Ösztönös ritmusok

2018.07.20. 20:10

Megnyitott a vasárnapig tartó Ütős Fesztivál Agárdon

Egy alig kétéves forma kis fickó. Pelenkás. Áll az Ütős Fesztivál kisszínpada előtt. Tenyere tapad a deszkákra, támaszkodik. Térdével ritmusra rogyaszt. Az ütőhangszer, amelyet bámulva ámul egy női cipő, magas sarkú. A táncos lábának járását mikrofon motozza, figyeli, továbbítja.

Majer Tamás

A ritmust mindenki érzi. Aki nem, annak Agárdon megtanítják!

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A fiúcska tojáshéjjal a harmadik alkalommal – másodjára az Agárdi Szabadstrandon – megrendezett Ütős Fesztivál vendége volt pénteken, a nyitó nap délutánján. Bajnai Bea és Fodor Réka flamenco produkciójától állt el a szava. Ha ugyan tud már beszélni.

Nem volt egyedül, mellette nála kicsivel idősebb kislány, tán a nővére, s vele egyidős lánykák. Mögöttük napbarnított, fürdőruhás anyukák, napszemüveges apukák. Pár sorral hátrébb szerelmes párok, családok kutyával, strandolók, nyaralók és zenei gourmandok, dobok ritmusaira fogékony közönség.

Nagyjából ilyen nézősereg töltötte meg tegnap, a délutáni nyitó órákban az Ütős Fesztivál helyszínét. Családi volt a hangulat.

Estére maradt a zúzás.

Az Ataru Taiko Japán Dobszínház műsora lendületbe hozta a fesztivál közönségét
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Girassol szamba táncos megnyitójával startolt el az Ütős Fesztivál. Őket „helyi arcok”, a két basszusgitárossal és egy dobossal felálló Doubled Bass Project követte. A már megénekelt flamenco után következett az Ataru Taiko ütőegyüttes. Előbb gyorstalpalót tartottak a tanulni kész vendégseregnek a japán dobszínház kőszegi képviselői. Ezután jött a keleti hangulatú show.

A taiko annyit tesz: nagy dob. Vörös Emillel, a csapat vezetőjével még a koncert előtt beszélgettünk.

A ritmust mindenki érzi. Aki nem, annak Agárdon megtanítják!
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Nemcsak a dobolásról szólnak az előadásaink. Koreográfiai elemekkel tarkítjuk, olykor történeteket mesélünk el – tudtuk meg. – Régészeti leletek szerint már időszámításunk előtt 4 ezer évvel létezett Ázsiában taiko dob. Ezek a dobok is ugyanazon a fejlődésen, történeten mentek át, mint minden más dob a világban. Először egyénileg használták a hadászatban, vallásban, később jelent meg a világi zenében. Dobpostaként is funkcionált szomszédos falvak között – mutatta föl ősi múltját hangszerüknek a dobos. – Az 1930-as évek derekán egy japán jazz zenész találta ki, hogy összehozza ezeket a dobosokat, akkor alakult meg az első ilyen csoport – folytatta.

 

Este az Ütős Fesztivál művészeti vezetőjének egyik bandája, a DaWhy csinált fergeteges bulit. A nagyszámú fúvóssal felálló, s dobban is jeles csapat világzenei koncertje hullámokat vetett.

Szombaton és vasárnap is folytatódnak a programok. Szombaton este fellép Palya Bea és Zenekara, utánuk a Parno Graszt. Nappali fényben, a hétvége mindkét napján családoknak való programok lesznek.

Az egyik ilyenről Rimóczi Istvánnal, a Bélaműhely Sound Arttal hangadójával is csevegtünk. Ők szombaton 11 és 14 óra között lesznek kinn a parton. Hangszercsépelőt tartanak. Használati tárgyakból – biciklikerekekből, konzervdobozokból, egy 200 literes olajos hordóból, stb. – és ipari hulladékból készült ütős, vonós és fúvós hangszereiket bárki kipróbálhatja. Általában közös jammelésbe kanyarodnak akcióik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában