AMAPED

2018.04.21. 07:30

Mátyás Bécsben nyert magyar szavalóversenyt

Hegedűs-Ari Mátyás Bécsben nyert magyar szavalóversenyt.

Majer Tamás

Hegedűs-Ari Mátyás és Cseténé Szabados Amrita Teresa

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mátyást, a Csóri Mátyás Király Általános Iskola harmadikos nebulóját iskolája nevezte az AMAPED, az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Mesemondó és Szavalóversenyére. A kisdiák a múlt hét szombaton Arany János Mátyás anyja című balladáját mondta el az osztrák főváros magyar ünnepén. Csór és Fejér megye nagyobb dicsőségére első helyezést hozott haza, a 2009-2011 között született magyarországi versmondók között nyert.

– Kicsit megilletődtem – mondta lapunknak arról, hogy milyen érzés a győzelem pillanata.

– Amikor megkerestek bennünket a szervezők, máris Matyira gondoltam. Már többször is bizonyított hazai pályán – mondta Cseténé Szabados Amrita, büszke iskolaigazgató. Megtudtuk tőle Matyiról, hogy mind a humán-, mind reál tárgyakban jól teljesít, sőt a vízben sem utolsó: 50 méteres gyorsúszásban bronzérmet nyert az országos diákolimpián.

A csóri iskolában – nevében is tisztelik Mátyást – mindenki sokat tud az igazságosról. Az ősszel szokásos Mátyás király napokon reneszánsz zene szól, a kort megidéző előadásokat és királyválasztást is tartanak.

Idén, Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából meghirdetett Mátyás-emlékév apropóján a szokásosnál is nagyobb attrakciót terveznek.

Az ausztriai magyar szervezők is az emlékév miatt választották szavalóversenyük főszereplőjéül a népmesék hőse uralkodót.

– Bécsben Mátyásnak van keresnivalója – szögezte le Mentsik Szilvia, az AMAPED elnöke. Ki ne tudná, hogy 1485-ben elfoglalta Bécset Hunyadi Mátyás serege, ő maga fölvette az osztrák hercegi címet.

Hegedűs-Ari Mátyás és Cseténé Szabados Amrita Teresa
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A nyelvápoló megmérettetésen 285-en indultak. A nagy létszám miatt három helyszínen, az AMAPED Mariahilfer utcai központjában, a bécsi Collegium Hungaricumban és a bécsi Magyar Nagykövetségen verseltek. A helyi magyarok mellett az anyaországból, Erdélyből, Vajdaságból és Felvidékről is érkeztek magyarok Bécsbe, hogy Mátyásról beszéljenek és halljanak. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg a résztvevőknek a felkészülést.

Mentsik Szilvia kiemelte, hogy hasonló szavalóversenyre Ausztriában nincs példa.

– A szavalóverseny egész nyugodtan bekerülhetne a hungarikumok közé, nagyszerű eszköze a nyelvápolásnak már egészen pici gyerekkortól kezdve – emelte ki Mentsik Szilvia.

Az AMAPED 2004-ben jött létre, 2011 óta foglalkoznak a gyerekek oktatásával is. Bécsben és az osztrák fővároson kívül is dolgoznak. Ma már 300 ifjú jár hozzájuk rendszeresen. Másod- és harmadgenerációs, valamint az elmúlt időben Bécsbe érkezett magyarok egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában