Jegyzet

2019.03.09. 10:58

A futball tanulható, örök életen át

Egykedvűen, az orrát lógatva fogadja szüleit az óvodaöltöző padján.

Ferencz Balázs

Búslakodik, mert a délutáni, nagy fociderbin társai kiállították, leküldték a salakos pályáról. El kellett hagynia a „szentélyt”, melyen az egyik kapu a mászóka, a másik a homokozó beton oldalfala volt, mégis, ha valaki (gumi)labdába rúgott már valaha, nem létezett számára csodálatosabb pódium ennél. Apja nehezen vigasztalja, nem kap választ kérdéseire. Pontatlanul passzolt? Lemaradt a két fejjel nagyobbra nőtt középcsatárról? Netalántán mellétrafálta a büntetőt? Vagy – ami a legborzalmasabb – öngólt rúgott…? Kérdések, melyek terhét tonnás súlyok nehezítik tovább ott bent, ahol őrlődik, sajog a lelkiismeret, mit ronthatott el annyira, hogy az addig cimborákként mellette cikázó, a csendespihenő alatt cinkosan vele együtt rosszalkodó ovistársak ily’ csúnyán, olyan durván rákiáltottak. Pedig a mászóka mellé ment a labda, nem kapott gólt, mikor éppen ő volt a kapus… Sírva, elcsukló hangon adja ki magából a sértettséget – csak üvöltötték neki mindenfelől: „KIRÚGÁS!!, KIRÚGÁS!!”, mire ő, a „kirúgott” leballagott a bokor mellett gyöngyöt fűző lányok mellé. S ekkor jött a felszabadító apai okítás, nem őt küldték taccsra a többiek, hanem épp tőle várták a labdát, hogy indítsa végre az akciót a mindent eldöntő gólért, s néztek bután megszeppenve, a világ összes értetlenségét magán cipelő, elvonuló társukra. A futball tanulható. Ezt már ő is tudja. Így – amióta rájött, a foci alapja nem más, mint a rúgás –, újra önfeledten rohan a boldogulást jelentő salakra.

Gólra, sikerre éhesen.

Ferencz Balázs Fotó: FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában