Száznál is több motokrosszos hajtott a csillagvölgyi dicsőségért

2019.09.24. 20:30

Fellegekben tomboló lóerők

Por, sár, napsütés. Színkavalkád, motorzúgás, benzingőz illata. No és a gépi erő, mely az égbe repíti, valamint az emberi koncentráció és uralom, mely földön, jó esetben „nyomon” tartja a kétkerekűt. Ez a moto­krossz. A MAMS CONGEN Kupasorozat ötödik forduló­ját a kőszárhegyi Csillagvölgyben rendezték.

Ferencz Balázs

Egy jó rajt a kicsiknél is sokszor aranyat ér Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Kőszárhegy előtt a főútról jobbra fordulva egy egészen más világba csöppen a hétköznapi, városi forgataghoz szokott ember. Nem, nem feltétlen a természet lágy öle, ami magával ragadja, holott a Csillagvölgy peremén akár ez sem lenne ördögtől való.

A kanyarokban ádáz csatát vívtak a gépsárkányok porfelhőlovagjai
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Letekintve a siratófal tetejéről girbegurbán kígyózó földcsík szalad amerre a szem ellát, közben méretes dombok, éles, döntött

kanyarok keltenek izgalmat a szemlélőben. A moto­krossz-pályán gázkart markoló versenyző testét inkább az izgatottság, netalántán némi félelem járja át. De éppen ez az adrenalinnal átitatott vágy a dicső babérkoszorúra az, ami viszi előre. Márpedig Kőszárhegy határában – ahogy a többi motokrosszpályán is – éppen az a lényeg, hogy a lóerők markolta porban, sárban, a katapultként felrepítő ugratók és „asztalok” felett leküzdött elemeket hátrahagyva – leggyorsabbnak lenni. Ezért szállt harcba, pattant nyeregbe száznál is több porfelhőlovag a Kupasorozat 5. fordulójában.

Kicsik és nagyok, amatőrök és profik is húzták a gázt, több-kevesebb sikerrel.

Egy jó rajt a kicsiknél is sokszor aranyat ér
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A 8–10 éves kicsik az MX 50 köbcentis kategóriában tették le névjegyüket. Az 1,65 km-es pályán 8 percig + 2 körön át üldözték egymást. A székesfehérvári Tósoki Márk (Danuvia 125 SKE) Husqvarnájával az első futamot a hetedik, a másodikat az abszolút 8. helyen zárta, így az összesített versenyben a hetedik lett. Kategóriájában, az MX 50 Maxiban az ötödik pozícióban végzett.

Az MX65–85-ös kategóriá­ban, ahol tehát 65 és 85 köbcentis gépekkel is viaskodhattak, a Kőszárhegyi Motocross Club ifjú pilótája, Katona Alex (Husqvarna) az 1. fordulóban a hetedik lett, a másodikban azonban kiesett, így végül a 10. helyen zárt. A nagyobb motorra átülő Tósoki Márk az első futamot sem tudta befejezni, 11. lett.

MX85-ben két hazai motoros küzdött a mezőnyben. Hajdú Ádám Levente (KTM) két hetedik, míg Dörner Botond (KTM) két kilencedik pozíció megszerzésével végeztek ugyanezeken a helyeken a végelszámolásnál is.

 

A felnőttek hazai harmad­osztályú mezőnye, valamint a Senior Amatőr, Extra és Superior kategóriákban nagy csatákat vívtak. Extrában a korábbi profi, Adamek Imre (KTM) nyert, a kőszárhegyi Jakli Attila (Honda) az abszolútban 10., a Super Seniorban hatodik lett.

Az első és másodosztály egyszerre kaparta a földpályát. Técsi László (M és Társa, KTM) végzett az élen a profik mezőnyében. A másodosztályban vitézkedő kőszárhegyi Mészáros Barnabás (Yamaha) az edzésen jól ment, de az 1. futam első körében kiszállt a versenyből. A 2. futamban a 17. helyen intették le, MX2 kategóriában a sereghajtó hetedik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában