Mexikói öttusázó Fehérváron

2018.07.25. 21:00

A fiatal Emiliano Hernandez hónapok óta gyakorol a Börgöndi úton

Augusztus végéig marad a koronázóvárosban a 20 esztendős pentatlonista, aki a hazájában megrendezésre kerülő vb-re készül.

HL

Szloboda József és Emiliano Hernandez az öttusa Eb-n Fotó: HL

Mexikóvárosban látta meg a napvilágot és ott is kezdett el pentatlonozni 10 évesen Emiliano Hernandez. Alig múlt 15, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve hazánkba utazott, hogy az Alba Volánnál képezhesse magát. A hétfőn véget ért fehérvári öttusa-Eb minden versenyszámát a helyszínen tekintette meg, drukkolt a mieinknek, főleg a volánosoknak. Második otthonaként tekint Magyarországra.

– Öt éve jöttem először Fehérvárra, honfitársam, a volt pentatlonista, Sergio Salazar magyar nőt vett feleségül és itt telepedett le, sok jót mesélt az országról. Tőle kérdeztem, mit kell tennem, ha szeretnék itt készülni a versenyekre, ő a volánosokat ajánlotta. Évente egyszer, egy hónapot itt töltök. Ezúttal azonban négy hónapig vagyok a városban és csak a vb előtt utazom majd haza.

Szloboda József és Emiliano Hernandez az öttusa Eb-n
Fotó: HL

Nem hiányzik a párja, a családja, vagy a barátai?

– De igen, ám pontosan tudom, itt jobb munkát tudok végezni, mint otthon. A mexikói öttusa is ott van a világ élvonalában, a testvérem, Ismail Hernandez Uscanga két éve Rióban bronzérmes lett egyéniben, ami hatalmas eredmény, nagy volt a boldogság a környezetünkben. A fivérem most nem öttusázik, hanem az Egyesült Államokban, Floridában jár egyetemre. Jövőre visszatér a pentatlonba, gondolom, ugyanolyan eredményes lesz, mint korábban.

Melyikük tehetségesebb?

– Mások vagyunk. Ő jobban úszik, én pedig jól vívok, és hasonlóan kombizunk. Én a futást és a lövészetet szeretem legjobban, abban vagyok a legeredményesebb. A bátyám 2006-ban, 12 évesen kezdte a sportágat. Nem meglepő, hogy én is ezt választottam. Édesapánk edzősködik Mexikóvárosban, ő a nevelőedzőnk. Ha otthon vagyok, apu irányításával készülök.

Itt ki dirigálja a tréningjeit?

– Szloboda József az edzőm, a klub versenyzőivel, a felnőttekkel gyakorlok. A legjobban Bernáth Bálinttal jövök ki, de jóban vagyok a többiekkel is. Az évek során sok barátra tettem szert, mindenki kedves és készséges velem. Remélem, apukámhoz nem jut el a hír, de az igazat megvallva, a Szloboda által vezényelt munka számomra kedvezőbb.

Mexikóban rendkívül népszerű a futball, az idei vb-n ezúttal sem vallottak szégyent. Az öttusát sokan űzik?

– Nincs ok panaszra, a bátyám ötkarikás bronzérme sokat lendített a dolgon, ami után számos gyerek jelentkezett. A férfiaknál harminc felnőtt és junior versenyző áll rajthoz a hazai bajnokságon. Idén januárban 6. helyen végeztem a felnőttek között. A világbajnokságon egyéniben indulok hazám színeiben.

Mit vár magától?

– Az nagyon jól hangzik, hogy győzelmet. Ha minden számban azt nyújtom, amire képes vagyok, akkor nem leszek elégedetlen. Aztán meglátjuk, ez mire lesz elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában