Jelesre vizsgáztak emberségből

2019.07.10. 20:31

A Gyulai Memorial világsztárjai nemcsak a pályán, de azon kívül is elkápráztatták a szurkolókat

Sorra dőltek meg a csúcsok a 9. Gyulai István Memorial–Atlétikai Magyar Nagydíjon, a lelkes közönséget – mint mindig – most is ámulatba ejtették a sportolók.

Nagy Péter

A világ leggyorsabb emberére irányult minden figyelem – joggal

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– 83 éves vagyok, szóval nem rossz a 21.68 – közölte nemes egyszerűséggel Lóki Tamásné, aki évek óta visszatérő vendég a Bregyóban. A „Te mennyit futsz 100-on?” viadal pécsi résztvevője nem az egyetlen ismerős arc a fehérvári atlétikaversenyen, a bahamaiak olimpiai bajnok futónőjét, Shaunae Miller-Uibót például már a belvárosi sétálóutcában megállították a járókelők, mondván, hogy megváltozott a hajszíne.

Márton nem vitt érmet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Imádok itt lenni, a közönség mindig támogat minket, szép a város, ezért is jövök szívesen. No meg azért, hogy gyorsan fussak – teszi hozzá mosolyogva a 200 méteren az idei legjobbjával, valamint egy új Memorial-rekorddal előrukkoló 25 éves atlétanő, akinek a célba érkezés után a legfontosabb dolga az volt, hogy a szurkolókkal ölelkezhessen, közös fotókat készíthessen.

A győztes Salwa Eid Naser talán azon töpreng, hogy hol voltak a riválisok 400-on?
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon kellemes helynek tűnik Székesfehérvár, a verseny mellett volt időm szétnézni itt egy kicsit, sőt még ebédelni is beugrottam egy helyre – mondta az első „bálozó” 23 esztendős amerikai, Christian Coleman, akit 2019-ben a világ leggyorsabb embereként tartanak számon. Utóbbinak egy versenycsúccsal, na meg a szezon legjobb idejével adott nyomatékot, még akkor is, ha nem fő számában, 100-on, hanem 200-on állt rajthoz.

Az olimpiai és világbajnokok árnyékában öröm volt nézni, ahogy női 100 gáton Kozák Luca és Kerekes Gréta egymást ölelgeti, miután mindketten 13 másodperc alá kerültek.

Idesüssetek! – Ilija Ivanyuk büszkén mutatta, hogy idén ő „repült” a legmagasabbra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Jó mezőnyben könnyebb jó eredményt futni, mint rosszban, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mindketten így zártunk – jegyezte meg az örök igazságot Kozák.

Ashley Spencer (jobbra) remekül vette az utolsó akadályokat 400 méteren
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ha már magyarok: jó volt látni ennyi ember előtt az ARAK két kiváló sprinternőjét, az U20-as svédországi Európa-bajnokságra készülő, 2000-es születésű Mátó Sárát, illetve az egy évvel fiatalabb móri Takács Boglárkát.

Nemcsak látványos, de izgalmas csatát hozott a férfi hármasugrás
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Utóbbinak jogosan ért fülig a szája, a magyar női U20-as mezőnyt felnőtteket meghazudtoló magabiztossággal verte 200-on. Az est fénypontjának számított a 28 esztendős etióp Genzebe Dibaba világcsúcskísérlete női 2000 méteren, de előtte a férfi hármasugrók „lopták” el a show-t. A kétszeres olimpiai bajnok Christian Taylor és az idei ranglistát 18,10 méterrel vezető Will Claye kísérleteit folyamatos üdvrivalgás követte. Nem hiába, előbbi egy új Gyulai-csúcsot és a viadal legeredményesebb atlétájának járó trófeát is magáénak tudhatta.

A világ leggyorsabb emberére irányult minden figyelem – joggal
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A világ idei legjobb férfi magasugró-eredményét – és a nagydíj legszebb szaltóját – az orosz származású, rendkívül szimpatikus Ilija Ivanyuk szállította 2,33 méterrel.

És akkor jött Dibaba: mindenki a keze alá dolgozott, a társaktól kezdve a helyi műsorközlőn át a szurkolókig, de az utolsó körhöz érve már látni lehetett, hogy a hőn áhított 5:23.75-ös idő nem lesz meg. Lett belőle 5:33.76, ami így is számos rekordot megdöntött.

Jövőre ugyanitt! – mondhatták egymásnak búcsúzóul a Gyulai kalapácsvető hölgyei
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy biztos, az afrikai hölgy ellenállhatatlan futása méltó lezárása volt egy pazar napnak, amely során ismét kiderült: a sztárok is csak emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában