A búcsújárás virágkora

2018.03.20. 19:10

Varró Ágnes mesélt kegyhelyekről, kegytárgyakról a Játékmúzeumban 

A Moskovszky-gyűjtemény apró kegytárgyai s a kegyhelyek adták a legutóbbi Játék Szalon témáját. 

Bokros Judit

Varró Ágnes vetített képes előadással készült

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A Hetedhét Játékmúzeum Játék Szalon című ismeretterjesztő előadás-sorozatában kedden a kegyhelyekről, a búcsújárás hagyományairól volt szó a Moskovszky-gyűjtemény tükrében.

Az érdeklődők Varró Ágnes néprajzkutató előadását hallgathatták meg, aki elmondta: a búcsújárás virágkora a török kiűzése utáni időkben, a barokk korszakban indult. Ekkor rengeteg Mária kegyhely virágzott föl. Az előadó részletesen beszélt a kegyhely, a búcsújáróhely fogalmáról, arról, mi a különbség például kegyhely és zarándokhely között. Kiderült: a búcsújárás és a zarándoklat szinonim fogalmak, előbbinek viszont erőteljesebb a vallásos jellege. A zarándoklat lehet egyfajta teljesítmény is, ma már sokszor vallási turizmus jelleggel.

Varró Ágnes vetített képes előadással készült
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A Moskovszky-gyűjteményben főleg a stájerországi Máriacell és az onnan származó kis képecskék jelennek meg a kegyszobor kicsinyített másával. Vannak még apró szentképek, szentmisére való kellékek, amelyeket most kivetítőn láthattunk.

Varró Ágnes arról beszélt, hogyan illeszkednek ezek a tárgyak a vallási néprajzba, a búcsújáráshoz, és hallhattunk a fehérváriak legjelentősebb búcsújáróhelyeiről, így például Bodajkról, Csatkáról, Andocsról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában