A Mennyek Királynéja

2018.08.16. 11:30

Mária-kiállítás nyílt a Szent István Művelődési Házban

A Szent Korona Máriának, a Mennyek Királynéjának történő felajánlása 980. évfordulóján, Nagyboldogasszony ünnepén nyílt Mária-kiállítás a Szent István Művelődési Házban.

Borsányi Bea

Közel 7500 darabból áll a gyűjtemény, melybe bepillantást nyerhetünk

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiállított gyűjtemény maga is jubilál, hiszen tizedik alkalommal mutatkozik be a több hazai várost és Csíksomlyót is megjárt kegytárgyak egy része. A teljes gyűjtemény a több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként ma közel 7500 darabból áll, mesélte Gera Olga, a gyűjtemény megálmodója és létrehozója, aki a Szent Korona felajánlásának évfordulója kapcsán így fogalmazott a megnyitón:

– Mindig van mit felajánlanunk, minden egyes ember tehet felajánlást ma, a 21. században is. Lehet ez egy imádság vagy valamilyen szívből jövő szándék. A mi gyűjteményünk nagy része is tulajdonképpen felajánlásokból, adományokból állt össze: a világ 40 országából kaptunk a legkülönfélébb technikákkal és a legkülönfélébb anyagokból – például üvegből, kenyérből, sóból, viaszból, magvakból – készült tárgyakat. A felajánlásokkal nemcsak a tárgyak, de azok személyes története is hozzánk került, utóbbiakból számos megismerhető az ingyenes tárlatvezetéseken. Általuk kelnek életre a gyűjtemény darabjai, az egész kiállítás – mondta. Az egyik ilyen mesélő tárgy egy palára rajzolt Krisztus-arc, amelyet a második világháború után a hadifogságban készített a tulajdonosa, és amely akkor számára megtestesítette a hitet és a reményt, hogy egyszer hazajut. Ez az „oltár” az unoka révén került Gera Olgához.

Közel 7500 darabból áll a gyűjtemény, melybe bepillantást nyerhetünk
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyűjteménynek egyelőre nincsen állandó otthona, egy-egy kiállításra mindig az adott ünnephez – advent, pünkösd, Nagyboldogasszony – igyekeznek kiválogatni a kiállításra kerülő darabokat: képes- és emléklapok, bélyegek, rózsafüzérek, festett ikonok, különböző anyagú kis szobrok, keresztek, szenteltvíztartók, és még sorolhatnánk. A mostani tárlaton a legrégebbi darab az egyik vitrinben látható: fából készült, kék köpenyt viselő osztrák falusi Madonna az 1700-as évekből. A hátsó teremben, az asztalon pedig szintén ebből a korból származik egy szintén osztrák, fából készült keresztre feszített Krisztus-alak, amely talán a kiállítás egyben legújabb tárgya is, hiszen két hete került a gyűjteménybe.

 

A tárlatvezetések kedden és csütörtökön 16.30 órakor, szombaton és vasárnap 14 órakor kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában