Fel kell szedni a parkettát

2019.05.15. 20:20

A női kosarasok célja a közelgő Eb-n: továbbjutni a csoportból

A magyar női kosárlabda-válogatott közel egy hete készül a Csónakázó-tó partján álló MKOSZ-csarnokban. A lányok június végétől az Európa-bajnokságon szerepelnek. A célokról, a felkészülés menetéről sajtótájékoztatón számoltak be.

Ferencz Balázs

Bálint Réka (a labdával) 28 évével a rutint jelenti, Török Ágnes (b) a fiatalos lendületet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Délelőtt 10 órakor volt jelenésük a női kosárlabda-válogatott tagjainak a fehérvári MKOSZ-csarnokban, így nem lehetett kényelmesre venni a „figurát” a tréning előtti sajtórandevún sem. Mint ahogy Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke szerint a szerb–litván közös rendezésű Európa-bajnokságon is „fel kell szedni a parkettát”.

– Szeretnénk, ha a csoportkörből továbbjutna a válogatott az Európa-bajnokságon, ha ez nem sikerül, az akkor is alapfeltétel, hogy adjanak ki magukból mindent. De felkészült játékosokból áll a válogatott, bízom benne, hogy teljesíteni tudjuk a célt – fogalmazott a tisztújító közgyűlésen újraválasztott elnök.

Bálint Réka (a labdával) 28 évével a rutint jelenti, Török Ágnes (b) a fiatalos lendületet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Magyarország válogatottja a törökökkel, a szlovénokkal és az olaszokkal került egy csoportba az Eb-n, a mérkőzéseket a szerbiai Nisben vívják majd. A szövetségi kapitány, Székely Norbert megjegyezte, hogy a csoportból való továbbjutás sem egyszerű feladat, de nem tartja elérhetetlennek a legjobb nyolc közé, illetve az olimpiai kvalifikációs tornára jutást sem, ami a legjobb hatot jelentené.

– Nagyon nehéz jelen pillanatban játékerőről beszélni, mert ez egy nagyon kiegyensúlyozott csoport. A szlovénok személyében az utolsó kalap legerősebb ellenfelét kaptuk, viszont az első kalapból megkaptuk a törököket, akik talán a legjobb négy közül a leggyengébbek. Mindegyik ellen van reális esélyünk arra, hogy szoros mérkőzést játszunk, s akár győztesként kerüljünk ki a csoportból. Kevés pont dönt majd a csapatok között. Remélem, hogy sikerrel járunk, nagyon fontos, hogy megmaradjon az egységünk – mondta Székely Norbert, aki azt is megemlítette, nagyon hiányzik a csapatból Gereben Lívia, akinél a múlt héten leukémiát diagnosztizáltak. A csapat érte is harcol majd.

– Akár elsők is lehetünk, de most akár az utolsó hely is juthat nekünk… Nagyon nehéz jósolni. Ez egy nagyon jó és erős magyar válogatott, amely képes arra, hogy ezek ellen a csapatok ellen eséllyel fusson neki a csoportküzdelmeknek. Nem lennék elkeseredve, ha csak a harmadik helyen jutnánk tovább, de tudnánk játszani még egy kört Belgrádban. De, úgy megyünk neki, hogy nyerjük meg az Európa-bajnokságot. Persze, nem ez a realitás, de ha lépésről lépésre haladunk, miért ne próbálnánk meg? Az egységesség, a csapat fiatal mivolta, a tüze, a harcmodora, az összetartozás érzése lehet a válogatott ereje, s nagyon bízom benne, hogy szakmailag is olyan szinten leszünk, hogy meglepetéseket tudjunk okozni.

Székely Norbert mellett a csapatkapitány, Raksányi Krisztina
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az MKOSZ elnökségi tagja, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András örömét fejezte ki, hogy a magyar válogatott az utóbbi években éppen a fehérvári komplexumból ért el egyre nagyobb eredményeket. A csapatkapitány, Raksányi Krisztina sem panaszkodott a most otthonukként szolgáló létesítményre, s az abban folyó munkára.

– Kemény edzésekben van részünk, most inkább „ragasztós”, testi kontakttal teli gyakorlatokat végzünk. Jó kedéllyel dolgoznak a lányok, s úgy látom, a szakmai stáb nagyon felkészült erre a hathetes időszakra – vélekedett a CMB CARGI UNI Győr játékosa. – Fontos, hogy együtt maradt a csapat, ugyanazok a játékosok szerepelnek nagyrészt, mint az előző kvalifikáción. Erősségünk volt eddig is a csapategység, ez továbbra is erényünk lesz. Nincsenek gyenge ellenfelek egy 16 csapatos tornán. De nem szabad magunkat alábecsülni, a magyar kosárlabda egyik problémája, hogy kisebbségi komplexussal lép pályára. Tudjuk, hogy mennyi munkát tettünk bele, s mire vagyunk képesek.

A Szövetség főtitkára, Bodnár Péter tájékoztatott, hogy a válogatott honosított magyarja lesz a Sopron irányítója, Yvonne Turner, akinek honosítási engedélye megérkezett, s a felkészülés utolsó 12 napjában csatlakozik a kerethez. A válogatott az Eb-ig részt vesz egy spanyolországi tornán, ahol a törökökkel is megmérkőzik, majd Csehországban a csehekkel és a bosnyákokkal játszik. A felkészülést június 21-22-én a fehéroroszok ellen zárják a lányok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában