Vargáék ismét Afrikát célozták meg

2018.01.10. 12:00

A Budapest-Bamako Rally indulói között újra ott van a székesfehérvári csapat is

Varga Zsolt, Kósa József és Pécsi László részvételével rajtol a 16 napos, 8629 kilométer hosszú megmérettetés.

Nagy Péter

A fehérváriak Land Roverjén az utolsó simításokat végzik

Fotó: Pesti Tamás

Hét évvel ezelőtt már belekóstolhatott a magyar fővárosból induló, Európát átszelő és a fekete kontinensen véget érő kaland- és tájékozódási versenybe a 49 éves fehérvári vállalkozó, Varga Zsolt. Az Afrikában szerzett élmények hatására sokáig ugyan nem kívánkozott vissza az „emberiség bölcsőjébe”, most mégis úgy döntött, hogy idén ismét megküzd a majd’ kilencezer kilométer hosszú kihívással.

- Ahogy tartja a mondás, az idő mindent megszépít – utalt vissza a 2011-ben szerzett tapasztalatokra Varga Zsolt. – Az akkori viszontagságos utat követően Gál Tibor barátommal kijelentettük, mi soha többet nem vesszük Afrika felé az irányt. Ennek ellenére újfent indulunk a Budapest-Bamako Rally-n, immár hárman, idén Kósa József és Pécsi László ül velem egy autóban. Egy 16 esztendős Land Roverrel vágunk neki a távnak ebben az évben, a jármű felkészítése jelenleg is zajlik. Utoljára egy Lada Niva volánja mögött teljesítettük a megmérettetést, bízom benne, hogy az új kocsi hasonló teljesítménnyel rukkol majd elő az újonnan bevezetett sivatagi szakaszokon is.

A „lélekölőként” elhíresült négynapos európai szuper maratoni etap részeként a magyar és szlovén földutakon különböző ügyességi feladatok lesznek. Gibraltárig több sztrádával is meg kell küzdeniük a versenyzőknek, a korábbi tapasztalatok szerint itt már többen elvérezhetnek.

- A Nivával elért 90 km/órás átlagsebességünket szeretnénk megjavítani, a Land Rovert egy 120 km-es tempóra próbáltuk belőni a teszteken. A végtelenbe nyúló nyugat-szaharai szakasz biztosan rejteget majd kihívásokat, úgy ahogy a tisztálkodás vagy a meleg étel hiánya is – mondta a fehérvári pilóta.

A fehérváriak Land Roverjén az utolsó simításokat végzik
Fotós: Pesti Tamás

A verseny január 12-én, 14 órakor rajtol Budapestről, a 3110 km-es európai szakasz után Marokkóban folytatja útját a mezőny, ahol látványos hegyi utakon, takaros berber falvakon, sziklás földutakon és gyors, régi dakar-szakaszokon keresztül érkeznek meg Mauritániába. Öt napot töltenek itt, majd január 28-án, Szenegálon keresztül érkeznek meg a célba, a gambiai Banjul városába. A Fejér megyei trió idén sem üres kézzel indul, egy véletlenszerűen kiválasztott szenegáli iskolának kívánnak eljuttatni tanszereket és felszereléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában