Felolvasós, zenélős délután

2018.02.22. 17:30

Szelíd szörnyek lexikona: bemutatták a bibedombiak meséjét

Szörnyszelídítő, hangszeres könyvbemutatót tartottak a minap a Pagony könyvesboltban. Dés András és Adamik Zsolt volt a vendég. 

Bokros Judit

Fotó: Fehér Gábor

Leginkább a kisiskolás korosztálynak ajánlott Adamik Zsolt és Hanga Réka pár éve megjelent, szemre is szép könyve, a Bibedombi Szörnyhatározó. Ez tulajdonképpen egy mesés kislexikon, amelyben különleges neveket kaptak a gyermeki félelmek. És, történetük is van. A kötetet nemrég az ütőhangszeres Dés András részvételével mutatták be a fehérvári közönségnek.

Nagyon jó kis délutáni program volt, amelyen az óvodás korú gyerekektől kezdve az iskolás korosztályba tartozókig vett részt az aprónép a szülőknek köszönhetően. A könyvesbolt hátsó helyisége egészen megtelt, ki-ki a kényelmes földre tett párnákról, ki székről, ki állva követte a bibedombi szereplők bemutatását, meséjét. Dés András remek hangulatot teremtett: ütőhangszerein a program elején csupán kis ideig játszott, majd felolvasásba kezdett. Hiszen, végül is, kötetbemutatóról volt szó. A mese közben sok-sok kérdést tett föl a gyerekeknek, akik lelkesen válaszoltak, s látszott: vannak komoly szörnytudorok, akik talán már kívülről is ismerik a könyvet. Azok is érdekesnek találhatták azonban az eseményt, akik még nem olvasták a szörnyhatározót. Volt aztán közös zajkeltés, zenélgetés különféle eszközökkel, hangszerekkel, és szójátékok, egyéb ötletes időtöltések is történtek.

Adamik Zsolt (sapkában) örült a közös bemutatónak Fotós: Fehér Gábor

A rendezvényen jelen volt a szerző, Adamik Zsolt is, aki lapunknak így nyilatkozott egyedi szörnyhatározójáról:

– A könyvet az Aranyvackor gyermekirodalmi és illusztrációs pályázatra írtam, Hanga Réka pedig a grafikai megvalósítást végezte. Végeredményben egy lexikonhasználatra ösztönző meseregény született, így jó, ha azt a gyermek magának olvassa. Szeretem, ha egy szövegben vannak csavarok, és akár el is gondolkodtatja az olvasót. Ebben a mesében több összefüggés fedezhető fel, nagy az átjárhatóság az oldalak között, amire például lábjegyzetek utalnak. Amolyan „duplafenekű bűvészdoboz” ez, hogy a számomra kedves kifejezéssel éljek. Térkép is tartozik a könyvhöz, ami még érdekesebbé teheti a gyerekek számára. A felnőtteknek is jó lehet azonban olvasni. Elsősorban mégsem nekik szól, s azt gondolom: a fiatal korosztály is vevő lehet az ilyen típusú humorra, a rejtélyre. Ők már eléggé nyitottak erre.

Dés András (balra) felolvasott, majd zenélésre, hangkeltésre ösztönözte a gyerekeket  Fotós: Fehér Gábor

Mint kiderült, a Déssel közös bemutatót először láthatta, hallhatta ebben a formában a közönség. A zenésznek pedig állítólag a kedvenc könyvei közé tartozik a szörnyhatározó. Mivel az interaktív találkozó igen jól sikerült, Adamik Zsolt szeretné, ha többször tudnának így együtt szerepelni. A könyvet egyébként – azon túl, hogy elnyerte az Aranyvackor-díjat – 2016-ban beválasztották a világ legjobb mesekönyvei közé. A válogatást Az International Board on Books of Young People (IBBY) végezte, amely azt is nézte egyebek mellett, hogyan közvetíti a vizuális megjelenítés, a tartalom az elfogadást, a sokszínűséget. A sikerhez sokat tettek hozzá Hanga Réka illusztrációi, amelyek valóban nagyon látványosak.

A szerző elmondta még: már tervezik a folytatást, illetve egy bővített kiadást, amely szám szerint a 38. lesz. S alakul egy teljesen különálló mű is, az egyik szereplő, Kisujj néni története alapján. Ez is különleges lesz azonban, mert valódi szakácskönyvként is használható majd. Adamik Zsolt ugyanis rajong a gasztronómiáért – újságíróként ilyen cikkeket is ír például -, és úgy gondolja, a közös főzés mindig összehozza a társaságokat. Ez a kötet is amolyan duplafenekű megoldás lesz tehát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában