már Hatvanban képzi a jövő feltörekvő hokisait

2020.05.12. 08:30

Új poszton a kemény bekk, Orbán Attila

Az egykori 62-szeres válogatott, a DAB és a Fehérvár AV19 csapatában megforduló, a karrierjét egy éve lezáró jégkorongozó, Orbán Attila lesz az FC Hatvan Gigászai­nak szakmai igazgatója, valamint ő irányítja a jövőben a hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola jégkorongozó diákjainak, illetve a sportosztály tanulóinak edzéseit is.

Káldor András

Nem lesz szokatlan számára a kispad mellett állni Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A 2019-ben alakult hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolában több éve foglalkoznak Szőke Attila edző vezetésével, valamint Kovács János igazgató közbenjárásával jégkorongozó gyerekekkel. Az osztályokban szinte mindenki hokizik, így az iskola élvezi a Magyar Jégkorongszövetség támogatását, ezért a jövő tanévben sportosztályt tudnak indítani közel harmincas létszámmal. Az iskola természetesen szoros kapcsolatot ápol az FC Hatvan Gigászai csapatával, amelynek ugyancsak vezetője Orbán Attila.

– Én fogom oktatni a gyerekeket a Szent István iskolában, a testnevelési órákon. Nagyon fontos a jövő szempontjából, hogy az intézmény udvarán szabványos, sátor­fedésű jégpályát építenek – amely hasonló lesz az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban látható C pályához. Egy iskolán belül ehhez fogható kezdeményezés, pálya tudomásom szerint nem létezik, emellett pedig 2022-re elkészül a csarnok is a városban. A szakosztályban U8-as korosztálytól egészen az U25-ös lány korosztályig megfordulnak hokisaink.

Sok feladat vár Orbán Attilára, aki néhány évig még terelgethette volna a pakkot, de hatalmas lelkesedéssel várja és vág bele új feladatába.

– A sportág által sok helyen megfordultam, így Szőke Attilával már egy ideje ismerjük egymást. Felkínálták a lehetőséget, az pedig, hogy egy iskola keretein belül lehet oktatni a hokit, és felállítani egy rendszert, csak fokozta az érdeklődésemet. Igaz, ahhoz, hogy ez így működhessen, kellett a város és a klub támogatása is. Láttam már hasonló példát a karrierem során, amikor a Vasasban játszottam, és tisztában vagyok azzal, hogy egyáltalán nem könnyű megszervezni, hogy a sport és az iskolai oldala is flottul menjen. Mindenesetre próbáltunk nagyot álmodni, én is igyekszem ennek a részese lenni, az eddigi tapasztalataimmal hozzájárulni a megvalósításhoz. A fő cél, hogy bővítsük a korosztályok létszámát, és a pálya elkészülése után már minden évjáratban indítsunk csapatot.

„Orbi” a napokban költözik Hatvanba, és csatlakozik a csapathoz. Beindítják a munkát, hiszen eddig a koronavírus-járvány miatt nem nagyon lehetett erre gondolni.

Nem lesz szokatlan számára a kispad mellett állni
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Most állítottuk össze az edzésterveket, folyamatosan „élesnek” kell lenni, mert lassan jöhetnek a csoportos foglalkozások, erőnléti edzések és a videóelemzések. Feltétlenül meríteni fogok a játékos-­pályafutásom alatt gyűjtött ismereteimből, többek között azokból a nyári felkészülésekből, melyeken részt vettem.

Nem volt nehéz döntés számára, mert mindig is vidéki srác volt, függetlenül attól, hogy Fehérváron, Dunaújvárosban és a fővárosban is játszott, de igazán vidéken képzelte el magát.

– Szeretem a vidéki légkört, nem volt kérdés, hogy idejövök, dacára annak, hogy lett volna lehetőségem máshol is. Tetszettek a feltételek! A másik, akárhogy is nézzük, harmincévesen nagy dolog vezetőként dolgozni. Kihívás szakmailag, szintet léptem, és igyekszem a legtöbbet kihozni magamból. Az iskolán belüli munkám miatt jelentkeztem a testnevelő tanári szakra, ráadásul még az emelt szintű érettségit is le kell tennem, de megoldom!

A Gödöllői JSE csapatával szoros kapcsolatban vannak, de egészen biztos, hogy korábbi sikerei színhelyein, az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiával, a Dunaújvárosi Acélbikák utánpótlás-nevelő bázisával is együtt fognak működni, hiszen jó alapot adhat, hogy az említett egyesületekben hosszú esztendők óta végeznek eredményes munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában