Esszé, vers, festmény és szobor

2018.01.18. 17:00

Dienes Ottónak igénye van a teljességre, a harmóniára

Különleges kötetet mutattak be tegnap este a Vörösmarty Társaság nagytermében. Megjelent az az impozáns kiadvány – tetszetős album – amely a sokoldalú Dienes Ottó eddigi irodalmi és képzőművészeti munkásságának összefoglalója.

Gábor Gina

könyvbemutató

„Pár hete meglátogattam, leültünk és beszélgettünk, átadta nekem ezt a kötetet, amelynek lenyűgöző volt már a tömege is, és ahogyan belelapoztam, ismerős érzés kerített hatalmába, hiszen én magam is húsz évig foglalkoztam könyvek tervezésével” – mondta bevezetőjében L. Simon László József Attila-díjas költő, aki hosszú és alapos elemzést adott A krokodil torkában című kötetről, kiemelve a nyolcvanesztendős Dienes Ottó alkotói világlátásának leglényegesebb momentumait.

L. Simon egyebek között beszélt saját személyes élményeiről, arról: 14 évesen, gimnazistaként ismerte meg Dienes Ottót, a tudós tanárt – akiről már a Teleki gimnáziumban is tudni lehetett, hogy képzőművészettel is foglalkozik. Majd hozzátette: némi ifjonti féltékenységet érez az új kötet láttán. Hiszen lenyűgöző megtapasztalni, hogy Dienes Ottó a teljességre törekszik. Szellemi értelemben és abból a szempontból is ahogyan alkotói, művészi eszköztárát használja.

L. Simon Weöres Sándor A teljesség felé című művéből idézett – hiszen Dienes Ottó igen behatóan foglalkozott Hamvas Béla munkásságával. Márpedig Weöres így ír az említett mű kapcsán: „Hamvas Bélának, mesteremnek köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát.” L. Simon hozzátette, nos, a teljesség mellett Dienes Ottó a harmóniára is törekszik. De a könyv szerkesztője, Revák István is fontos kulcsot ad Dienes értékeléséhez, amikor arról beszél, Dienes Ottó szemléletét, alkotói alapállását meghatározza a metafizikai hagyományok ismerete is. Nem véletlenül izgatta Várkonyi Nándor munkásságának etikai dimenziója is – tette hangsúlyozta L. Simon, mert Dienes maga is jó ember...

Revák István szerkesztő, Dienes Ottó és L. Simon László a bemutatón Fotó: Koppán Viktor

Dienes csupa olyan szerző munkáit kutatta, akikkel évtizedekig mostohán bánt a kultúrpolitika – hallottuk az értékelésben, amelyben szó esett a versekről. L. Simon Requiem a szerelemért című Dienes-verset is felolvasta, amelyről őszinte elismeréssel azt mondta: már ezért a fontos versért is megérte...

Ami képzőművészeti alkotásokat illeti: grafikával, festészettel, faszobrászattal is foglalkozik. Összetett vizuális művészet az övé: áthatja a véletlenszerűség és a tudatosság. Eszköztárában kortárs, de kacérkodik a naiv jegyekkel, hiszen felidézi a természeti népek képi világát is...

Az esten Dienes Ottót arról faggatták: hogyan képzeli a folytatást? A rá jellemző sejtelmes, ironikus válaszokat hallottunk, talán, mert ahogy mondta, „összetört” kissé a sok dicséret súlya alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában