Neki bejött a papírforma

2018.07.20. 09:30

A pályafutását Kolozsváron folytató Lang Ádám a franciáknak szurkolt a vb-n

A bajnoki címvédő CFR Cluj együtteséhez igazolt a Vidi korábbi védője, Lang Ádám.

Horog László

Lang Ádám (balra), a dijoniak védője az argentin Ángel Di Mariával harcol a labdáért

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

A válogatottban 22 alkalommal szóhoz jutó belső védő az utóbbi két idényt Franciaországban töltötte, az első ligás Dijon és a második vonalban érdekelt Nancy csapatában. A nyáron elhagyta Galliát, Romániában folytatja.

– Kaptam egy esélyt a CFR-től, és trófeákat, bajnokságot szeretnék nyerni a csapattal, valamint eljutni a Bajnokok Ligájába. Több ajánlatom volt, számomra ez volt a legjobb. Még élt a szerződésem Dijonban, jó feltételekkel távoztam és szerződtem Kolozsvárra. Július eleje óta edzem a csapattal, optimista vagyok a folytatást illetően.

Jól indult a franciaországi karrierje, biztos pont volt az első ligás újoncnál, aztán háttérbe került.

– A 2016-os Eb után igazoltam Dijonba, kezdőként számítottak rám, jól ment a játék. Aztán egy vereség után kegyvesztett lettem, engem kiáltottak ki bűnbaknak. A szezonban összesen 22 mérkőzésen léptem pályára, a bajnokság végén már nem számítottak rám, akármit csináltam.

Lang Ádám (balra), a dijoniak védője az argentin Ángel Di Mariával harcol a labdáért
Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

Tavaly nyáron jött a Beitar Jerusalem ajánlata. A klubok megegyeztek, hírek szerint ön már csomagolt, aztán az izraeliek visszaléptek.

– A valós okokat ma sem tudom, miért nem jött létre a megállapodás, a lényeg az, hogy a franciák szóltak: maradok. Tavaly ősszel csak három bajnokin és a Ligakupa-meccsen jutottam szóhoz a Dijonban, ez gyakorlatilag semmi. Ezért nem is bántam, hogy januárban kölcsönadtak a másodosztályú Nancynak, a több lehetőség miatt igent mondtam.

A szebb napokat megélt gárda a kiesés ellen küzdött.

– Nehéz helyzetben levő klubhoz kerültem. Az elején folyamatosan játszottam, az utolsó hét bajnokin azonban csak egyszer léptem pályára. Az együttes végig osztályozós helyen volt, végül ellépett onnan, bennmaradt. Érdekes szezon volt, négy edző vezette az együttest. Aki engem odavitt, két hét múlva távozott, az ő utódját két hónappal később menesztették, az utolsó hét mérkőzésre megint másik trénert szerződtettek. Nem marasztalt a Nancy, igaz, én sem szerettem volna ott folytatni, miként Dijonban sem.

Megbánta, hogy két éve távozott a Vidiből?

– Nem, ugyanis a világ egyik legerősebb bajnokságába igazoltam, ahol azonnal kezdő lettem. A Ligue 1 egyértelműen előrelépést jelentett. Nagyon komoly bajnokság, világsztárokkal. Az elmúlt két év megtanított, hogy a légiósok élete nem fenékig tejfel.

Kinek az őrzése jelentette a legnagyobb kihívást?

– A PSG elleni meccsen Edinson Cavani semlegesítése volt a feladatom, remek futballista, a meccsen többször találkoztam Ángel Di Mariával, ő is kiváló játékos. De említhetném a párizsiaknál Thiago Silvát és Thiago Mottát is. A Parc des Princes stadionban 3–0-s vereséget szenvedtünk, a dijoni derbin nem léptem pályára. A világbajnoki címet szerző együttes tagjai közül a párizsi Presnel Kipkembével, a monacói Thomas Lemarral, valamint az Olympique Marseille erősségével, Florian Theuvinnel is találkoztam a gyepszőnyegen. A franciáknak drukkoltam a vb-n, de nem azért, mert két éven át náluk futballoztam. Még gyerek voltam, a húsz évvel ezelőtti, Zidane és Henry fémjelezte világbajnok gárda fogott meg, azóta nekik szurkolok. Megérdemelten nyerték a vb-t, minden ellenfelüket legyőzték. Náluk játszik a világ legjobb védője, Raphael Varane.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában