Biblikus asszonysorsok könyve, a ma emberének

2018.06.18. 20:00

Hetven nőalak története tűzzománc képeken

Évától, az első asszonytól Priszcilláig, Akvila feleségééig ismerhetünk meg bibliai nőalakokat abból a kemény kötésű, igazán szépen kivitelezett könyvből, amelynek Szűcsné Novák Mária a szerzője, Tóth Adrienn grafikus pedig a tervezője.

Bokros Judit

Fazekas István méltatta Szűcsné Novák Mária könyvét, a szerző pedig az alkotói folyamatról mesélt

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Mária először képein formálta meg ezeket a lányokat, asszonyokat, majd megírta a felsorakoztatott nőalakok sorsát, történetét is. Minderről a Vörösmarty Társaság termében beszélt a kötetbemutató alkalmával.

Látszott, hogy erre a könyvre sokan voltak kíváncsiak és örültek elkészülésének, mert az est kezdetekor már nem lehetett ülőhelyet találni, a bemutató végén pedig először a könyvvásárlás, majd a dedikálás miatt alakultak ki sorok.

A Hetven bibliai nőalak tűzzománc képe és története című kötet egyébként a Vörösmarty Társaság kiadványa, s annak elnöke, Bobory Zoltán kérdezte a szerzőt a munkáról. Előtte azonban Fazekas István, a Stádium című lap főszerkesztője méltatta a könyvet, kiemelve: ezek a nőalakok azért is fontosak, mert rámutatnak arra, hogy a nők által az ember is a teremtés részese. Az anyaságot, a gondoskodást jelképezik, sokak osztályrésze a hősiesség, bár vannak negatív szereplők is. Fazekas István szavai szerint ezek a képek elsősorban Istent dicsérik, mert minden igaz alkotás tőle ered. A könyvvel Mária tükröt is tart az olvasó elé, hiszen a szereplőkben akár magunkat is megláthatjuk – tette még hozzá a főszerkesztő.

Fazekas István méltatta Szűcsné Novák Mária könyvét, a szerző pedig az alkotói folyamatról mesélt
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Szűcsné Novák Mária az alkotói folyamatról mesélt, amelyet nagy vállalkozásként élt meg. Még 2010-ben, a Szent István Művelődési Házban volt egy kiállítása tűzzománc munkáiból, ekkor már elkészült Lea és Eszter alakja. Nem gondolt folytatásra, ám aztán – magában nagy feladatot kérve az Úrtól – megérezte, hogy még több nőalakot kell megformálnia. Fél év küzdelem és tervezés után kezdett neki a munkának, nem időrendi sorrendben, hanem ahogyan a szívében megfogalmazódtak az alakok. Így készült el a sorozat, amelynek bemutatása után több utalást is kapott arra vonatkozóan, hogy jó lenne megismerni ezeknek a nőknek a történetét. Mivel Mária még sosem írt könyvet, először arra gondolt, legyen más az író, ám idővel megint úgy érezte: ez az ő feladata, amelyhez aztán erőt is kapott. Sokat köszönhet férjének, aki végig támogatta, biztatta, nem csupán a könyv kapcsán, hanem már akkor is, amikor belekezdett a tűzzománckészítésbe – mondta a szerző, akinek a könyvvel szándékában állt rámutatni a női szolgálat szerepére.

Hiszen – emelte ki Mária – az asszonyok sokszor csöndesen, a háttérbe húzódva teszik a dolgukat, ezért talán kevésbé tűnik föl fontos szerepük. Törekedett arra, hogy a szövegeket érthetően, a mai emberhez szólóan írja meg, s örülne neki, hogy ha valakinek a kezébe kerül a kötet, akkor annak akár az életét is megváltoztatná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában