Győzelemmel végződő éra

2018.06.29. 21:29

Az osztrák Sturm Graz ellen vett búcsút eddigi nevétől a Videoton FC

A piros-kékek felkészülési mérkőzését megelőzően jelentették be a névváltoztatást, miszerint július 1-től MOL Vidi FC néven folytatja tovább működését a fehérvári labdarúgó klub.

Káldor András, Nagy Péter

A Videoton szurkolói becsapva érzik magukat, Stopiráék viszont a pályán teszik a dolgukat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtök este kapott szárnyra a hír, hogy a bajnoki címvédő nem egy újabb játékos érkezését, hanem az egyesület arculatával kapcsolatos változtatást kívánja ország-világ elé tárni a pénteki nap folyamán. A szurkolói fórumokon feltűnő „Videoton a csapatom neve!” kijelentések azt sejtették a még be nem avatottak számára is, hogy a futballcsapat vezetősége a város labdarúgásával szinte összeforrt Videoton márkanév eltávolítására készül a székesfehérvári egylet címeréről. A híresztelések igaznak bizonyultak, július 1-jétől Mol Vidi FC-ként folytatja az 1941-ben Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK (pontosabban Székesfehérvári MOVE Vadásztölténygyár Sport és Kultúr Egyesület) néven alapított sportszervezet. A Vidi sikeréért szorítók az elmúlt 77 évben már hozzászokhattak az újdonság „varázsához”: az élvonal küzdelmeibe legelőször 1967-ben belekóstoló Fejér megyeiek számos címert elfogyasztottak történelmük során. A VT Vasast a Videoton SC követte, ami után Videoton Walt hamként, majd Parmalat FC-ként jegyezték be a piros-kékeket. Jött aztán a Fehérvár 96 PFC, majd az NB I-es kiesést már ismét Videotonként élte meg a társaság. Az eladósodás miatt FC Fehérvárra keresztelt klub hiába nyert magyar kupát, így is a csőd szélére került. Garancsi István nagyvállalkozó érkezése után újfent a Videoton FC-nek tapsolhattak a Sóstói Stadionba kilátogatók. A háromszoros magyar bajnok szombaton ennek az elnevezésnek is búcsút int, a vezetők által új név, új célkitűzések jeligével magyarázva a döntést.

– A változás az élet része, nincs ez másképp az üzleti és a sportéletben sem – nyilatkozta Garancsi István tulajdonos a vidi.hu-nak. – Biztos vagyok benne, hogy lesz, akiből felháborodást fog kiváltani a változás. De remélem, hogy amikor elmúlik az első felindultság, ők is látni fogják: a klub nagyot lép most a még sikeresebb nemzetközi szereplés felé. A Videoton nem szponzor, ugyanakkor mégis forog a nevük, vagyis olyan, mintha támogatók lennének, miközben nem azok, a vállalatcsoport nem adott és nem is kért pénzt a név használatáért. Személy szerint nekem ez a klub egyébként mindig is Vidi volt, és Vidi is marad örökre, az identitásunk megmarad. A vezető hozzátette: hosszú távú, emelt összegű támogatásról állapodtak meg a MOL-lal, s ennek következtében tovább tudják erősíteni a csapatot.

A Videoton szurkolói becsapva érzik magukat, Stopiráék viszont a pályán teszik a dolgukat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az RBD 92 Ultras szurkolói csoport közleményben adott hangot nemtetszésének, alább a felhívásból idézünk: „Elárultak és átvertek minket! Minket, a Vidi-család tagjait! Akik ezt a döntést meghozták, vagy csak bármilyen szinten is, de részt vettek benne, azok számára ez a család nem jelent, nem jelenthet semmit, és biztosan állíthatjuk, hogy soha egyetlen percig, pillanatig nem értettek és nem éreztek meg belőle semmit! Olyan emberek évtizedes, kitartó és állhatatos munkáját döntik romba, akik életműveket alkottak e legendás klubnál. Akik munkásságát és szellemiségét folytatni, tovább építeni lenne kötelességük!” A szimpatizánsok bojkottot helyeztek kilátásba. Ha nem születik kompromisszum az új nevet illetően, akkor minden lelátói tevékenységet és megjelenést beszüntet az RBD.

Ilyen előzmények után a Tujvel – Réti, Juhász, Tóth B., Tamás – Varga J. – Berecz, Sós – Kovács I. – E. Hadzic, Sz. Scsepovics alkotta kezdő tizenegy futott ki a Sturm Graz B elleni edzőmeccsen a dietersdorfi edzőtáborban. A fehérváriak már az elejétől kezdve magukhoz ragadták a kezdeményezést, a 27. percben a Sós labdájával kilépő Sz. Scsepovics meg is szerezte a vezetést.

A szerb támadó végül mesterhármasig jutott, rajta kívül Sós is eredményes volt a 4-1-re megnyert találkozón. A Videoton ily módon győzelemmel búcsúztatta a nevét.

SK Sturm Graz–Videoton FC 1-4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában