Bravó!

2019.02.25. 18:48

Leigázták Európát, mindenkit leszúrtak: Európa-bajnok fehérvári vívó ifjak

Bravúros vívással nyert Európa-bajnoki címet a magyar kadet lány párbajtőr csapat az olaszországi kontinensviadalon. A négy fős válogatott két tagja is fehérvári sportoló, Kollár Kincső és Büki Lili is aranyérmes immár.

Ferencz Balázs

Kollár Kincső

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Már az egyéni verseny során is jutott érem a magyar hölgyeknek. Muhari Eszter Európa-bajnoki címet szerzett, míg az elődöntőben általa legyőzött Büki Lili a bronzéremnek örülhetett. Az Alba Regia Vívó Akadémia párbajtőrözője, Kollár Kincső az 53. helyen fejezte be a versenyt.

A lányok az Eb utolsó előtti napján csapatban léptek pástra. A honi ranglista alapján delegált négy párbajtőröző 20 csapattal találta magát szemben. Az első körben kiemeltként nem kellett pengét forgatnia a Muhari Eszter, Büki Lili, Szarvas Rita, Kollár Kincső alkotta kvartettnek, majd a fehéroroszok felett 45-35-ös diadallal kezdték szereplésüket a sokat bírált Foggia-i sportcsarnokban. Most sem volt éppen „gatyarohasztó” meleg az arénában, de azért az első napok fagyos légköre már megenyhült, így lendületesen mozogtak a magyar lányok. Az OSC-Tata színeiben versenyző, de Székesfehérváron élő Büki Lili három ellenfelével szemben is sikerrel járt, míg Kollár Kincső egy 5-5-ös sorozatot tett bele a közösbe. A legjobb nyolc között alaposan elverték a svédeket a magyarok. Kollár Kincső egy döntetlen sorozat után két riváisát is fölényesen (5-2, 5-2) verte, míg Büki Lili két északi ellenfelét verte, majd Franssontól kikapott, de a csapatot végül Muhari az elődöntőbe szúrta (45-31). Itt az izraelieket rettentő szoros csatában legyőző Lengyelország válogatottja várt Kollárékra. Büki ellen Klasik előnyt szerzett (4-5), Muhari tartotta az állást (9-10), majd Kollár Kincső egyenlített (15-15). Büki révén elhúztak a magyarok, akik tartani is tudták előnyüket a végéig, 45-41-re nyertek, s jutottak az U17-es Eb fináléjába.

Kollár Kincső két héttel korábban Ek-bronzot szerzett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A döntőben Ukrajna legjobbjait kellett legyőzni. Muhari előnyt szerzett Mazurral szemben (5-3), majd Szadova – épp úgy, mint a krakkói Európa-kupán – verte Kollárt (7-10). Büki Lili fordított Csernyisovával vívott asszójában (15-14). Kollár szoros asszóban győzött Mazur ellen (18-16), majd az egyéni címvédő alaposan elhúzott Csernyiszovával szemben (25-18). Büki és Szadova nem bírtak egymással (20-23), majd az ARVA vívója, Kollár Kincső fölényes szereplése Makaruscsenko ellen már jelezte: a magyarokat nem lehet megállítani. Még az is belefért, hogy Mazur egy tussal legyőzze Bükit, Szadova pedig hárommal Muharit. Magyarország U17-es, kadet párbajtőr válogatottja 45-38-ra nyert a döntőben, s Európa-bajnoki címet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában