foci

2019.06.19. 20:50

Életre szóló szerelem

Szűcs Csaba világ életében játékvezető akart lenni, 36 éve vizsgázott, hosszú évtizedek óta tevékenykedik nálunk. A rutinos szakembert az MLSZ Fejér megyei Igazgatóság Társadalmi Elnöksége Fejér megye labdarúgásáért arany fokozatában részesítette.

Káldor András

Szűcs Csaba (jobbra) évtizedek óta szolgálja megyénket Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fiatalon, 17 éves korában tett játékvezetői vizsgát, az akkori vezetés hamar felismerte tehetségét, gyorsan lépegetett a ranglétrán és meghatározó egyénisége lett a megye labdarúgásának. Nem véletlenül küldték fontos mérkőzésekre, rangadókra, megbízható, következetes, korrekt „spori” volt, akit a játékosok, a csapatvezetők – és ami nagyon fontos – az idősebb kollégák is elfogadtak.

Kivételesen jól kommunikált a játéktéren, és azon kívül is, hozzáállását, a játék iránti alázatát példaként ma is sokan emlegetik. Olyan típusú bíró volt, aki ha netán tévedett – bár ilyenre nem is nagyon volt példa –, abból nem lett gondja. Lelkesen várta az akkor még levélben érkező küldéseket, bárhova, bárkivel szívesen ment működni, ezért hamarosan az NB III-ban találta magát, asszisztensként az NB II-ben is bemutatkozhatott. Aktív pályafutása után játékvezetői ellenőrként, később szövetségi ellenőrként segítette az igazgatóság munkáját. A Verseny és Kupa Bizottságot több mint öt éve vezeti. A szabályok betartásán, betartatásán katonásan őrködik, munkáját kellő odaadással végzi.

Szűcs Csaba (jobbra) évtizedek óta szolgálja megyénket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Meglepett a díjazás, és nagyon jól esett, hogy gondoltak rám! – mondta csillogó szemekkel Szűcs Csaba, miután átvette az elismerést.

– Szeretem a focit, régóta benne vagyok. 17 évesen kezdtem a bíráskodást, de előtte már vonzalmat éreztünk a szakma iránt az általános iskolában egy nagyon kedves barátommal, Vámos Tiborral, aki osztálytársam volt, és nagyon messzire jutott a játékvezetésben. (Vámos 2007-2011 között asszisztensként FIFA kerettag volt – a szerk.) A Május 1. téri Általános Iskolában osztályok közötti derbiket vezettünk, utána különváltunk, én asztalosnak tanultam, ő pedig a József Attila Gimnázium került. Leraktam a játékvezető vizsgát, de továbbra is tartottuk a kapcsolatot, majd az unszolásomra levizsgázott ő is. Utána Fejér megyében, majd Budapesten működött, a karrierje egyenesen ívelt felfelé. Én a megyében maradtam, NB III-ig vittem. Nagyon sok szép emlékem van, annak ellenére, hogy csak hobbiszinten futballoztam. Örülök, hogy minden osztályban elfogadtak, valami érzékem csak lehetett hozzá.

Sokáig tevékenykedtem a Játékvezetői Bizottságban, különböző funkciókat töltöttem be, jelenleg a Versenybizottság elnökeként dolgozom. Négy évig küldő voltam, ami azt jelenti, hogy én küldtem a játékvezetőket a mérkőzésekre, majd ellenőrködtem. A családom szerencsére tolerálja a szenvedélyemet, már úgy kerültünk össze a feleségemmel, hogy bíráskodtam. Tudja, ez az én világom, amely egyben a hobbim is. Nem vitás, ez egy örök életre szóló szerelem! – hangsúlyozta Szűcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában