Minden téren jó kapcsolatot ápol játékosaival a fehérváriak kapusedzője

2019.03.13. 11:35

A kölcsönös bizalom a kulcs

Cameron MacDonald immáron két éve oszlopos tagja a Fehérvár AV19 edzői stábjának, ahol mérkőzésről mérkőzésre magas színvonalú munkájával segíti az együttes hálóőreit.

Dévai Nándor Csaba

A liga legtöbb lövését kapja Mac Carruth, ilyen terhelés mellett szükség is van a hasznos tanácsokra

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Mi a siker kulcsa? Végy egy jó kapust! Főként a labdarúgásból ismerős jó tanács természetesen a jégkorongra is igaz, ám azzal, hogy egy csapat leigazol egy jó képességekkel megáldott hálóőrt, még nem válik bevehetetlenné ketrece. Folyamatos szinten kell tudni tartani a hálóőrt, akinek jó mérkőzései után egy egész csarnok skandálja a nevét, nagyobb hibák után pedig ezrek küldenék el a csapat kötelékéből. De hogyan lehet mentális egyensúlyt teremteni, hogyan készülnek fel minden mérkőzésre, minden meccsszituációra? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Cam MacDonald, a Fehérvár AV19 kanadai születésű, az NHL-t is megjárt kapusedzője.

Mi a háttértörténete a Fehérvárra való érkezésnek?

– Nagyon jó barátom Neil Conway, az együttes korábbi kapusedzője, és amikor ő úgy döntött, hogy visszatér Észak-Amerikába, megkérdezett, hogy érdekelne-e a munka. Igent mondtam, leültünk beszélni Szélig Viktorral, ami után minden kedvezően alakult. Nagyszerűen érzem itt magam, mind az országot, mind Fehérvárt nagyon szeretem.

Milyen szempontok alapján készít jegyzeteket a mérkőzések során?

– Rengeteg minden történhet egy találkozón. Nagyszerű a kapcsolatunk Mackel (Macmillan Carruth), harmadok között is mindig találkozunk, átbeszéljük a látottakat mindkettőnk szempontjából. Ezeket jegyzetelem le, miket láttam, mire „utaznak” az ellenfél csatárai, mire kell majd a folytatásban odafigyelni.

Hogyan készül fel az ellenfél kapusából, mik azok az erősségek és gyengeségek, amiket figyel ilyenkor?

– Minden mérkőzés előtt készítek egy megfigyelői jelentést, amiben az állandó elemeket gyűjtöm ki. Ilyen konzisztens mutató például a korongkezelés – ami Mac esetében kifejezetten egy komoly erősség. De ezen kívül is rengeteg összetevője van, a legfontosabbak között szerepel, hogy honnan, hogyan, mikor kapják a legtöbb gólt, milyen gyorsak a kesztyűvel. Ezt természetesen a mezőnyjátékosok számára készítem, hogy minden szempontból tisztában legyenek az ellenfél kapusának képességeivel.

A liga legtöbb lövését kapja Mac Carruth, ilyen terhelés mellett szükség is van a hasznos tanácsokra
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Milyen eszközök állnak a rendelkezésére a munkája során?

– A videózás mellett egy specifikus elemző szoftvert is használunk, ami nagyban segíti a munkánkat. Mac egy vérbeli profi , aki minden egyes videózásból fejlődni akar. Megvágjuk a mérkőzés felvételét, kivesszük a védéseket, gólokat, a korongbirtoklásait, mindent, amiből tanulni lehet. Ezeket elvégezzük az ellenfél csapatának egészére is, különös tekintettel az emberelőnyös játékukra, amikor még inkább komoly nyomás nehezedik a kapusokra.

Hogyan segíti a játékosait a nyomás kezelésében?

– A kapusok ezen a szinten mentálisan teljes mértékben felkészültek. Macet az NHL-ben is draftolták, járt NHL-es edzőtáborban, számtalanszor játszott amerikai bajnokságokban. Kornakker szintén egy fejben rendkívül erős, jó képességű hálóőr. Legfontosabb feladatunk így a kapusok szinten tartása, olyan gyakorlatokat végezni, amelyek segítenek a gyengeségek javításában és ráerősítenek a pozitívumokra. A jégen és azon kívül is fontos, hogy ha valami probléma adódik, azt meg tudjuk beszélni. Ki kell alakítani egy erős kapcsolatot edző és kapus között, ami a kölcsönös bizalmon alapul – ez minálunk, Mac és Kornakker Dani esetében teljes mértékben megvan. Ezek után a kapusok el fogják mondani, hogyan érzik magukat, és eszközölni lehet a kívánt változtatásokat. Az évek múlásával aztán egyre kisebb változásokra lesz szükség, csupán nüanszokon lehet és kell csiszolni. Vannak a jégkorongban hullámhegyek és -völgyek, meg kell találni azt a konzisztens középutat, ahol az embert nem viszik el a sikerek, és nem esik kétségbe a kudarcok után. Ha ez megvan, onnantól minden simán megy.

Második éve dolgozik már a klubnál és annak hálóőreivel, hogy tud mindig megújulni, új dolgokat mondani nekik?

– Rendkívül szerencsésnek érzem magam, amiért Ian Clarkot, a Vancouver Canucks kapusedzőjét mondhatom mentoromnak, tíz évig a jobbkezeként dolgozhattam mellette. Szintén jó barátomnak mondhatom Dan Cloutiert, aki szintén a Vancouver Canucksnál dolgozik mint a hálóőrök edzésért felelős divízió vezetője. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot egymással, szakmai szempontból rengeteget tesznek hozzá az itteni munkámhoz – zárta beszámolóját a mindig jókedvű szakember.

A Fehérvár AV19 hálóőrei ma 19.15-től már bizonyíthatnak is, hiszen a Red Bull Salzburg elleni első negyeddöntő mérkőzésen aligha számíthatnak könnyű estére – és a megszokottnál kevesebb lövésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában