karate

2019.12.12. 21:36

Dezső Kata ötödik lett a vb-n

A Fehérvár Karate Akadémia versenyzője az előkelő ötödik helyen végzett a kazah fővárosban rendezett 4. Kyokushin World Union felnőtt világbajnokságon.

Ferencz Balázs

Dezső Kata (szemben) nagyot küzdött az orosz Kosianovával Fotó: KWU

A 4. KWU világbajnokságon 45 ország 237 karatékája mérte össze erejét küzdelem kategóriában.

– A KWU-ról mint szerveződésről tudni kell, hogy három nagy kyokushin-világszervezet (Kyokushin-kan, KWF, IFK) összefogásával jött létre, melyhez partnerként a világ legtöbb országában jelen levő Shinkyokushin szervezet is csatlakozott. A szerveződés a kyokushinban szokatlan módon teljesen nyílt, így nemcsak a fenti szervezetek versenyzői vehetnek részt a versenyeken, hanem bárki, aki elfogadja a KWU szabályait, és a kvalifikációs tornákon jogot szerez az indulásra – mesélt a szervezet viadalairól sensei Bőke Béla, a Fehérvár Karate Akadémia vezetője. – A felnőtt Európa- és világbajnokságokon jellemzően országonként és súlycsoportonként 1-1 versenyző indulása lehetséges, míg utánpótlás-korosztályokban ezt a létszámot három főben maximálják. Ez a kiválasztási rendszer, valamint a stabil anyagi háttér, melyet a komolyan megjelenő magántőke mellett több ország, köztük Oroszország, Kazahsztán, Bulgária vezetésének maximális támogatása biztosít, a záloga, hogy a kyokushin karate sportágban ma a KWU versenyek a legszínvonalasabbak a világon.

Dezső Kata (szemben) nagyot küzdött az orosz Kosianovával
Fotó: KWU

Az IFK magyar szervezet versenyzői közül a fehérvári Dezső Kata léphetett tatamira a –55 kg-os súlycsoportban. A magyar bajnoki második, a Shinkyokushin Eb-n bronzérmet szerzett Kata felkészülése jól sikerült, komoly éremszerzési esélyekkel indult. A sorsolás azonban nem kedvezett neki, mert az első, afgán ellenfele után az Európa-bajnok Anastazia Kosianova várt rá, akin már a tavalyi várnai Eb-n sem sikerült áthámoznia magát. Az afgán lányt zökkenőmentesen közömbösítette a magyar lány, nagy fölényt harcolt ki, s a bírók egyhangú döntéssel őt juttatták tovább. Az orosz Kosianova azonban érvényesítette a papírformát, s kemény küzdelemben ugyan, de ráerőszakolta akaratát Dezső Katára. Az orosz simán menetelt a döntőig, ahol legyőzte a spanyol Gazdelianit is. Világbajnoki címével az értékelés végén Dezső Kata az ötödik pozícióban zárt.

A viadalon két magyar bíró is tevékenykedett, a Fejér megyei shihan Mátó Katalin és sensei Bőke Béla a döntő mérkőzések során is szerephez jutottak, a verseny végi írásos értékelésen pedig mindketten kiváló minősítést kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában