Ketten hiányoznak a hajóból

2018.07.17. 16:00

Elhunyt az Aqua Dragon SE két legendája, Haralyi László és Kovács Antal

A fehérvári sárkányhajós egyesület 15 éves fennállásának legnehezebb napjait éli át, pár hét leforgása alatt két meghatározó tagját veszítette el.

Silye Sándor

A sárkányhajósok régóta jelentik a megye sportéletének üde színfoltját: valamikori kajakosokból, kenusokból verbuválódott a lelkes társaság, akik nem csupán lelkesek, de eredményesek is. Nincs olyan nemzetközi megmérettetés, ahonnan ne érmekkel, köztük is a legfényesebben csillogókkal térnének haza.

Haralyi László, a sárkányhajós klub legidősebb tagja volt
Fotó: ADSE

Emberileg is összetartó csapatuk most két fővel megfogyatkozott, ketten már nem versenyeznek tovább. Az egyikük, Haralyi László (ahogyan a csapattársak hívták: Laci bá’) az egyesület legidősebb férfi tagja volt. 75 éves kora ellenére fiatalokat meghazudtoló kondícióval rendelkezett. Közel tíz éve kötelezte el magát a sportágnál, amiben világ- és Európa-bajnoki címet szerzett. Tudásával és szerénységével, példamutató életmódjával kivívta a társak tiszteletét, szeretetét. A legjellemzőbb rá, hogy Fehérvárról számtalanszor kerékpárral ment Velencére edzésre, a fárasztó tréninget követően pedig mintha meg sem kottyant volna neki, hazabiciklizett.

– Életét egy közúti baleset után kialakult súlyos szövődmény miatt vesztette el. Szomorú, hogy az incidensben teljesen vétlen volt – emlékezett Tubel Zoltán, a Dragon Aqua sárkánycsapatának tiszteletbeli elnöke.

Kovács Antal Fa Nándorékkal kezdett kajakozni
Fotó: ADSE

Társa, Kovács Antal (a többieknek Tónika) közel 50 éve a Velence-tavi vízi sport meghatározó alakja volt. Pályafutását a VVSI-ben kajakosként kezdte, csatlakozva az akkori nagy generációhoz, akik közül a legismertebbek talán Fa Nándor és Gál József voltak.

– Neki szinte mindig mozogni, edzeni kellett. A hét minden napján fogta a kajakját, és gyűrte a kilométereket, vagy éppen a sárkányhajóban együtt nyomta a csapattal. Kajakosként számtalan magyar bajnoki címet szerzett, sárkányhajósként világ- és Európa-bajnok lett – mondta róla Tubel Zoltán.

Antalhoz is közel állt a kerékpározás, könnyedén letekert több száz kilométert. Pár évvel ezelőtt például képes volt Rómába biciklizni az Európa-bajnokságra, ahol eredményes versenyzése jutalmaként érmeket akasztottak a nyakába. A VVSI mellett tagja volt a Szingo SE kerékpáros csapatának is. Nem volt jó előjel, hogy az idei szezonban nem kapott versenyzési engedélyt, szívprobléma miatt. Ő volt az, aki soha nem adta fel a küzdelmet, sem edzésen, sem versenyen nem akart veszíteni. Mindketten az idei szegedi világbajnokságra készülő együttes tagjai, igazi sportemberek voltak.

Veszteségük pótolhatatlan, nyugodjanak békében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában