Gyermekvilág

2018.03.22. 17:00

Mesés kincsesláda Mátyusföldről Fellinger Károlytól

Egy szép új mesekönyv mindig nagy élmény az olvasni szerető családoknak.

Bokros Judit

A kemény borítós kiadványt, A kincsesládát jó olvasni, nézegetni

Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A felvidéki magyar költő, író, Fellinger Károly nemrég járt Fehérváron. Akkor ugyan felnőtteknek szóló verseskötetét mutatta be, ám elhozta tavaly megjelent A kincsesláda című mesekönyvét is. A szépen kivitelezett, kemény borítós kiadvány különlegessége, hogy a mesék angolul is olvashatók. (Az angol cím: The Treasure Chest.) Ezzel akár a szülő, akár a nagyobb, olvasni tudó gyermek is gyakorolni tudja a nyelvet, s érdekes lehet tanulmányozni a fordítást. A mesékből humoros, csodás világ tárul elénk, egyebek mellett megpatkolt vagy macskává változott boszorkánnyal, ördöggel cimboráló legénnyel, egyéb ismert népmesei alakokkal, akik mégis különlegesek.

A kemény borítós kiadványt, A kincsesládát jó olvasni, nézegetni
Fotós: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

„Fellinger Károly – aki néprajzkutató is – szülőföldje, a Mátyusföld mesekincsét gyűjtötte egybe és dolgozta fel, ízes, népi humorral, lebilincselően érdekes kacskaringókkal színesítve a nem mindennapi témájú meséket. Birsalmaillatú királykisasszony, Kukoricás Dzsanga, a sellyei boszorkány, a kismácsédi pap, fekete macska és anekdotából kipattant, mesehőssé lett cigány ember egyaránt megfér ebben a népi motívumokkal gazdagon díszített kincsesládában. A gyűjtemény külön érdekessége, hogy a benne szereplő, babonákon-hiedelmeken alapuló, vagy egyenesen a halálról szóló mesék sem ijesztőek – Fellinger Károly eredeti humora élvezetessé varázsolja.” – fogalmaz ajánlójában Kovács Jolánka. Valóban, a humor sokat lendít egy-egy, elsőre talán félelmetesnek tűnő történeten. Az illusztrátor, Schall Eszter művei látványra is nagyon gusztusossá, befogadhatóvá teszik a könyvet. A figurák megjelenítése jól illik a népmesék világához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában