A legvégén úszott el a siker

2019.03.06. 23:01

Hiába vezetett végig az Alba, az utolsó negyedben fordított a Bonn

Egypontos vereséggel kezdett a fehérvári együttes a Telekom Baskets ellen a férfi kosárlabda Európa-kupa nyolcaddöntőjének odavágóján.

Horog László

A csapatkapitány Lóránt Péter (balra) igazi vezérként irányította az Albát Németországban Fotó: fiba

Jó hangulatban készültek a fehérváriak a Bonn elleni nyolcaddöntő első mérkőzésére, a kedd esti edzés után két szülinapost köszöntöttek csokitortával, a vacsorát követően a hotel pincérei szolgálták fel az édességet. A társak tapssal köszöntötték Tóth Pétert, aki a közelmúltban töltötte be 31. életévét, míg Keller Iván pénteken lesz 24 esztendős. Peringer Balázsnak és Lukács Norbertnek jutott a feladat, hogy dallal kedveskedjenek az ünnepelteknek: az ilyen esetekben szinte kötelező jelleggel felcsendülő „Boldog szülinapot” nóta hangzott el a center és a bedobó előadásában, Peringer gyorsan leülhetett, ám Lukács a játékosok által gründolt zsűri szerint elsőre nem énekelt elég hangosan, kénytelen volt hát ismét rázendíteni.

A szerda délelőtti tréning után a fehérváriak szakvezetője, Jesús Ramírez megjegyezte, jól ismeri a tíz éve átadott modern létesítményt, a Telekom Dome-ot, lévén korábbi munkáltatójával – másodedzőként dolgozott ott –, a Ratio­pharm Ulm gárdájával többször szerepelt itt a spanyol tréner.

A csapatkapitány Lóránt Péter (balra) igazi vezérként irányította az Albát Németországban Fotó: fiba

– Kellemes emlékeket őrzök, általában nyertünk itt, mindig jó hangulatú meccsen, hatezer néző előtt – mondta.

A kezdés előtt több idősebb helyi drukker Simon Balázs kezét szorongatta, valamint a hangosbeszélő is külön köszöntötte, ami nem is volt meglepő: az Alba Fehérvár ügyvezetője másfél évtizede pattogtatott itt, Bonnban.

A meccs első pontjait Breunig szerezte, ám Jordan Heath előbb egy duplával, majd mesteri triplával válaszolt. Mindent bedobtak a vendégek, Freeman és Cabezas kosara után időt is kértek a hazaiak, 2-10. Zeno kinti pontjai után ismét Breunig, majd Bartolo vezérletével jöttek közelebb a bonniak, előbbi zsákolása után Ramírez mester is időt kért, 11-14. Heath mindent beszórt, a Fehérvár őrizte előnyét, az első negyed 24-27-tel zárult.

Lóránt nem tétlenkedett a következő játékrészben, az egyre jobban dobó hazaiak Hanlan, Bircevic és Webb révén fordítottak, majd a visszatérő Heath egalizált, 36-36. Lóránt továbbra is remekelt, vezetett az Alba, sőt, Heath újabb zsákolásaival meg is lépett. Nem segített az újabb német időkérés sem, mivel a félidőben 40-50 állt a táblán.

Bartolo pontjai vezették fel a harmadik negyedet, Heath azonnal felelt, Cabezas hirtelenjében kétszer is betalált kintről, eközben a házigazdáknál Bircevic célzott pontosan távolról. Minden labdáért megharcoltak a látogatók, akik jó százalékban dobtak, ennek köszönhették vezetésüket. Amikor közelebb jöttek a bonniak, Lóránt azonnal válaszolt, így az Alba őrizte megnyugtató, tízpontos előnyét, 54-64. Még az is belefért, hogy Zeno kinti dobásai ezúttal nem értek gyűrűt, Freeman azonban nem rontott, a vendéglátóknál Bircevic szerzett fontos pontokat. Lórántot nem tudták tartani, az első fél­órát Filipovics bravúros hármasa zárta, 62-74.

Küzdöttek a németek, akik végül a magabiztos Bircevic kosaraival érkeztek tízen belülre, majd még közelebb, 71-77. Megakadt a fehérvári gépezet a végén, egy pontra jött a Telekom, sőt, a vezetést is átvette, 78-77. A hazai drukkerek űzték-hajtották kedvenceiket, Hanlan például a sarokból dobott triplát, Cabezas is bravúros kosárral jelentkezett a dudaszó előtt, de későn, hatalmas csatában, 85-84-re nyert a Bonn. Visszavágó egy hét múlva, Székesfehérváron.

JEGYZŐKÖNYV

Telekom Baskets Bonn–Alba Fehérvár 85-84

(24-27, 16-23, 22-24, 23-10)

Bonn, 4000 néző, V.: Aunkrogers (lett), Clivaz (svájci), Attard (olasz)

Bonn: DiLeo 11/3, Subotic 2, Mayo 5/3, Bartolo 10/6, Breunig 12.

Csere: Bircevic 19/9, Webb 10/3, Hanlan 16/6. Edző: Chris O’Shea

Alba: Cabezas 12/12, Zeno 8, Freeman 12/3, Lóránt 21/9, Heath

21/12. Csere: Peterson -, Filipovics 5/3, Keller 2, Tóth 3/3.

Edző: Jesús Ramírez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában