érdekességek a városról

2018.07.19. 07:15

Tizenkét alkalommal lesz helyismereti szakkör a könyvtárban

A Vörösmarty Mihály Központi Könyvtár Helyismereti csoportja ismeretterjesztő sorozatot indított. A foglalkozásokon havonta sorra bemutatják azokat a különleges kincseket, dokumentumokat, amelyek révén feltárul Székesfehérvár és Fejér megye múltja.

Borsányi Bea

A szerdán tartott foglalkozásra kilátogatók játékos, szórakoztató módon ismerkedhettek meg jobban a megyével és a megyeszékhellyel

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Könyvtár igen gazdag helyismereti gyűjteménnyel dicsekedhet: a könyveket, folyóiratokat használják, ismerik az olvasók, de akadnak olyan dokumentumtípusok, amelyekről eddig talán kevesebben szereztek tudomást. Ez adta az ötletet, hogy a Fejér megyei gyűjtemény anyagát a szélesebb közönséggel is megismertessék. Farkas Edit helyismereti könyvtáros elmondta, a helyismereti könyvtár 12 alkalmas szakkör sorozata az Európai Unió támogatásával valósulhat meg, így a részvétel minden programon ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Míg a júniusi, első alkalom a helyismereti munka bemutatásáról szólt, illetve arról, hogy dolgoztak egykor és ma, addig szerda délelőtt a régi, fehérvári képeslapok álltak a program középpontjában. A két órás foglalkozás alatt volt diavetítés, ahol fel kellett ismerni a helyszíneket, aztán játék képeslapokból készült dominóval, memóriakártyával és puzzle kirakás, végül pedig mindenki elkészíthette saját képeslap albumát, amelyekbe az általa kiválasztott lapok másolatait ragaszthatta bele kerettel, vagy akár anélkül.

A szerdán tartott foglalkozásra kilátogatók játékos, szórakoztató módon ismerkedhettek meg jobban a megyével és a megyeszékhellyel
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Ami a továbbiakat illeti, augusztus 29-én ismét a képeslapok játszák a főszerepet, ám akkor a megyei gyűjteménybe pillanthatnak be az érdeklődők. A 2019 májusáig havonta futó programok között szerepelnek még olyan érdekes témák, mint a fehérvári fotósok, illetve a fotózás története, de találkozhatnak majd plakátokkal, szórólapokkal, illetve egy kiadón keresztül megismerkedhetnek a kötetespéldányokkal is.

Az uniós pályázaton nyert támogatásból egyébként az egész könyvtár, így a tagkönyvtárak is szerveznek különböző programokat, többek között önismereti foglalkozásokat, spanyol szakkört, vagy thai chi klubot. Érdemes lesz tehát figyelni a jövőben a könyvtárak havi programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában