a gyergyóba igazolt

2020.05.10. 20:56

Végigjárta a ranglétrát Szabó Krisztián

A fehérvári közönségnek egy igazi „öreg” motorostól kell búcsúznia, miután Szabó Krisztián a Gyergyói Hoki Klubnál folytatja pályafutását.

Dévai N. Csaba

Húsz pontot gyűjtött az osztrák ligában Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Kereken tíz esztendős fejezet zárul le Szabó Krisztián életében, aki az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia indulásakor, 2010-ben érkezett az erdélyi Gyergyószentmiklósról a koronázóvárosba. Ezalatt az idő alatt megjárta a magyar korosztályos bajnokságokat, az osztrák U18-as (EBJL), U20-as (EBYSL), majd felnőtt bajnokságot, az EBEL-t is. Idén szeptembertől viszont már a hírek szerint Erste Liga-bajnoki álmokat szövögető Gyergyói Hoki Klub színeieben tér majd vissza a Raktár utcába, hogy megküzdjön a Fehérvári Titánokkal.

Sikerült már feldolgozni a váltás tényét?

– Tíz év után nehéz lesz megszokni az új helyzetet, de fejben már megpróbálok az új kihívásokra koncentrálni. Itt nőttem fel, itt vannak a barátaim, de ilyen a profi sport. A beilleszkedés Gyergyóban nem hiszem, hogy nehéz lesz majd, hiszen amellett, hogy szülővárosomról van szó, vannak ott volt csapatársak is.

A Salzburg elleni playoff-párharc emlékezetes maradt számára
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Miért döntött végül a váltás mellett?

– Szeretném kihozni magamból a maximumot, és úgy éreztem, hogy ideje a váltásnak. Nem kaptam meg azt a fajta bánásmódot, jégidőt, ami kellett volna, ez pedig egy idő után a motivációmra is rányomta a bélyegét. Velem viszont, mint sportolóval, akinek ez a munkája, ennél rosszabb nem is történhet, úgyhogy mindenképpen megoldást kellett keresnem. A Gyergyónál biztosítva lesznek azok a körülmények, amelyek mellett ismét élvezni tudom majd a jégkorongot, és olyan formába lendülhetek, amilyen érzésem szerint még nem mutatkozott meg az évek során.

Mik voltak az első benyomások, mikor 14 évesen megérkezett az akkor induló Akadémiára?

– Kercsó Árpáddal érkeztünk, játékosként én voltam az első fecske, ami még érdekesebbé tette a helyzetet számomra – most pedig már több mint háromszázan vannak. Hála Istennek mindig sikerült mind klubcsapatnál, mind válogatottnál megtalálnom a közös hangot a társakkal és az edzőkkel is, úgyhogy mind az iskola – már amennyi a jégkorong mellett belefért –, mind a sport terén zökkenőmentesen haladtam.

Húsz pontot gyűjtött az osztrák ligában
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mintaszerűen végigjárta a ranglétrát ifitől az EBEL-csapatig, mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik az út elején járnak?

– Egyszerűen nagyon sok munkára, amellett pedig kitartásra és alázatra van szükség. Fehérváron a légiósok és a tapasztalt magyar játékosokkal kell felvenniük a harcot a bizonyítani vágyó fiataloknak, ami az eredménykényszer miatt rendkívül nehéz feladat. Ezért is nagyon fontos a motiváltság, amit én sajnos nem látok annyi fiatalon, mint a mi korosztályunk esetében.

155 EBEL-mérkőzésen lépett jégre, van olyan párharc, amely különösen emlékezetes maradt?

– A 2019-es Salzburg elleni rájátszás-párharcnak mind a hat mérkőzése nagyon emlékezetes maradt. Végig azt éreztem, hogy jobban játszunk és sokkal közelebb vagyunk a továbbjutáshoz, mint ők. A rutintalanság viszont kijött a két csapat között, fejben sokkal jobban bírták a helyzetet, miközben áttértek egy olyan provokáló, jégkorongot csak kis mértékben tartalmazó stílusra, ami kellett a megtörésünkhöz. Ezek után jöttek azok a gólhelyzetek, amiket aztán már mi, saját magunknak rontottunk el, ami megpecsételte a sorsunkat.

Közösségi oldalakon számos drukker sajnálatát fejezte ki a transzferrel kapcsolatban, hogyan búcsúzna a közönségtől?

– Magyarországon, sőt Közép-Európában sincs még egy olyan szurkolótábor, mint itt Fehérváron, úgyhogy ez mindenképpen nagyon fog hiányozni. Ezelőtt a több mint háromezer ember előtt játszani mindig különleges érzés volt, libabőrös lesz tőle az ember. Amilyen hangulatot teremtettek folyamatosan, az parádé volt, csak jót tudok róluk mondani búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában