Nagy élmény, jó buli volt

2019.02.13. 19:52

Több ezer ember előtt repesztettek a megyei motokrosszos gyerekek

Életre szóló élményben volt részük azoknak az ifjú motokrosszos gyerkőcöknek, akik a budapesti MAXXIS FIM SuperEnduro Világbajnokság betétprogramjában pattanhattak motorra. A mezőnyben egy polgárdi és egy fehérvári motoros is húzta a gázt.

Ferencz Balázs

Tósoki Márk edzője, Idősebb Németh Kornél útmutatása szerint motorozik Fotó: Tósoki Attila

Közel tízezer ember előtt kaparta, köpte a homokot, hódította a Papp László Budapest Sportaréna légterét egy-egy ugratás után a SuperEnduro GP mezőnye. A csarnokban felépített pálya valamint a prestige-viadal legjobbjai között számon tartott Haaker, Webb, Blazusiak-trió magukban garantálták a sikert, ráadásul magyar versenyzők is rajthoz álltak a SuperEnduro világbajnokságon. Hazánkban először rendezték meg a viadalt, mely nem csupán eseteleges hagyományteremtő mivolta miatt válhatott életre szóló élménnyé egynéhány ifjú motoros számára.

Tósoki Márk edzője, Idősebb Németh Kornél útmutatása szerint motorozik Fotó: Tósoki Attila

A verseny szüneteiben – egyfajta betétprogramként – magyar motokrosszos gyerekek mutathatták meg mit tudnak. A szervezők megkeresték a honi bajnokságban versenyző gyerekeket, hogy lenne-e kedvük az Arénában motorozni. Az utánpótlás képviselői kapva kaptak az alkalmon. Nem csalódtak, ahogy mondják: „nagy buli volt”.

A nézők nélküli próbafutamot követően két ízben roboghattak a tömött lelátók előtt az ifjú porfelhőlovagok, közel 15 percen át kanyarogtak, ugrattak, repültek. Az 50 és 65 köbcentis motorokkal száguldó csemeték között nyeregbe pattant a polgárdi Pap Kornél Oszkár, valamint a még csak mindössze 7 esztendős székesfehérvári Tósoki Márk. Az ifjú tehetség 5,5 évesen ült motorra először, 2018-ban már versenyzett KTM-jével. A korábban szintén motokrosszozó édesapja nem félti, ahogy mondja, a mezőnyben akad olyan srác is, aki már ötévesen versenyzett.

A rajt előtt nagy volt az izgalom a gyerekek körében, kemény pálya várt rájuk Fotó: Tósoki Attila

– Óriási élmény volt a gyerekek számára az Arénában versenyezni, hiszen több ezer ember ordított, biztatta őket; Szujó Zoltán, mint szpíker nagy hangulatot csinált – mesélte Tósoki Attila, Márk apukája. – Persze, a gyerekek még nem fogják fel igazán, hogy világbajnokokkal pacsiztak a pálya mellett a budapesti rendezvényen, a nagy sztárok közvetlenek voltak a kicsikkel.

Tósoki Márk amikor csak teheti, a kőszárhegyi Csillag-völgyben tréningezik. Nem ész nélkül motorozik, hanem a már megtanult technikával megy a pályán. Az új motokrosszos nemzedékre azonban jellemző, hogy sok felelőtlen szülő ülteti fel gyermekét a motorra ellátva a jó tanáccsal: „Húzzad neki!”

– Mi edzővel dolgozunk, Idősebb Németh Kornél olyan szakmai hátteret nyújt, ami elengedhetetlen a jó motorozáshoz – fogalmazott Tósoki Attila. – Az alapoktól tanuljuk a krosszmotorozást. Ebben a rendszerben a gyerek 10 éves korában már gyorsan, ugyanakkor nagyon biztonságosan motorozik majd.

Mint mondják a fehérvári motorosok, a Papp László Arénában adódó lehetőség jó bemelegítés volt a hamarosan induló 2019-es versenyszezonra. Amelyben hosszú idő után újra helyet kapott Kőszárhegy is, szeptember 22-én ismét a Csillag-völgyben repkednek a motorok, így a megyei utánpótlás hazai közönség és sok barát előtt motorozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában