Álmatlan éjszakákat okoztak

2018.06.30. 12:30

Az egykori kiváló kapust, Disztl Pétert megviselte a németek kiesése

A Nationalelf búcsúja óta a belgáknak szurkol a Videoton UEFA-kupa-döntős együttesének legendás alakja – Disztl Péter – az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Horog László

Disztl játékosként megtapasztalhatta a német futball szépségeit, a barátok zrikái elől viszont már nem menekülhet

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A szakállas hálóőr gyerekkora óta drukkol a németeknek, nem titkolja, még most is megviseli kedvencei korai búcsúja.

– Nagyon szomorú vagyok, mivel Baján, német származású családban születtem. A Bács-Kiskun megyei városhoz közeli településen, Garán nőttünk fel, és csak középiskolásként kerültünk Fehérvárra focizni a Vidibe. A koronázóvárosi évek után igazoltunk a Honvédhoz, onnan az öcsém Belgiumba, az FC Brugesbe szerződött, én pedig nem máshová, mint Németországba.

Éveket töltött ott, nem csoda, ha rajong a futballjukért.

– Ennek semmi köze ahhoz, hogy Németország a kedvenc csapatom. Erfurtban két évet, Lipcsében másfelet húztam le a másodosztályban, kiváló időszaka volt a karrieremnek. A Nationalelf iránti rajongásom jóval korábban, még gyerekfejjel kezdődött. A müncheni olimpia előtt, 1972-ben utaztunk ki a családdal a bajor fővárosba, ahol előzőleg adták át az olimpiai stadiont. Megnéztük a Bayern–1860 München-meccset, számomra ott dőlt el minden. Telt ház volt, óriási hangulat, a félidőben 5-0-ra vezetett a Bayern, a vége viszont 5-4 lett.

Disztl játékosként megtapasztalhatta a német futball szépségeit, a barátok zrikái elől viszont már nem menekülhet
Fotó: Fási

Beckenbauer és társai elképesztő futballt játszottak.

– Franz, a Császár nagyon tudott futballozni. Persze nem csak ő, Sepp Maier is fantasztikusan védett, Gerd Müller szinte minden helyzetét értékesítette, de sorolhatnám a neveket. A bajorok nem véletlenül voltak hosszú éveken át Európa, sőt a világ legjobbjai.

A német válogatott mindig szállította a sikereket, a vb-n azonban csúnyák kizúgtak.

– Még mindig nem tudom megérteni a történéseket, nagyon megvisel a kiesés, a búcsú utáni éjszakán alig aludtam valamit. Nemzeti mezben néztem a meccset, mint mindig, a címeres dressz amúgy is gyakran van rajtam. Megérdemeltük, hogy nem jutottunk tovább, gyenge játékot nyújtottunk. A nagy nevek nem alkottak egységes csapatot. Négy éve kiválóan futballoztunk, most nem találtuk a ritmust. Már az első, Mexikó elleni meccsen érezhető volt, valami nincs rendben. Hiába billent fel a pálya, és rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, mindegyiket kihagytuk. A svédek ellen is csak Kroos góljával sikerült nyernünk a ráadásban.

Aztán jött a fájdalmas emlékű, Dél-Korea elleni derbi.

– Az ázsiaiak elleni ­meccsre fogadalommal készültem. Biztosra vettem a továbbjutást, de mivel döcögött a gépezet, úgy döntöttem, hogy a mez rajtam lesz nap közben is, valamint addig, ameddig állunk a vb-n. Szabó Józsinak meséltem erről a meccs délutánján, egykori társam pedig megjegyezte: „Már nem sokáig kell viselned, jöhet a tiszta ruha, ugyanis este kiestek.” Sajnos igaza lett. Most már a belgáknak drukkolok – részben az öcsém, László miatt, aki náluk töltötte karrierjének legszebb éveit –, nyerjék meg a világbajnokságot. Kiváló csapatuk van, szerintem összejöhet nekik. A régi játéktársakkal mostanában sokat vagyunk együtt, Szabó mellett főként Horváth Gáborral és Csongrádi Ferenccel. Vasárnap új oldalunkról mutatkozunk be, a Velencei Vágta egyik betétfutamán lovakat hajtunk. Hét közben ezért sokat gyakoroltunk. A korábbi, szintén videotonos, de jóval az utánunk következő generáció egyik tagja, Pásztor József bocsátotta rendelkezésünkre a lovait, valamint két fogatát.

Disztl játékosként megtapasztalhatta a német futball szépségeit, a barátok zrikái elől viszont már nem menekülhet
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Ki nyeri tehát a versenyt?

– Természetesen én. Mindig is imádtam a lovakat, annak idején a nagyapám fogatán a bakon ülve, gyeplővel a kezemben hajtottunk át Garán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában