A magyar tehetségek nyomában

2020.03.24. 18:54

A Mol Fehérvár FC próbálja beépíteni fiataljait a felnőttek közé

A Mol Fehérvár FC NB I-es labdarúgócsapatában jelenleg három húsz éven aluli labdarúgó élhet a bizonyítás lehetőségével, ha a vezetőedző, Joan Carrillo is úgy gondolja. A koronavírus miatt most épp szünetelő bajnokságban Nyári Patrik, Tamás Olivér és Szabó Levente is bemutatkoztak már. Utóbbi gólpasszt is jegyzett.

Ferencz Balázs

Szabó Levente (fehérben) ezzel a fejessel adott gólpasszt Fotó: KRI

A pályák lelátóin ülve, vagy a korlátnak támaszkodva, a fogadóiroda pultjainál, vagy éppen a kocsmák kopott asztalainál – napjainkban pedig az online-csevegések közepette – ha a labdarúgás szolgáltatja a beszédtémát, az utóbbi egy-két évtizedben rendre felvetődik a kérdés: miért nem kapnak szerepet a magyar fiatalok az NB I-es csapatokban? Számos teória létezik ennek magyarázatára, összetett a téma, amire hatással lehetnek gazdasági érdekek, menedzser-uralom irányította klubpolitika, eredménykényszer, vagy éppen a magyar utánpótlás hiányosságai. Az azonban bizonyos, hogy a Mol Fehérvár FC amellett, hogy hét külföldit (a francia Hourit, az északmacedón Nikolovot és Muszliut, a bolgár Milanovot, a bosnyák Hodzicot, a nigériai Bamgboyét és az ukrán Petrjakot, no és persze a kettős állampolgársággal bíró Stopirát, Viníciust, Negot, és Rust) foglalkoztatja, igyekszik a fiatal tehetségeket is csapatba építeni. A 2018-ban a Fraditól a Vidihez került kárpátaljai Tamás Olivér az MK-ban debütált, a Haladásban nevelkedett, de a nyár óta fehérváriként futballozó Nyári Patrik, valamint Szabó Levente is bemutatkozhatott már az NB I-ben.

Utóbbi visszatért Székesfehérvárra. Szabó Levente 1999. június 6-án született a koronázóvárosban, Sárbogárdon és a Főnix FC-ben focizott, itt egyébként együtt nevelkedett Szoboszlai Dominikkal is. A Győri ETO-tól szerződött Olaszországba, ahol 54 tétmeccsen 23 gólt szerzett. Az Atalantával megnyerte a korosztályos bajnokságot, a Genoánál pedig több ízben is a Serie A-s csapattal készülhetett.

– Sokat változtam a kint töltött négy év alatt, megerősödtem, önállósodtam, hiszen egyedül éltem Olaszországban. Ugyanakkor taktikailag és technikailag is sokat fejlődtem. Hasznos éveket töltöttem Itáliában. A klasszikus center posztot jellemző mozgásokat, helyezkedéseket nagyon belém verték. Az Atalantában focizott akkor Marco Boriello, aki nagy hatással volt rám, a Genoában pedig Pandevtől tanultam sokat. A Serie C-ből volt megkeresésem, tehát maradhattam volna Olaszországban, de a körülményeket vettem figyelembe a döntésemkor, s hazatértem a Vidihez, hiszen ilyen körülmények sok olasz másodosztályú klubnál sincsenek.

Szabó Levente a Zalaegerszeg elleni 4-1-es győzelem alkalmával debütált az NB I-es együttesében, majd a Puskás 4-0-s legyőzésénél az ő fejese a kapufáról pattant Stopira elé, amit a védő a léc alá vágott, vagyis Szabó Leventének már gólpassza is van a magyar élvonalban, pedig még csak 24 percet volt pályán.

Szabó Levente (fehérben) ezzel a fejessel adott gólpasszt Fotó: Kricskovics Antal (FMH archív)

– Azon az estén, és még másnap is sokat töprengtem azon, hogy ha pár centivel lejjebb megy a labda, már gólom is lenne az élvonalban… De nem bánkódom, a csapat nyert, aztán már készültünk is a következő mérkőzésre, vagyis egy újabb lehetőség a gólszerzésre. Dolgozom azon, hogy eredményes legyek, a munkát mindig elvégzem, előbb-utóbb beérik a meló gyümölcse. Sokat jelentene, ha piros-kék mezben szerezhetném első NB I-es gólomat, hiszen kiskoromban szurkolóként sokat jártam a Vidi meccseire.

Szabó Levente akkoriban többek között Farkas Balázst, Dvéri Zsoltot csodálta a Sóstói Stadionban, a kedvence pedig ki lett volna más, mint a csupaszív játékáról és kiváló helyzetfelismeréséről híres Sitku Illés.

Rövid távú terveket szövöget a 20 éves csatár, sérüléseiből felépülve minél több játékpercet, gólokat, győztes meccseket remél. Lépésről lépésre halad. Most éppen azon munkálkodik, hogy jó formában vészelje át a koronavírus miatti kényszerszünetet.

– A klub által kidolgozott edzésterv alapján itthon készülök. Felsőtestre, lábra erősítek, és teljesítem a futóprogramokat is. Ha újraindul a bajnokság, minél tökéletesebb formában kell lennünk. A ház körül tudom végezni a gyakorlatokat, s a labda is előkerül mindennap a kertben.

ELINDULT A KLUBTÖRTÉNETI ADATBANK

VIDIPEDIA néven elindult a Mol Fehérvár FC online klubtörténeti adatbázisa, amely a székesfehérvári egyesület 1941 óta íródó históriájának minden fontos mozzanatát bemutatja. A klub tájékoztatása szerint a Magyarországon egyedülálló enciklopédia hosszú évek gyűjtőmunkája után készült el. A vidipedia.hu nyolc évtized mérkőzésadatait, szezon összefoglalóit, játékos profiljait, statisztikáit, videóit és érdekességeit tartalmazza. A klub szerint a Vidipedia nincsen kész és sohasem lesz kész teljesen, hiszen mindig előkerülnek újabb részletek a múltból, illetve az idő előrehaladtával újabb mérkőzésekkel, játékosokkal és szezonokkal fog kiegészülni. AMENNYIBEN az oldalon hibára akad az olvasó, vagy rendelkezik olyan információval, fotóval, videóval vagy régi újsággal, amelylyel hozzá tudna járulni az adatbázis szélesítéséhez, a Vidipedia kezelői az [email protected] e-mail-címre várják az észrevételeket. A történeti adatbank elkészítésében jelentős szerepet vállalt id. Horváth Gábor, Papp Brigitta, Guber Péter és Tassy Márk is.

MTI, Ferencz Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában