk a társaságot. Azt követően pedig a lehető legtöbbet kell gyakorolnunk együtt, mert novemberben már nem lesz arra idő, hogy felkészülési mérkőzést vívjunk. A kapitány jelezte: most sem lesz lehetőség arra, hogy mérkőzést játsszon a válogatott, így elbújik a csapat, és új elemeket épít a játékba.

– Csak egymás között tudunk játszani, ami nehézséget jelenthet. Elmaradnak a lekötött meccseink, de így el tudunk bújni, s remélhetőleg olyan elemeket leszünk képesek beépíteni a játékunkba, ami aztán a hollandok ellen újdonságként hat. De csínján kell bánni ezekkel az elemekkel, mert nem lesznek bejátsz­va, nem tudhatjuk, hogyan működnek majd éles versenyszituációban. Most törekednünk kell arra, hogy olyan helyzeteket teremtsünk, melyek minél inkább mérkőzésközeliek. Nagy hangsúly lesz az egymás elleni játékon. Hiszek ebben a csapatban, már bizonyította, hogy tud egészen magas szinten is teljesíteni. Kulcsfontosságú lesz a Hollandia elleni selejtező, azon a mérkőzésen kiegyenesedhetnek a kérdőjelek.

Székely Norbert új játékelemekkel operálna Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székely Norbert igazi CSAPATnak tartja a válogatottat, de több szegmensben is fejlődnie kell. Ilyen például az egyéni képesség, a labda nélküli mozgások, és fenn kell tartani az eddig jól működő védekezés szintjét. A szövetségi kapitány szerint értékes négy hetet tölt a válogatott Székesfehérváron.

Az edzőtábor után a klubokban kezdik a felkészülést a játékosok, majd a november 15-i Eb-selejtező előtt négy napon át gyakorol együtt a nemzeti együttes.

A magyar női kosárlabda-válogatott kerete: Pusztai Petra, Dubei Debóra, Studer Ágnes, Zele Dorina, Licskai Zsófia, Török Ágnes, Weninger Virág, Gereben Lívia, Lelik Réka, Bálint Réka, Mérész Beatrix, Barnai Judit, Raksányi Krisztina, Katona Szidónia, Határ Bernadett, Kiss Virág, Horvát Bernadett, Kiss Angelika, Kányási Veronika, Aho Daniela.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában